Elektronik cihazlar, Elektromanyetik alanlar, riskleri ve korunma yolları
Elektronik cihazlar, Elektromanyetik alanlar, riskler ve korunma yolları | Dünyamız doğal elektromanyetik bir alan içindedir. Ayrıca bu elektriğin ve manyetik alanların oluşum nedeni Güneş, Ay, gezegenler, vücudumuz ve ilaveten insan yapısı elektrik güç birimleri ve elektronik cihazlardır. Yani hepsinin bir araya gelmesi ile gerçekleşmektedir.
Vücudumuzda yaşayan tüm canlı hücrelerin yaşam aktivitesi devamlı akıp giden elektromanyetik alanların etkisi ile değişim göstermektedir.
Elektronik cihazlar, Elektromanyetik alanlar, sağlığımıza etkileri ve korunma yolları:
Metabolizmamız aktivitesi sırasında meydana gelen olaylar dizisi, evrenin ve dünyanın radyasyon ve elektromanyetik enerjisinden etkilenir. Dünya’nın 783 Herz olan titreşim gücü ile etkilenmekteyiz. Ayrıca tüm vücudumuzun bioelelektrik sisteminin yaklaşık aynı titreşim gücü ile hayat bulduğu bilim adamlarınca ifade olunmaktadır.
Kullandığımız elektriği tarif ederken Volt ve Hertz (titreşim) olarak anlatırız. Örneğin 220 Volt ve 50 Hertz gibi. Yani kullandığımız tüm elektrikli ve elektronik cihazlar ve kablolar 50 Hertz’lik bir titreşimi
ortama yayarlar. Laboratuarlarda hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda azı önemli verileri ulaşıldı. Deneyler ortama yayılan 50 Hertz’lik alternatif elektrik akımı ile yapılmıştır. Böylece bu akımın titreşimlerinin hayvanların hücreleri ve organlarında biyolojik değişimlere sebep olduğu ortaya çıkmıştır.
Hücre ve organlarda meydana gelebilecek doğaya aykırı değişmelerin kanser gibi tehlikeli hastalıklara sebep olabileceği yüksek olasılık olarak değerlendirilmektedir.
Elektronik cihazlar ve manyetik alanlar: Ne yapmalı?
Etrafımızda bulunan insan yapısı elektromanyetik akımların ortaya çıkardığı “(EMP)”elektromanyetik
kirlilikleri ortadan kaldırmak çoğumuzun seçtiği yaşam tarzı ile mümkün değildir. Ayrıca bu alanlar çoğunlukla kapalı mekanlarda yoğunlaştığına göre yapılacak şey EMF üreten elektrikli sistem ve elektronik cihazlar ile olan ilişkimizi düzenlemek olmalıdır. Yani sağlığımızı mümkün olduğunca etkin korumaya çalışmamız gerekir.
Öncelikli olarak yapmamız gereken bu sistemlere belirli bir mesafeden daha fazla yaklaşmamak olabilir. Ayrıca aşağıda verilen çizelge bu konuda yardımcı olabilir:
Mesafeli ol!
Elektrikli battaniye………….. Uzağında durun veya kullanmayın
Mikro dalga fırın…………….. Uzağında durun
Lamba anahtarları………….. Uzağında durun
Radyasyonlu ısıtıcılar…….. Uzağında durun veya kullanmayın
Televizyon ve Bilgisayar… 100 cm
Elektrikli ısıtıcı…………………. 100 cm
Floreant lambalar…………… 180 cm
Buzdolabı, elektrikli fırın.. 120 cm
Saç kurutucu…………………… 30 cm
Akşam yatarken çalışması şart olan elektrikli ve elektronik cihazlar dışındakilerin hepsini kapatmalısınız. Günün yorgunluğunu çıkaracağınız yatak odanızda sizi ve uykunuzu negatif etkileyecek EMF alanlarından uzak kalmanız gerekir. Ayrıca sabahleyin dinç ve sağlıklı kalkabilmeniz için yatak odalarına daha da özen göstermeniz gerekiyor.
Televizyon karşısında uyuma!
Uç bir örnek olmakla beraber yatak odasında TV ve başka elektrikli ve elektronik cihazları bulunmaması sağlığınız için daha iyi olur. Güneş enerjisi ile çalışan gece lambaları veya el fenerlerini kullanabilirsiniz. Mutfağınızda elektrikle çalışan küçük ev aletleri (elektrikli konserve açacağı, mini süpürge, mutfak çırpıcısı, saç kurutacağı vs. gibi) yerine elinizi kullanabilirsiniz. Ayrıca yaşam yerinde ne kadar EMF olduğunu ölçmek amacıyla Gausmetre kullanılabilir.