Sağlık

Balık ve Su Ürünleri Riskli mi? Sağlığımız için Neler Yapabiliriz?

Balık ve Su Ürünleri Riskli mi? Sağlığımız için Neler Yapabiliriz | Balık ve Deniz Mahsülleri ne kadar sağlıklı? Suyu kirleten kimyasal maddelerin denizleri kirlettiği bölgelerde üreyen ve yaşayan balıklar ve diğer canlılar bundan etkilenmektedir. Yani bilim adamlarının ifadesi ile kirli bölgede yaşayan balık, yaşadığı çevreden 200 kat daha fazla kirlilik içermektedir.

Ölü balıkların yapılan analizlerinde toksik metal “civa, dioksin, DDT ve kanserojen PCB’lerine rastlanmıştır. Yani balıkların çöplük haline gelmiş oldukları görüldü. Bunun yanında bazı marina bölgelerinde ölmüş balıklarda “radyoaktif” maddelere de rastlanmıştır.

Balık Sağlıklı mı?
Balık Sağlıklı mı?

Balık ve Su Ürünleri Riskli mi? Sağlığımız için Neler Yapabiliriz?

Balıklar ve denizden avlanan gıda maddelerini sofraya gelene kadar taze tutması gerekir. Bu sebeple kimyasal koruyucular ile korunduğu balıkçılar tarafından bilinmektedir. Yani bununla birlikte bazı hallerde kabuklu deniz mahsullerinde (midye, istiridye, karides,istakoz gibi) sülfit, sodyum benzoat, polyphosphat ve polytrisorbat kullanılabilmektedir. Dolayısıyla bu ürünleri beslenme amacıyla yiyen bizler tarafından da bu risklerin bilinmesinde zarar yok düşüncesindeyiz.

Derin dip balıklarında ağır metallerin bulunabileceği zaten hepimizin aşikar olduğu bir sağlık riskidir.

Sağlığımız için Ne Yapabiliriz?

Balık seçerken, insanlar tarafından kirletilmiş bölgelerin uzağından, derin denizlerden avlanmış olanları seçmekte yarar vardır. Ayrıca Sardunya, ançuez, hamsi, küçük somon, mezgit, morina, uskumru, kırmızı kuyruk, sarı
kuyruk, çizgili levrek, kalamar ve ahtapot, genelde açık denizlerde avlanırlar.

Kıyı ve sahillerin kirliliği acık denizlere göre çok daha fazladır. Yani bu bölgelerde avlanan balıklardan uzak durulmalıyız.

Balıklarda Toksik Maddeler,

Toksik maddeler genelde yağ hücrelerinde toplandığından balığın temizlik safhası oldukça önemlidir. Yani bu safhada balığın deri ve yağlı kısımları atmakta yarar vardır.

Balık ve su ürünleri, sağlık!
Balık ve su ürünleri, sağlık!

Ayrıca yüksek dağlardaki nehir ve göllerden gelmeyen tatlı su balıkları ve balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkları tercih etmemeliyiz.

Kabuklu deniz hayvanlarının beslenmeleri sırasında tüm deniz suyunun vücutlarından geçmektedir. Bu sebeple vücutlarında yoğun miktarda kirlilik birikebilir. Bu nedenle çok sık tüketmemekte yarar vardır.

Ek bilgiler: Tuzlu veya füme balık ileri yaşta prostat kanseri riskini artırabilirken. Bunun yanında balık yağı tüketimi yaşlı erkeklerde prostat kanserinin ilerlemesine karşı koruyucu olabilir. Balık tüketiminin çok yüksek olduğu bir ortamda, erken veya orta yaşlarda balık yemekle prostat kanseri riski arasında bir ilişki bulunamamıştır.

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.