Doğal ürünler için öneriler! Evinizdeki zehirli kimyasallardan uzak durun!
Doğal ürünler için öneriler! Evinizdeki zehirli kimyasallardan uzak durun | Evimizde kullandığımız bulaşık deterjanları, lavabo açıcılar, halı temizleyiciler, cam siliciler, fırın temizleyiciler bunların çoğu toksik kimyasallar içerebiliyorlar! Ama hemen endişelenmeyin! Eğer ararsanız hepsinin doğal alternatifler var!
EVDE KULLANABİLECEĞİNİZ ALTERNATİF DOĞAL ÜRÜNLER:
Şimdi burada bu alternatif doğal ürünler ile ilgili ve ne olduklarına dair kısa bilgileri görelim:
Beyaz Sirke; İyi bir temizleyicidir ve markette bulabilirsiniz. Hidrojen peroksit; ağartıcı alternatifidir. Ayrıca eczanelerde de bulabilirsiniz.
Limon suyu; Çok İyi bir temizleyicidir, taze limondan sıkabilirsiniz.
Pişirme sodası; Sodyum bikarbonat, iyi bir temizleyici ve koku gidericidir, markette bulabilirsiniz.
Sıvı sabun; Deterjan ve temizleme malzemelerine alternatif olup markette bulabilirsiniz.
Sünger taşı; Kir çıkartıcı olup, market veya pazarda bulabilirsiniz
Boraks; iyi bir dezenfektandır eczahane veya markette bulabilirsiniz.
Arı Mumu; Trisodyumfosfat; temizleyicidir, kimya malzemesi satan
dükkanlarda bulabilirsiniz.
Sodyum perborat; Alternatif ağartıcı madde, kimya malzemesi satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
Çamaşır sodası; sodyum karbonat, iyi bir temizleyicidir, markette bulabilirsiniz.
Doğal Esans yağları; Bitkilerden elde edilir, sentetik koku maddelerinin yerine alternatiftir. Ayrıca doğal mağazalarda, aktarlarda bulunur.
Doğal ürünler: TEMİZLİK ÜRÜNLERİ:
Tüm dünyada temizlik ürünleri üreten üreticilerin bazıları, ürünlerin içinde bulunan toksik maddeleri yazmıyorlar. Ayrıca ürünün etiketi üzerinde sağlık yönünden olası zararları ile yapılan güvenilirlik testlerini bildirimini de yapmıyorlar. Çünkü bunu zorunlu kılan herhangi bir yönetmelik yok.
Bu açıdan kullanıcılarda kullanma sonrasında ne gibi komplikasyonların ortaya çıkacağını bilebilmek mümkün değildir.
Fakat şurası muhakkaktır ki, bu ürünlerin içinde kimyasal ürünler bulunmaktadır. Ayrıca bunların kısa, orta ve uzun vadede sebep olabileceği çeşitli yan etkileri ve zehirleyici etkileri vardır
Amonyak İçeren Temizleyiciler:
Amonyak, bildiğiniz gibi yağları çözen agresif bir maddedir. Ancak yoğun miktarda buharlaştığından, buharları akciğerleri ve gözleri tahriş eder. Ayrıca cilt ile temas ettiğinde kızarıklık ve kimyasal yanık meydana getirebilir. Özellikle soğuk algınlığı, bronşit ve astım hastalarında nefes alma zorluğu yaratır. Göz ile teması sağlanmamalıdır.
Ne yapmalı?
Bir miktar (bir kaşık veya daha fazla) Triso yumfosfat (TSP), likit sabun veya boraksı 1 litre sıcak veya kaynar suda eritin. Daha sonra üzerine bir miktar sirke veya limon suyu ilave edin. Sonra kapalı bir kaba aldığınız bu karışımı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca markette amonyak içermeyen sabun bazlı temizleyiciler de işinizi görebilir.
Doğal ürünler: Fırın Temizleyicileri:
Fırın temizleme maddelerinin çoğu, kostik ve amonyak içerirler. Özellikle sprey şeklinde olanlar havada zerrecikler oluşturduğundan rahatlıkla cilde, gözlere ve akciğerlere zarar verebilirler. Kullanımları sırasında iyi bir havalandırma sağlanmalı, cilde temasını önlemek için lastik eldiven kullanılmalıdır.
Temizlik işleminden sonra fırın hala kimyasal madde kokuyor ise fırın kapağını açın. Ayrıca mutfak penceresini de açarak koku geçene kadar ortam havalandırılmalıdır. Fırın alırken, kendi kendini temizleyen fırınlar tercih olunabilir.
Ne yapmalı?
Bir sprey şişesinin içine, 2 yemek kaşığı likit sabun, 2 yemek kaşığı boraks ve sıcak su koyun. Sonra iyice karıştırarak tam erimesini sağlayın. Bu karışımı fırın duvarlarına yakından püskürtün (havaya değil), 20 dakika bekledikten sonra tahta veya çelik tel yumağı ile kirleri kazıyın. Şayet fırın içi yıllardan beri temizlenmemiş ise dikkatli olmak kaydıyla kimyasal kullanmak zorunda kalırsınız. Bu sebepten fırının içini kirler üst üste birikmeden temizlemelisiniz.
Mikro fırın iç temizliği, 3-4 kaşık pişirme karbonatını bir miktar suda eritip macun kıvamına getirerek yapılabilir. Daha sonra ıslak bezle kalıntıları alabilirsiniz.
Mobilya temizleyicisi ve yer cilaları!
Ne yapmalı?
Eczahaneden alacağınız “Mineral Oil” i bir bez parçası ile mobilyalarınıza uygulayabilirsiniz. Mobilya cilası olarak ahşabın emebileceği mutfağınızdaki herhangi bir yağı kullanabilirsiniz. Ayrıca organik olduğundan kokusu kısa sürede geçer.
1 kaşık zeytin yağı, bir adet limonun suyu, 1 kaşık konyak veya viski, 1 kaşık su iyice karıştırılıp taze olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca diğer bir formül olarak: 3 kısım zeytin yağı ile 1 kısım beyaz sirke veya 2 kısım nebati yağ ile 1 kısım limon suyu karıştırılarak mobilyalarda kullanılabilir.
Halı ve döşeme şampuanları!
Ne yapmalı?
Kullanacağınız şey bildiğiniz Sodyum-bikarbonattır. Halınızın öncelikle kuru ve rutubetsiz olması gerekir. HalInın üstünü pişirme sodası veya boraks ile kar yağmış şekilde örtün, 1/2 saat veya daha fazla (bazen bir gece) bekleyin. Daha sonra elektrik süpürgesi ile emdirin, çok kirli halılarda bu işlemi aralıklarla birkaç kez yapabilirsiniz.
Pişirme sodası; deodorize edip kokuları alır, boraks; dezenfekte eder. Daha sonra da halının kirlenmemesi için dikkat gösterin ve tüm sıçramaları anında silerek lekelenmesini önleyin. Su bu işi çok iyi görür. Daha güçlü bir leke çıkartıcıya ihtiyaç görüyorsanız, 1/2 bardak boraksı 2 bardak soğuk suyun içinde eritip üzerine sirke veya limon suyu ilave ederek kullanabilirsiniz.
Alkali su veya sodalı suda halı temizliğinde kullanılabilir ve iyi görev yapar.
Doğal ürünler: Eviye ve Tuvalet Açıcılar:
Ne yapmalı?
Öncelikle eviye ve tuvaletlere yabancı ve katı maddeler atmamalısınız.
Tıkanma sorununa çare olabilecek en pratik alet el pompasıdır. Yani hepimizin bildiği bu geleneksel aleti kullanmak en güvenli yöntemdir.
Kimyasal ilacın yapacağını pompa da yapar. Ayrıca eğer muvaffak olamıyorsanız su tesisatçısını çağırmak ve onun kullanacağı çelik tel yöntemiyle drenajı açtırmayı denemelisiniz. Başka güvenli bir yöntem, eczaneden alacağınız %3 lük Hidrojen peroksit (oksijenli su) sudan 1 bardak drenaja döküp birkaç dakika bekledikten sonra eviye pompası ile
pompalamak olabilir.
Hidrojen peroksidin gözünüze sıçramamasına dikkat edin. Eviyeler devamlı kullanımda olduklarından tıkanmayı önlemek amacıyla arada bir 1 avuç dolusu sodyum bikarbonat(pişirme sodası), 1/2 bardak beyaz sirkeyi karıştırıp drenaja akıtın. Daha sonra eviye deliğini kapatın ve birkaç dakika bekleyin ve deliğe sıcak su akıtarak işlemi tamamlayın.
Doğal ürünler: Küf Temizleyiciler:
Banyolarınızca veya rutubetli yerlerde biriken küfleri temizlemek için piyasada olan kimyasallar kullanılır. Fakat küf temizleyicilerinin içerdiği gazyağı(kerosen), fenol, formaldehid gibi maddelerin buharları ve kendisi deri, akciğer ve gözleri tahriş edeceği gibi kanserojen-
dir. Üstelik bir de aerosol formunda ambalajlanmış ise kullanımı sırasında havada kalacak parçacıklar
Ne yapmalı?
Boraks ve suyu karıştırarak veya sirke ile suyu karıştırarak kendi küf temizleyicinizi yapabilirsiniz. Ayrıca banyo fayansları veya nerede küf varsa bu karışım ile silip bir süre kendi haline bırakıp sonra yıkayabilirsiniz.
Kuru Temizleme:
Aslında kuru olmayan bir yöntemdir. Ancak çıkarılamayan lekeleri çıkarmak için tekstil ürünleri su ile ıslatılmadan uygulama yapıldığından bu isim verilmiştir. Bu yöntemde tekstil ürünleri çekmeden, boyası çıkmadan, su lekesi olmadan, yünlüler matlaşmadan temizlenmektedir.
Uygulamada kullanılan madde genellikle perkloretilendir. Oda da buharları teneffüs edildiğinde, kanser, karaciğer hasarı, merkezi sinir sistemi çöküntüsü, baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk, iştah kaybı ve uyumsuzluğa sebep olan kimyasal bir solventir.
Kuru temizleme uygulamalarında perkloretilen haricinde yine benzer sorunlara sebep olabilecek, benzen, klorin, formaldehid, trikloretilen ve ksilol gibi kimyasalar da kullanılır.
Ne yapmalı?
Eşyalannızı kuru temizlemeden alıp eve geldiğinizde ilk işiniz plastik ambalajını çıkartmak olsun. Çünkü açık havada bir süre bırakmak gerekir, bu süre birkaç gün olabilir. Ayrıca hava sıcaksa daha çabuk buharlaşır. Şayet odada tutmanız şartsa, odanın pencerelerini açıp kapıyı kapattıktan
sonra iyice havalandırmalısınız. Havalanma işi bittikten ve koku tam anlamıyla yok olduktan sonra elbise dolabına kaldırabilirsiniz.
En sağlıklı uygulama çamaşır makinasında yıkayarak lekeleri çıkarmaktır.
Doğal ürünler: Gümüş ve Metal Temizleyiciler:
Ne yapmalı?
Temizleyeceğiniz kararmış gümüş eşyayı alabilecek bir kap içine koyup üstünü kaynar su ile kapatın! İçine bir parça alüminyum folyo parçası ve bir avuç tuz koyduktan sonra 3-5 dakika beklettin. Daha sonra çalkalayıp kurutun. Burada alüminyum ve tuz manyetik bir alan yaratıp, oksitlenerek kararmış olan gümüşün oksidini almaktadır.
Pirinç ve bakırdan mamul eşyalar için limon kullanabilir
siniz. Yani yumuşak bir bez ile ovduktan sonra suyla çalkalayıp kurutun veya limon suyu ile tuz veya limon suyu ve sodyumbikarbonat (pişirme karbonatı) karıştırabilirsiniz. Krom eşyalar içinde elma sirkesi veya limon kabuğu ile ovmayı deneyebilirsiniz.
Evde dezenfektan:
Ne yapmalı?
Kaynar su kolay bir yöntemdir. 4 litre kaynamış suya 3/4 bardak boraks atıp karıştırarak iyi bir dezenfektan elde edebilirsiniz.
Banyo küveti ve duşları temizlemek ve mantardan arındurmak için; bir kabın içine alacağınız 1/2 bardak pişirme sodasının üzerine yavaş yavaş sıcak su döküp macun haline gelene kadar karıştırdıktan sonra kullanabilirsiniz.
Zor çıkan mantarlar için fırça kullanmak gerekebilir. Dar yerler için eski bir diş fırçası kullanılabilir.
Evlerde dezenfekte edilmesi gereken en önemli araç, yiyecek
hazırlarken kullanılan kesme tahtalarıdır (Plastik de olabilir). Bu tahtaların üzerinde et, sebze ve bir çok tür yiyecek kesildiğinden
tahtaların üzerinde oluşan kesik ve çizikler mikrop ve bakterilerin
kolayca yuvalanabilir. Ayrıca bunlar kolayca coğalabileceğinden çok temiz tutul malıdır.
Özellikle ette bulunan salmonella bakterisi insan sağlığı için son derece tehlikelidir. Sirke de dezenfektan olup kullanılması ve hazırlanması kolaydır, %3 lük sirke çözeltisi mutfak gereçlerinin dezenfekte olunması için yeterlidir.
Water lonizer (alkali su makinası) den alman pH si 4.5 civarındaki asidik suyu da mükemmel bir dezenfektan maddesi olarak gerek mutfakta gerek diğer dezenfekte işlemlerinde kullanabilirsiniz.
Çamaşır yıkamada kullanılan ürünler için:
Ağırtıcılar:
Ne yapmalı?
Çamaşırlar yıkandıkça yıkama suyunda bulunan mineraller kullanılan deterjanlarla birleşerek kumaşın üzerine yapışarak soluk renkli ve beyazdan griye çalan renk atmasına sebep olurlar. bu sorun için ağartıcı kullanmaya gerek yoktur.
Yıkamada yumuşatılmış su kullanarak (bu konu için magnetler kullanılabilir) veya Sodyumheksametafosfat kullanılabilir. Fakat bu maddeyi her zaman bulamayabilirsiniz. Bu durumda içinde klor bulunmayan ağartıcılar tercih edebilirsiniz. Bu ağartıcılar hidrojen peroksit ve sodyum karbonat içeriklidirler.
Veya bir miktar hidrojen peroksidi su ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Fakat miktarı deneyerek bulmalısınız.
Yumusatıcılar:
Ne yapmalı?
Yumuşatıcılar sentetik kumaşlarda statik elektriklenmeye engel olmak amacıyla üretilirler. Bu yüzden doğal kumaşlarda bu sorun olmadığından kullanılmalarına gerek yoktur. Bu nedenle çamaşırları yıkamadan ayırmak faydalı olur.
Çalkalama sırasında suya ilave olunacak 1/4 bardak pişirme sodası veya boraks veya beyaz sirke çamaşır makinasındaki çamaşırlar için yumuşatma işlevini görebilir.
Sabun ve deterjanlar!
Ne yapmalı?
Deterjanlar sentetik elyaflı kumaşlar için geliştirilmiş olup, pamuk, keten, tül ve ipekten mamul kumaşların yıkamasında kullanılmalarına gerek olmayıp bu cins çamaşırlar doğal sabun ile yıkanmalıdır.
Deterjanları değerlendirirken hangi kimyasal maddeleri içerdiğine bakmak lazımdır. Yani deterjanların içeriği, petrokimyasal ürünler, ağartıcılar, sentetik beyazlatıcılar ile koku veren maddeler çevre kirlenmesine sebep olurlar. Sabun ise doğal mineraller ve doğal yağlar içerdiğinden çevre dostu üründür.
Bazı hallerde ise sabun kullanmaya bile gerek duyulmayabilir. Yani bu gibi durumlar için, bir bardak sodyumbikarbonat, beyaz sirke veya boraks karışımı kullanabilirsiniz.
Bulaşık Yıkamada Kullanılan Ürünler:
Ne yapmalı?
Bulaşık yıkama suyunun içine normal likit sabun ve bir miktar limon suyu koyarak veya yıkama süngerini normal sabunu sürerek size zarar vermeyecek bir yöntem uygulayabilirsiniz. Ayrıca suyun fazla sert olması halinde bardaklarda lekeler oluşmasını önlemek için birkaç çay kaşığı boraks ilave ederek suyu yumuşatabilirsin. Beraberinde sabundan tasarruf edebilirsiniz.
Ayrıca Bulaşık Makinası Deterjanları:
Bir çok bulaşık makinesi deterjanı su ile temas ettiğinde aktive olarak toksik klor gazı çıkarırlar. Bu gazların mutfakta yoğunlaşması halinde baş ağrısı, yorgunluk, göz yanmasına sebep olabilir.
Ne yapmalı?
2 yemek kaşığı sodyumbikarbonat (pişirme sodası) ile 2 yemek kaşığı boraks karıştırarak kendi bulaşık deterjanını yapabilir veya İçinde klor olmayan bulaşık deterjanlarını deneyebilirsiniz.
DİĞER ÜRÜNLER:
Ayna ve Cam Temizleyiciler,
Birçoğunun bileşimi amonyak ve biraz mavi boyadan ibarettir. Bunların sprey şeklinde olanları havada zerrecikler halinde amonyak yoğunlaşmasına sebep olur. Ve yani daha tehlikelidirler.
Ne yapmalı?
Boş bir sprey şişesine yarı yarıya su ve sirke koyarak camlarınızı bu sıvı ile temizleyin ve sonucun ne kadar iyi olduğunu görün. Veya 1 1/2 kaşık likit sabun, 3 kaşık beyaz sirke ve 2 bardak suyu sprey şişesine koyup iyice çalkaladıktan sonra kullanabilirsiniz.
Buhar yapan camlar için yumuşak bir bezin üstüne çok az bir miktar sıvı sabun döküp camı silin. Daha sonra, yıkayın ve kurutun. Böylece sabun camın üzerinde bir film tabakası oluşturarak suyun cam üstünde kaymasını sağlayacaktır.
Doğal ürünler: Koku Gidericiler ve Hava Temizleyiciler:
Bunların çoğu koku gidermeyip, kendi kokuları ile kötü koku moleküllerini kaplarlar veya bazıları bir yağ film tabakası oluşturarak
burnunuzdaki koku algılama sinirlerini etkilerler.
Ne yapmalı?
Kötü kokuları dışarı atmak için uygulanacak en iyi yöntem pencereleri açarak iyi bir havalandırma yapmaktır. Yani ev bitkileri ile güzel kokulu çiçekler (gül, karanfil, taç yaprağı, defne, lavanta vs. gibi) odanızın havasını düzenleyebilir.
Yıkanmamış bulaşık bırakmayın, rutubetli bölgelere nem almak için ufak bez bir torba içinde silikajel koyabilirsiniz. Yaşadığınız ortamın havasını hem temizlemek hem de çağlayan kenarı veya deniz kenarındaki ferahılığı hissetmek isterseniz. Havaya negatif iyonlar veren, uçucu organik kimyasal maddeleri dekompoze eden, gözle görülemeyen 0.3 mikron büyüklüğe kadar minik parçacıkları tutan Hepa filtresİ kullanabilirsiniz. Veya UV lambası, elektrostatik toz tutucular içeren hava temizleyicileri kullanabilirsiniz