Mühendislik

Su Arıtma Sistemleri Riskler ve Öneriler

Su Arıtma Sistemleri Riskler ve Öneriler | Şehir şebeke sularını ev kullanımına hazırlamak üzere geliştirilen arıtma sistemlerinin temel amacı, suyun içinde bulunabilecek çeşitli kirlilikleri temizlemektir. Su arıtma cihazlarının ticari olarak değişik modelleri vardır. Buna rağmen yapılan temel işlem, suyun içindeki kirlilikleri ortadan kaldırmaktır.

“Ancak suyu arıtmak ile suyu sağlıklı su haline getirmek arasında çok fark vardır.”

Su Arıtma Sistemleri Riskler ve Öneriler

Arıtmada yapılan işlem nedir? Suyu bir şekilde sonradan içine karışmış olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik yabancı maddelerden kurtarmaktır. Oysa sağlıklı suyun, temiz ve bakterisiz olmasının yanında içinde bol miktarda oksijen ve alkali mineral içermesi gerekir. Ayrıca küçük moleküler grup yapısına sahip olmalıdır. Bunun yanında içerdiği negatif iyonları ile antioksidan yapıya sahip olması gerekir ki bu suyun adı; iyonize alkali-su dur.

Su saflaştırma
Su saflaştırma

Su Arıtma Sistemleri: Aktif Karbon Filtre

Filtre sistemlerinin en basitleri karbon filtre içeren sistemlerdir. Karbon filtreler, suyu mekanik olarak filtre ederler. Bunun yanında sudaki bakterileri yok etmek amacıyla kullanılan klorun kokusunu ve tadını alırlar.Ayrıca blok şeklinde karbon içeren filtreler, bakteri birikimine daha çok engel olduklarından, taneli karbon içeren filtrelere göre daha kullanışlıdırlar. Karbon filtrelerin belirlenmiş bir kapasiteleri olması nedeniyle üreticisinin tavsiyesi-
ne göre belli zaman aralıklarında değiştirilmelidir.

Aktif karbon absorbsiyon esasına göre çalışır, her minik aktif karbon parçacığı bal peteği gibi olup binlerce mikro boyutta gözenek içerir. Ayrıca içinden geçen kirlilikler ve klor bu gözenekler tarafından tutulur. İçinden geçen suyun kirlilik derecesi ve miktarına bağlı olmak üzere belli bir zaman sonra aktif filtre kartuşunun yenisi ile değiştirilmesi gereklidir. Aksi taktirde kapasitesi dolan filtre temizleme yapamaz ve kirlilikleri geri verir.

Filtrenin üzerinde yazan kapasitesine dikkat edilmelidir (günde kullandığınız su miktarını tahmin ederek). Bunun yanında kullanmaya başlandığı tarihten itibaren en fazla 1 yıl kullandıktan sonra yenisi ile değiştirmelisiniz. Aktif karbon filtrelerde diğer bir sorun içinde bakterilerin yoğunlaşmasıdır. Bu sebeple gümüş içeren aktif karbon filtrelerin tercih edilmesi yararlı olur. Blok aktif karbon filtreler, taneli aktif karbon içerenlere oranla bakteri adsorbsiyonunu daha etkindir.

Aktif karbon filtreler; “asbest, bakteri, klor, ağır metal (blok olanlar), organik kimyasal maddeleri” emerken, “florid, mineraller, tuzlar ve nitrat”ı ememezler.

KDF Filtre

KDF filtresindeki absobsiyon elemanı, yüksek saflıktaki bakır/çinko eritilmiş alaşımının toz haline getirilmiş halidir. Yani kimyasal yolla “klor, hidrojensüllür ve demiri” nötralize ederek zararsız hale dönüştürüp filtrede tutar. KDF filtresi ve paralelinde aktif karbon filtresi uygun bir seçim olabilir.

İyon Değiştirici Reçineler,

Genelde suyun sertliğini azaltmak için düşünülmüşlerdir. Ayrıca sıcak su üreten cihazlarda (buhar kazanı, bulaşık makinesi vs. gibi) kireç sorununa engel olmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte bu cihazlarda suyun içinde bulunan kalsiyum ve bir kısım magnezyum iyonları alınır. İçme suyu olarak kullanılması mineral içermemesi nedeniyle düşünülmemelidir.

Su Arıtma Sistemleri: Reverse Osmoz

Bu filtrelerdeki yöntem, suyun basınç altında bir zardan geçmeye zorlanmasıdır. Yani suyu kirleten maddeleri membrandan geçirmek esasına dayanır. Bununla birlikte bu uygulamada “uçucu organik maddeler ve bazı mikroorganizmalar” alınamaz. Bu sebepten birçok revers-osmoz cihazının yanında aktif karbon filtreler kullanmak gerekir. Ayrıca atık su miktarı oldukça fazladır.

Diğer önemli bir husus ise, diyaframda yapılan bu ayırım sırasında suyun içinde bulunan minerallerin de alınmasıdır. İnsan Sağlığı için gerekli olan mineral içermeyen sular içildiğinde ne olur? Su agresif yapısı nedeniyle vücuda girdiğinde vücuttaki mineralleri alıp idrar veya ter şeklinde atacaktır. Yani bu tip su içen kişilerde mineral eksikliğine bağlı sağlık sorunları çıkmasına sebep olabilir.

Su arıtma sistemleri
Su arıtma sistemleri

Water lonizer

Water Ionizer cihazları iki amaca hizmet etmek amacıyla dizayn edilmiş ürünlerdir. Cihazın ön bölümünde kullanılan değişik nitelikteki kirlilikleri alan 3 adet aktif karbon filtre bulunur. Ayrıca temizlenen su, cihazın içinde bulunan elektroliz ünitesinden geçer. Daha sonra Antioksidan Alkali Su ve Asidik Su adı altında iki değişik suya dönüşür.

Su İyonize Edici önünde iki adet ön filtre bulunur (5 mikron karbon filtre ve 0.2 mikron Antibakteriyel filtre). Ayrıca cihazın içindeki 1 mikron gümüş emdirilmiş aktif karbon filtre mevcuttur. Bu sistem, geçen musluk suyunun içindeki bütün kirletici toksik maddeleri, biyolojik zararlı maddeleri ve kloru arındırır. Buradan sonra su elektroliz hücresine gelir. Temizlenen su, antioksidan alkali su ve asidik su olarak iki değişik yapıda ve etkide suya dönüşür. Daha sonra cihazın iki ayrı çıkış borusundan akar.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.