Mühendislik

Mühendislik Harikaları

Mühendislik Harikaları | İnsanlık tarihinin ilk gününden itibaren, daha özel şeyler yapmak için doğaya karşı amansız bir mücadele veriyoruz! Doğadan daha güzel ve büyük yapabilecek miyiz asla ama bunlar da harika! Bu şaşırtıcı meydan okuyuş ve inanılmaz yapılar artık insan doğasının kalıcı bir parçası haline geldi. İşte biz de burada, Modern Dünyadan Mühendislik Harikaları derledik. Keyifli okumalar!

Teknolojinin ilerlemesi, dünyanın bazı eski harikalarından çok yeni inanılmaz mühendislik harikaları yaratıyor. Günümüzde mega yapılar artık dünyanın hemen hemen her yerinde görülmekte. Teknolojinin ilerlemesi ve makinelerin iyileştirilmesi nedeniyle, gökyüzünü delen yapılar ve diğer birçok dev altyapı ve konstrüksiyonlar şimdilerde mümkün hale getirdi.

Burada en iyi 10 mühendislik harikasını tanıtıyoruz.

Modern Dünyanın En İyi Mühendislik Harikaları!

Akashi Kaikyo Köprüsü:

Akaşi Aİkyo Köprüsü Mühendislik Harikaları!
Akaşi Aİkyo Köprüsü Mühendislik Harikaları!

İnci köprüsü olarak ta bilinen köprü, modern inşaat mühendisliğinin çarpıcı bir örneğidir. Japonya’da bulunan bu köprü, dünyanın en büyük kablo askılı köprülerinden biridir ve köprüde hiç bir sütun desteği yoktur! 1.991 metre (6.532 ft) ile dünyanın en uzun asma köprüleri arasına girmiştir. 1998 yılında tamamlanmıştır. Köprü, Honshu anakarasındaki Kobe şehrinin işlek Akashi Boğazı’nı geçerek Awaji Adası’ndaki Iwaya’ya bağlar. Honshu-Shikoku Otoyolu’nun bir kısmını taşır.

Mühendislik Harikaları; Millau Viyadüğü!

"<yoastmark

Millau Viyadüğü, Fransa’nın güneyindeki Millau yakınlarındaki Tarn Nehri vadisine yayılan bir asma köprülü viyadüktür. Yapı, tabanından 343,0 metre (1.125 ft) yükseklikte tek direk zirvesi ile dünyanın en yüksek köprüsüdür. Köprünün yol güvertesi ile aşağıdaki zemin arasında 270 metre (890 ft) olmak üzere yol yüksekliği açısından dünyanın en yüksek 12. köprüsüdür. 14 Aralık 2004 tarihinde tamamlanmıştır. Köprü 2006’da IABSE Üstün Yapı Ödülü’nü aldı.

USS George H.W. Bush Uçak Gemisi!

W Bush Uçak Gemisi Mühendislik Harikaları!
W Bush Uçak Gemisi Mühendislik Harikaları!

USS George H. W. Bush uçak gemisinin inşaatı 2001 yılında Northrop Grumman Newport News tersanesinde başladı ve 2009 yılında 6,2 milyar dolarlık bir maliyetle tamamlandı. Norfolk, Virginia Deniz İstasyonu’nda evine geri döndü. USS George H. W. Bush 1.092 feet uzunluğundadır ve ağırlığı 100.000 ton üzerindedir. Bu onu dünyanın en büyük savaş gemilerinden biri yapmaz ( USS Enterprise’tan biraz daha kısa olmasından dolayı) ama daha önce kullanılmayan en son teknoloji ile donatılmıştır. Onun en yüksek hızı 30 knottan daha fazladır ve iki nükleer reaktörler ile desteklenmektedir ve yakıt ikmali olmadan 20 yıldan fazla çalışabilir.

Kuzey Avrupa Boru Hattı!

Kuzey Avrupa Boru Hattı!
Kuzey Avrupa Boru Hattı!

Nord Stream veya Kuzey Avrupa Doğal Gaz Boru Hattı adıyla bilinen bu dev proje; Rusya’nın Vyborg kentinden Almanya’nın Greifswald hattına kadar bir açık deniz doğal gaz boru hattıdır. Langeled boru hattını geçerek dünyanın en uzun deniz altı boru hattı olmuştur. Bu proje iki paralel hattan oluşur. Boru hattının ilk kısmı Mayıs 2011’de döşenmiş ve 8 Kasım 2011’de açılmıştır. İkinci hat 2011-2012’de döşendi ve 8 Ekim 2012’de açıldı. 1.222 kilometre (759 mil) uzunluğundadır.

Mühendislik Harikaları; Beijing Ulusal Stadyumu!

Dünyadan Mühendislik Harikaları!
Dünyadan Mühendislik Harikaları!

Dünyanın en büyük çelik yapısı olan Pekin Ulusal Stadyumu, Çin’in Pekin şehrinde bulunan bir stadyumdur. Bu şaşırtıcı yapı, olimpiyat stadyumundan çok halka açık bir sanat eserine benziyor. İsviçreli mimarlar Jacques Herzog ve Pierre de Meuron tarafından 2008 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları boyunca kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Bailong Asansörü!

Bailong Asansörü!
Bailong Asansörü!

Dünyanın en yüksek ve en ağır saydam asansörü. Bailong Asansörü Zhangjiajie Wulingyuan alanında büyük bir uçurumun yan yüzeyine inşa edilmiş bir cam asansördür. Yüksekliği 1.070 feet (330 m)’dir. “Yüz EjderhaLar Asansörü” olarak da bilinen ve yerden tepeye iki dakikada çıkan asansörü, günde toplam 18.000 kişi ziyaret etmektedir. Bu asansör bir seferde 50 kişiyi taşıyabiliyor. Asansörün yapımına Ekim 1999’da başlamış ve 2002 yılında kamu kullanımına hazır hale gelmiş ve mühendislik harikaları arasına girmiştir.

Mühendislik harikaları – Palmiye Adaları!

Palmiye Adaları!
Palmiye Adaları!

İşte Modern Mühendislik başarısı, başka bir büyük mühendislik harikası! Bu adalar Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri’nde dünyanın en büyük yapay adalarıdır. İçinde 1500 villa vardır ve hepsi yapay plajlara sahipler. Adaların isimleri Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali ve Palm Deira olarak anılır!

Avrupa Tüneli!

Avrupa Tüneli!
Avrupa Tüneli!

Bu Dev Modern Yapı Mühendislik Harikaları için inanılmaz bir örnektir. Bu tünel İngiltere ve Fransa’yı birbirine bağlar. İlgi çekici olan şey bunun denizin altında olmasıdır. Bu tünelin uzunluğu 31 mildir ve bunun 23’ü deniz altındadır. Kanal tüneli olarak da bilinir.

Mühendislik Harikaları; Üç Boğaz Barajı!

"<yoastmark

Çin’de bulunan Sandouping kasabası ile Yangtze Nehri’ni kapsayan bir hidroelektrik barajdır. Bu barajın kurulu kapasite (22.500 MW) olması açısından dünyanın en büyük elektrik santralidir. Bu santral sadece bölge için elektrik üretmekle kalmıyor aynı zamanda sevkiyat kapasitesini de artırıyor ve sel depolama alanı sağlıyor. Barajın inşaatına 1994 yılında başlandı ve 2008 yılında ticari olarak faaliyete başlamıştır.

Pan Starrs;

Mühendislik Harikaları Pan Star!
Mühendislik Harikaları Pan Star!

Pan-STARRS, Panoramik Tarama Teleskopu ve Hızlı Yanıt Sistemi’nin kısaltmasıdır. Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nde geliştirilen geniş alan görüntüleme tesisi için yenilikçi bir tasarımdır. Mevcut gökyüzünün tamamını gözlemlemek için mühendisler, nispeten küçük ayna guruplarını büyük bir dijital fotoğraf makinesiyle birleştirmiş ve dolayısıyla ekonomik bir gözlem sistemi üretilmiştir. Prototip tek aynalı teleskop PS1 şu anda Haleakala Dağı’nda faaliyettedir. Bilimsel araştırma programı PS1 Bilim Konsorsiyumu, dört ülkede on araştırma kuruluşu arasındaki bir işbirliği tarafından yürütülmektedir.

Pan-STARRS‘ın temel amacı, gezegenimiz için tehlike oluşturabilecek asteroitler ve kuyruklu yıldızları ve Dünya’ya yaklaşan nesneleri tanımlamak ve karakterize etmektir. Aynı zamanda diğer birçok astronomik alanda da araştırma için idealdir. Özellikle de zaman tutarsızlığının bir yönünü içeren alanlarda kullanıır. Pan-STARRS, İç Güneş Sistemi’ndeki Nesneleri görmeyi sağlar ve aynı zamanda Güneş Sistemi’nin dışındaki nesneleri de görebiliriz. Ve şimdi onun sayesinde Galaksi’nin özelliklerini her zamankinden daha iyi görebiliyoruz.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.