Parfümler, Tıraş Losyonları, Tonikler ve Doğal Alternatifleri
Parfümler, Tıraş Losyonları, Tonikler ve Doğal Alternatifleri | Parfümlerin temel maddesi alkoldür. Ayrıca içinde ilaveten doğal esans yağları, aroma ve “metilenklorid, metil-etil keton, etanol, benzil klorid, toluen” gibi çeşitli zehirli kimyasallar bulunabilir.
Kozmetik sanayinin koku sektörü bölümünde 5000 civarında değişik madde bulunmaktadır. Ayrıca bir çoğunda yaklaşık aynı maddeler kullanılmaktadır. Bununla birlikte bazı parfümler gizli formüller ile anıldığından tam ne olduğu bilinmemektedir.
Parfümler, Tıraş Losyonları, Tonikler ve Doğal Alternatifleri:
Bu ürünlerin %95’e yakın kısmında ham madde olarak petrokimyasal ürünler kullanılır. Ayrıca bunların kilo fiyatı yaklaşık 20 US dolardan saha ucuzdur. Geri kalan %5’in de ise kilo fiyatı 50000 US dolardan fazla olan
doğal maddeler kullanılmaktadır. Böyle olduğu Amerikan Ulusal Bilim Akademisince ifade olunmaktadır.
Yine Akademinin 1989 yılında açıkladığı üzere koku endüstrisinde kullanılan 3000’e yakın maddeden yaklaşık 1000 adedinin toksik yani zehirleyicidir. Bazılarının kanser yapıcı, merkezi sinir sistemini bozucu, alerjik, deri göz tahrişi yapıcı olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte doğum hasarına sebep olabileceği edilmiştir.
Tıraş losyonu satın alırken içinde aşağıda yazılan kimyasallardan uzak durmalısınız: “Benzyl-asetat “: cilt tarafından emilebilir ve pankreas kanseri riski taşır.
“Terpinol”: solunduğunda merkezi sinir sistemi ve solunum sorunları yaratabilir.
“Ethyl-asetat”: karaciğer ve böbrek hasarı, baş ağrısı ve cilt kuruması riski taşır.
Parfümler, Tıraş Losyonları, Ne yapmalı?
Tavsiye etmek istediğimiz, tek kelime ile doğal ürünler kullanmaktır. Doğal kaynaklardan elde olunmuş doğal esans yağları kullanılabilir. Koku üretimi için kullanılacak yağlardan, doğal sentetik olanlar tercih olunmalıdır. Taklit olarak olanlardan sakınılmalıdır. Ayrıca esans yağları güçlü olduklarından tahrişe sebep olabilirler bu nedenle seyreltilerek kullanılmalıdır. (Birkaç damla yağa 30 gr bitkisel yağ veya votka)
Cilt Gericiler ve Tonikler:
Cilt germe preparatlarının çoğu, suni renklendirici ve kokular içerir. Ayrıca alkol ve cildi yumuşatmak için bir miktar gliserin de içerirler.
Formulasyonunda, DEA, TEA, 1-3-diol, 2-bromo-2-nitropropan” içerenler kanser etkisi yaratabilir.
Bazı cilt gericiler cildi tahriş edecek derecede cildi yakabilir. Ayrıca alerjik tahrişlere neden olabilirler.
Ne yapmalı?
Gliserinli doğal herbal sabunlar çare olabilir. Ayrıca cildinize uygun olduğunu bir eksperle beraber tespit edeceğiniz özel hazırlanmış cilt preparatları kullanılabilir. Cilt fazla yağlı ise cilt yağını alan kil maskelerini evde
üreterek kullanabilirsiniz. Bunun yanında eczahaneden alacağınız sal kili temiz su ile bulamaç haline getirdikten sonra cilde uygulayın. Daha sonra kuruyuncaya kadar bekletin. Karışma bir parça yulaf unu ekleyerek cildin daha yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.
Yoğun bir soğutulmuş papatya veya nane çayı tavsiye edilir. Yani hem güzel kokusu hem de güçlü gerici etkisi ile güzel bir karışımdır. Veya, yeşil marul yapraklarını bir kap içinde örtecek miktarda su koyarak 10 dakika kaynatın. Daha sonra soğutup sprey şişesinde buzdolabında saklayın. Ayrıca 2/3 bardak saf su, 2 kaşık votka, 1/2 bardak boraksı bir blenderde boraks eriyene kadar karıştırın.