Diş macunları, ağız gargaraları ve kimyasal tehlikeler için ne yapmalı?
Diş macunları, ağız gargaraları ve kimyasal tehlikeler için ne yapmalı | Floridli dis macunlar, “ethanol, amonyak, sodyum benzoat, mineral yağlar, florit, seker, suni renklendiriciler ihtiva edebilir. Ayrıca suni kokular ile kanserojen olan “formaldehit mineral yagları, polivinylprolidon (PVP) ve sakarin” içerebilirler.
Çocuk dişlerinin korunması amacıyla diş macununa “Florid” ilave edilir. Bu aynı zamanda ağız yıkama suyunda da bulunabilir. Yani kullanılma adedi ve miktarı fazla olduğunda optimal miktarı aşarak zararlı olabilir. Diğer taraftan preparatların tatlı olmaları nedeniyle çocukların hoşuna gider ve yutabilirler. Böyle durumlarda zehirlenme ve ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir.
Diş macunları, ağız gargaraları ve kimyasal tehlikeler:
Bazı preparatlarda şeker yerine kullanılan “sakarin “in laboratuar hayvanları üzerinde yapılan testlerde kanserojen karakterli olduğu ifade olunmaktadır. İçinde, “FDC blue-1, sakarin ve ve dioxan” içermesi ihtimali olan “polysorbat 60 ve 80” olan diş macunlarına dikkat etmelisiniz.
Diş macunları ve kimyasallar için Ne yapmalı?
Çocuklarınızı diş doktoru kontrol ettirerek ve ne kadar süre ile floridli diş macunu kullanılması gerektiğini tespit etmelisiniz. Floritsiz diş macunu bulmak da mümkündür. Ayrıca içeriğinde “sodyumlaurilsülfat “içeren diş macunlarını kullanmaktan kaçınınız.
Diş macunu kullanmak istemiyorsanız. Bir miktar sodanın içine bir iki damla doğal esans ve bir miktar çilek püresi
katabilirsiniz. Aslında diş temizliğinde esas olan diş aralarına giren yabancı maddelerini temizlemek olup macunsuz olarak da dişinizi fırçalayabilirsiniz. Yani diş ipi kullanabilirsiniz.
Diş fırçasının, plastik saplı ve nylon kıllı olması şart değildir. Doğal kıldan yapılmış ve tahta saplı olanlarını tercih edebilirsiniz.
Ağız Yıkama Suları:
Ağız yıkama sularının içinde bulunan ürünlerin çoğu yutulması sakıncalıdır. Yutulması halinde zararlı olan “sodyum lauryl sulfat” gibi kimyasallar vücuda alınabilir. Yani içeriklerinden dolayı özellikle çocukların kullanması halinde dikkatli olunmalıdır.
Banyo teniizlik malzemesi olarak da kullanılan “Fenol, kresol” gibi maddeler bazı ağız yıkama sularında daha az miktarlarda olmak üzere bulunmaktadır. Ayrıca diğer bir madde olan “etanol” de merkezi sinir sistemine zarar veren bir maddedir.
Ağız yıkama sularının içinde “formaldehit, amonyak, hidrojenperoksit ve suni boyar” maddeler bulunabilir. Bunların sağlıklı olmayan toksik maddeler olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
İçinde, “FDC blue-1, FDC yellow-5, FDC green-3” boyalar, sakarin ve dioxan” içermesi ihtimali vardır. Polysorbat 60 ve 80 olan ağız yıkama sularını tercih etmeyiniz.
Ne yapmalı?
Ağız hijyeni sağlamak için: Nane, anason veya tarçın bitkilerinin özlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca soğuk nane çayını temiz su ile karıştırabilirsiniz. Ayrıca gerekiyorsa içine az bir miktar votka koymak yetecektir. Doğal ürün dükkanlarında da doğal maddelerden yapılmış ağız suları bulabilirsiniz.