İnsan

Ergenlik Nedir? Ergen Gençlere Nasıl Davranmalı? 5 Dakikada Çözüm

Ergenlik Nedir? Ergen Gençlere Nasıl Davranmalı? 10 Dakikada Çözüm | Genç çocukların eğitimden bahsederken ortaya çıkması gereken çok önemli bir kavram vardır. Yani büyümek ve ergenlik… Bazen benzer durumlarda ve anlamlarda kullanılırlar. Aslında ergenlik genellikle ikisinin birleşmesinden geliyor. Yetişkinler bunu anlayamıyor ve bunu yaşayan ergen bile ‘Bunları neden yapıyorum?’ diye düşünüyor. Bu çalışmada, sorunun temelde ne olduğunu ve nasıl çözebileceğimizi özetledik. Ergenliği anlamak için sadece 5 dakika. Sonuna kadar okuyanlar için bir etkinliğimiz var, yazıyı bitirdiğinizde tekrar görüşürüz.

Ergenlik Nedir? Ergen Gençlere Nasıl Davranmalı? 5 Dakikada Çözüm!

Dört yaşında kızgın bir çocuk vardı hatırladınız mı? Bir çocuk 4 yaşındayken “sevmiyorum” ve “yapamam” ve “hayır” kelimeleriyle yaşar. Ebeveynler için gözlerinden saflık akan ve melek gibi olan bir bebeğin aniden isyan eden ve itirazlarını dile getiren bir varlığa dönüştüğü andır. Bu yüzden ona “çirkin dört yaşındaki çocuk” denir. Neden bu çirkin 4 yaşındaki çocuk aniden ergenlik hikayesinde yer aldı? Çünkü ergenlik temeli bu dört yaşında oluşur.

Ergenliğin başlangıcı
Ergenliğin başlangıcı

Bu hiç hoşuma gitmedi. Çirkin 4 yaşında bir çocuk.

Öz bilinci oluşan ‘Çirkin 4 yaşındaki çocuk’

Bebek doğduktan sonra çirkin 4 yaşına gelene kadar “öz bilinç” oluşmaz. Benlik bilinci kelimesi biraz zor görünebilir ama basitçe söylemek gerekirse, ‘ben kimim?’ ‘dün ne yedim’ derken hepimiz “ben” diye bir kavramı (hissi) kullanırız. Çirkin 4 yaşındaki çocukluktan önce, “ben” kavramı çok seyrek görülür.

Bir bebek olarak, öz bilinç oluşmadan önce.

Örneğin, bir bebekte oyuncak onun olsa bile, “ben” kavramı yoktur. Bu yüzden oyuncağın kime ait olduğu fikri olmadan sadece orada olduğunu hisseder. Kim alır ve oynarsa oynasın, burada veya orada oyunu tanırlar ve oynarlar. (Aynı şekilde yiyecek bir şeyi alıp götürürken ağlamanın aç olmak ya da lezzetli duygulardan uzaklaşmakla ilgili olmadığını düşünmek doğru olur.) Elbette, “benim”, “benim fikrim”, “değerlerim” vb. benim diye bir şey yok. Yani “benim şeyim” kavramı belirlenemiyor.

Daha sonra, dört yaş civarında (bugünlerde daha hızlı olduğu söyleniyor), “ben” kavramı ortaya çıkmaya başlıyor. Deneyimlerimize dayanarak tabii ki, farklı çocukların farklı zamanlamaları ve formları vardır. Ancak yine de bu yaşlarda kendileri için “ben” kavramını tanımaya başlarlar. Sonra ilk defa, benim fikrim ve düşüncelerim. Evet, bu doğru. ‘Ben benim’, ‘sevmiyorum’ ya da ‘hayır’ tavırları başlar.

Çocuğunla konuş
Çocuğunla konuş

Ergenlik Nedir? Ben Bilinci

Benimki = benim!!
Benim fikrim = bundan hoşlanmıyorum~!
Düşüncelerim = hayır~!

“Ben” ilk öz bilinci ortaya çıktığında, daha önce anlatmadığımız hikayelere dalarız. Bu yüzden ilk başta ailenin durumu anlamaması doğaldır. Ama nasıl hepimiz “ben” kavramıyla yaşıyorsak, bu sürecin de dört yaşındayken başladığını bilmeliyiz. Daha sonra öğrencilik hayatımız boyunca aldığımız eğitim ve öğrenme, bu öz bilinçte çeşitli kavramlar oluşma sürecini başlatır.

Ergenlik nedir?

Bahsettiğimiz ben bilinci ve davranış zihniyeti öğrenme süreci boyunca, anaokulu ve ilkokul döneminde de devam edecektir. Daha sonra kuru bir süngerin suyu emmesi gibi birçok deneyimi emerler. Daha sonrasında zihniyet açısından ergenlik, “Kendi değerlerimiz oluştu” demenin bir yoludur ve bunun nasıl bir şey olduğunu konuşalım.

Benlik değerleri zihinde önemli bir düzeyde kurulmaya başlar.

4 yaşındaki çirkin çocuktan sonra bir “ben” bilinci duygusu oluştu. Eğitim yoluyla çeşitli düşünme ve deneyimler inşa edildi ve kuruldu. Ve ayrıca 13-15 yaşına kadar, kendisi için önemli ve arzu edilen “kavramlar” oluşmuştur.

Ergenlik Nedir? Bir örnek verelim.

Sence aşağıdakilerden hangisi daha önemli?

  • Coşku – “Herhangi bir şey için tutkuyla çok çalışırsan, iyi olacaksın.”
  • İhtiyat – “Herhangi bir şeye dikkatli yaklaşırsan, iyi sonuçlar alırsın.”

Hanginiz haklı, hanginiz haksız önemli mi? Ama ‘benim için daha önemli ve değerli’ ve nispeten daha az önemli olduğunu düşündüğü şeyler var. Tutkusu onun için çok önemli ve değerli olsa da, sağduyulu biri de olmalı değil mi?

Bir şeyin daha iyi ya da daha az iyi olduğunu veya yanlış ve doğru olduğu söylemek zordur çünkü insandan insana farklılık gösterir. Bunlar farklıysa, iletişim kurmakta zorlaşabilirsiniz. Doğru ve yanlışlarınız benzerse, onunla anlaşmak kolaydır ve bu bir denge oluşturur.

Benim kalbimle senin kalbin birbirine benziyor ancak birbirimizle konuşmak zorunda olmadığımı biliyorum. “Benim için önemli olan” kelimesi onun değerleridir.

Benim için daha önemli bir şey yani daha önemli olan bir kavram kurulmaya başlıyor.

Ergenlik, kendi değerlerinizin oluşmasıdır

Ergenlik, kısaca kendi değerlerinin her birinin oluştuğu bir zamandır. O zamana kadar, ebeveynler, öğretmenler, çevrelerindeki yetişkinler, kardeşler, kız kardeşler “Bunu yapmayı seviyorum” ve “Bunu yaparken şunu da istiyorum” hakkında konuştuklarında. Eylemlerin odak noktası taklit ederken öğrenmektir. Sonra, biraz daha büyüdüğünde, kendisi yargılamaya başlar ve yargılamak için yeterli tecrübesi vardır. Ve ayrıca (tam olarak dille ifade edemesen bile) bunu düşündüğü bir an gelir.

Evet, bu şimdiye kadar yaşadığım en iyi şey. Ailem bunu söylüyor, okulda da aynısını yapıyorlar. Arkadaşlarımı sevmeliyim, ne de olsa onlara göre karakterimin en iyi yanı bu.

Artık onun bir karakteri var ama bundan sonra değer verdiği ve değer vermediği kavramlar ortaya çıkmaya başlıyor.

Ergenlik nedir? Nasıl davranmalı?
Ergenlik nedir? Nasıl davranmalı?

Ergenlik Nedir? Değer farklılıklarıyla başlayan iletişim sorunu

Sorun, işte bu andan sonra oluşur. Şimdiye kadar, çocuk ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin hikayelerinden ders alıyordu. Ancak, yaklaşık 6 ila 2 saniyede önemsediğim değerler oluşuyor ve değişiyor. Ve bunlar aileden farklılarsa, iletişim sorunları yaşanmaya başlıyor.

Bir örnek verelim.

Baba: Oğlum sıkı çalışıp oku ve Mühendis ol! Babam gibi çalışkan ol, eşek olma!

Çocuk: Baba, ben otostop çekerek dünyayı dolaşmak istiyorum.

İki hikaye de kendine göre yanlış değil. Ama farklı fikirleri var. Yukarıda tutkuya değer veren babayla bir çocuk hayal kırıklığına uğrar. Hayallerine değer veren bir çocuk ise pervasız görünür. Ayrıca, genellikle durum böyledir. Çünkü 6 ila 2 saniyede ruh hali değişen bir çocuğun bir cümleyi bu kadar mantıklı ve etkili bir şekilde söylemesi zordur.

Kuşak Çatışması

Demek istediğimiz de bu. O zamanlarda ailene kızmak ya da şok olmak kolaydır. Çoğu zaman ergen çocuklar bunu neden yaptıklarını bilmediğini söylerler ve temelde (başka büyük bir sorun olmadığını varsayarsak) değerleri oluştuğunda ve bu ebeveynlerinden farklı olduğunda böyle oluyor.

Aileler küçüklüğünden beri anlattıkları hikayeleri anlatıyorlar ama bir anda çocuklar onları reddediyorlar. Bu yüzden ergenlik dönemi geldi gibi hissediyorlar. Ailenin ‘Kayıtsız şartsız dinlemesi’ gereken yer burası.

Çocuğunuzun ne düşündüğünü ve neye önemsediğini sormaya başlamanın zamanı geldi.

Ergenlik Nedir? Çocuğun Düşünceleri

Düşüncelerini mükemmel bir şekilde oluşturmada ve etkili bir şekilde ifade etmede hala zorlanan bir çocuğu “asi” veya “isyankar” olarak damgalamak doğru değildir. Bu yüzden bir yetişkinden biraz farklı davranmak gerekiyor. Anneciği onu seviyor ve babası onunla oynamak istiyor yaklaşımı daha iyi olabilir.

Ailenize karşı gelmekten kaçınmak için fikirleri gizlemek.

Ebeveynlerinin sözlerini dinleyerek büyüyen çocuklar ergenleştikçe kendi bakış açılarına sahip olmaya başlarlar. Ancak ‘farklı bir görüş söylersem, ailem nefret eder veya şaşırır’ diye düşünseler bile cevap verip karşı çıkarlar veya anne babanın istediği şeyi söylerler. (Ve ebeveynler çocuklarının ‘cevabını’ çok ciddiye alırlar.) Tabii ki, çocuğun davranışı cevaptan farklı görünür.

Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi, babanızın “tutku” değerlerini kabul etseniz bile, herhangi bir şey hakkında hayal kurma eğiliminde olabilirsiniz. Çocuk bunu yaşadığında, hüsrana uğruyor ve konuşmaya devam ederek, cevap veriyor ama aslında öyle davranamıyor.  Çünkü değerler zaten değişiyor.  Aslında çocuğunuzun ne düşündüğünü dinlemeye başlamanın zamanı geldi. Çocuk ailenin gözünde bir bebek gibi ama yetişkin olmak için önemli bir süreçten geçiyor.

Çocuk özgürce anne ve babasını ne hissettiğini neler arzuladığı söyleyebilmelidir. Bunları saklarsa iç çarpıklıklar başlayabilir.

Z kuşağı ve ergenlik
Z kuşağı ve ergenlik

Ergenlik Nedir? Çocuğun ifadesi gerçektir.

Zorlu tavırlar devam ederse, ebeveynler çocuklarının davranışlarıyla onlara karşı sevgilerini kaybetmeye devam ederler (Babalarının değerlerinden farklı davranan bir çocuğu anlamak zorlaşır) ve çocuğu değerler için sürekli itmek zorunda olmayı istemezler. Doğal olarak, konuşma kaybolur.

Sonra, birbirimizle iletişim kuramadığımız için, sohbet daha da zorlaşıyor. Yetişkin oldukça, ebeveynlerle doğal sohbet garipleşiyor. Ve aileyi devamlı dırdır eden varlıklar olarak düşünmeye başlıyorlar.

Esasında ebeveynler kendi dedikleri olduğunda değil çocukları sağlıklı ve mutlu olduğunda mutlu olmayı denemelidir!

Yetişkinlerin tavrı

Ergenlik dönemindeki çocuklar hala çevrelerindeki yetişkinlerin zihniyetini körü körüne özümsüyorlar ama kendi başlarına yargıladıkları ve hareket ettikleri bir yetişkinlik durumundalar. Yani aslında ebeveynlerinin görüşlerini çok daha büyük ve güçlü reddetmeleri zordur.

Bir çocukla konuşurken, sadece ‘ben’ kelimesini koyarak, ona ‘bu benim kişisel deneyimim, mutlak değil’ duygusunu vererek onu geliştirebilirsiniz. Yani yetişkinlerin bencil yaklaşmamaları çok önemlidir. Böylece çocuğunuzun değerlerini ve düşüncelerini ifade etmesine yardımcı olun.

Kim haklı kim haksız savaşına girmeyin önemli olan hepinizin geleceği için doğru olandır.

Ergenlik Nedir? Çözüm için ilk adım!

Bir çocuğun düşüncelerini konuşabileceği ve anlayabileceği iletişim yöntemlerine ve ortamlara sahip olmak, ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek bu sorunların çözümünde ilk adımdır. Çocuğunuzu bir yetişkin olarak düşünün ve sohbet edin. Bir çocuğun yetişkin olduğunu düşünerek değerler inşa etmelerine yardımcı olabileceğinizi düşünüyoruz. Bizim Aile (1975) veya Ölü ozanlar derneği (1989) filmlerinde güzel örnekler vardır!

Beyin gelişiminde BENLİK.

Ergenliği anlamanıza yardımcı olmak için beyin gelişiminin bir özelliğini anlayın. Ergenlikte beynin prefrontal lob kısmı büyür ve yeniden düzenlenir. Bu frontal lobun rolü, büyüme için değişen öz kontrolü yönetmektir. Yani çocuklar ve yetişkinler için süreci daha zor hale getiren dürtü kontrolü, dikkat vb.

Değerlerin oluşumu, ebeveynler ve öğretmenlerle zihinsel çatışmalar yaratır. Ve yani kendini kontrolden sorumlu frontal lob büyür ve kolayca öfkelenir ve rahatsız olur. Bir bakıma, bu çok doğal bir olaydır.

Ergenlik Nedir? Beyin ve Ergenlik

Beynin her parçasının sorumluluğunda bir işlev vardır. Frontal lob dürtülerden, dikkatten sorumludur.

Bu nedenle ergenlerin sıkıntıları veya itirazları yetişkinler tarafından farklı alınmalıdır. Aksine çaresizce veya körü körüne, onun fikri alınmadan dinleyen bir çocuğun durumu daha zordur. Değerleriniz hakkında konuşabileceğiniz bir ortam yaratmak size yardımcı olacaktır. Ancak çocukla bir yetişkin olarak, fikriniz hakkında sorunsuz bir şekilde konuşmayı beklemeyin.

Bunu hepimiz yaşadık değil mi?

Ergenlik gerçekten çok zordur. Ancak hepimizin yaşadığı doğal bir süreçtir. İşin özünde alttaki anlamları ve fenomenleri anlamak çocuğunuzun büyümesine ve mutluluğunun daha akıllıca artmasına yardımcı olabilir. Eğer bir yetişkinseniz, bunu düşünün ve öğrenciyseniz ailenizle paylaşın!

Ve Yani; BİR ERGENSENİZ DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİZİ AİLENİZLE PAYLAŞIN, BİR YETİŞKİN İSENİZ SAKİNCE VE YARGILAMADAN ÇOCUKLARINIZI DİNLEYİN!

Ergenlik kısaca nedir?

Ergenlik, vücutta daha önce hiç meydana gelmemiş değişikliklerin, hızla meydana geldiği ve benliğe olan ilginin büyüdüğü bir zamandır. “Tüy kafesi” sözünden türetilmiş Latince bir kelimedir. Erkeğin sesi, sakalı daha kalındır ve kadın adet görmeye başlar ve göğüsleri büyür… Sadece vücutta değil, zihinde de değişiklikler meydana gelir. Karşı cinse yakın olma isteği artar.

Buna ek olarak, sevgi, nefret, üzüntü ve sevinç gibi çeşitli duygular birbirleriyle iç içedir ve karşı cinsin önünde iyi ifade edilir ve ayrıca utanma da gerçekleşir. Ergenlikte vücuttaki değişiklikler, st. hormon adı verilen bir maddenin çok fazla oluşturulmasından kaynaklanır.  Bu hormonlar beyindeki hipofiz bezlerinden çıkar. Ayrıca erkek testisinde ve kadın yumurtalıklarında cinsellik hormonları salgılarlar. Yani erkeğin bir erkek ve bir kadının da kadın gibi büyümesine neden olurlar.

Ergenlik nedir?
Ergenlik nedir?

Ergenlikte psikolojik değişiklikler

  • Ben kimim ki? Sık sık kim olduğumu düşünürüm!
  • Görünüşüm neye benziyor? Yakışıklı ya da çirkin olduğumdan şüpheliyim.
  • Karşı cinslerden bir arkadaşımın dikkatini çekmek istiyorum.
  • Yakışıklı bir adam (güzel bir kadın) gördüğümde kalbim atıyor.
  • Sık sık depresyonda olduğunuz veya endişelendiğiniz zamanlar vardır.
  • Bazen bir arkadaşımla bile kendimi yalnız hissediyorum.
  • Ailene ya da öğretmenlerine isyan ediyorsun.
  • Bu dünyada tatmin edici olmayan birçok şey var.

Ergen psikolojik değişikliklerinin üstesinden nasıl gelinir?

  • Fiziksel değişikliklerine karşı iyi bir kalbin olmalı!
  • Hobilerine ağırlık ver ve spor yap!
  • Ailenizle, öğretmenlerinizle veya profesyonel danışmanlarınızla konuşun.
  • Akranlarınızla arkadaşlıklar geliştirin.
  • Kişisel gelişimin için çabalamalısın!
  • Bir sürü iyi kitap oku.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.