Güzel Bilgiler

Yüz Yıkamak Faydalı mı Zararlı mı

Yüz Yıkamak Faydalı mı Zararlı mı | Sabahları yüz yıkama şekli, insandan insana fark gösterir. Yüz temizleyici kullanan insanlar, yüzlerini sadece suyla yıkayan insanlar vb.

“Sabah yüzünüzü yıkamanıza gerek yok” ve “Sabahları yüzünüzü suyla yıkamanız yeterlidir” gibi görüşler olsa da, “Sabahları bile yüz temizleyici kullanarak yüzünüzü sıkıca yıkamalısınız” sesleri de yükselmektedir. Peki hangi yüz yıkama yöntemi doğru? İşte bu sorunun cevabını araştıracağız!

Cilt yağı, sebum!
Cilt yağı, sebum!

Yüz Yıkamak Faydalı mı Zararlı mı?

Yüz yıkamak konusunda, cilt kalitesine ve cilt durumuna göre bir yüz temizleme yöntemi seçmek gerekmektedir. Ancak, temizleyici kullanıp kullanmamaya karar vermek sizin tercihinizdir. Şimdi, çıplak cildinizi sağlıklı ve güzel tutmak için sabah temizleme yöntemleri nelerdir bakalım!

Sabah Yüzü Ne Kadar Yıkamalı?

Öncelikle çok fazla yıkamamaya dikkat edin! Çok fazla yıkarsanız yağ bezeleri emilir ve kuruma oluşabilir. Sabahları yüzünüzü cilt durumunuza ve cilt kalitenize göre yıkamak en iyisidir.
Cilt tipine ve cilt durumuna göre sabah yüzünüzü nasıl yıkarsın? Her sabah cilt durumunuzu kontrol edin çünkü yağ bezeleri gece oluşur! Yayılma eğilimindedirler ancak cilde iyi gelmezler!

Yüz Yıkamak! Sabah yüz yıkamanın tuzakları nelerdir?

Yüzünüzü yıkamak güzel bir cilt yapmanın ilk adımıdır! Sabahları yüzünü cildine uygun yıkayan biri güzel bir insandır.

Su tek başına sabahları ciltteki kiri temizler mi? Sabah yüzünü yıkamazsan ne olur?
Sabah neden yüzümüzü yıkamamız gerektiğine bir göz atalım.

Sabahları yüz yıkamak
Sabahları yüz yıkamak

Sabah yüz yıkamanın amacı uyurken oluşan cilt lekelerini gidermektir. İlk olarak, sabah yüz yıkamanın temel amacı, gece boyunca yapışan kiri de temizlemektir.

Bazı insanlar sadece duş veya banyo yaptığınız ve yüzünüzü doğru yıkadığınız için “Güzellik uykusu bu olmalı” diye düşünebilir.

Terleme ve yüzümüz!

Uyurken attığımız ter miktarı yaklaşık bir bardaktır! Fakat terlemek yağ bezelerini ve yağlanmayı artırabilir. Cilt lekeleri de uyurken ortaya çıkar. Ayrıca havadaki toz ve akıntılar ile cilde dışarıdan yapışan kir de, yüzünüzü yıkayarak çıkarılması gereken cilt lekeleridir. Metabolizma tarafından soyulan, istenmeyen keratin için cilt bakımı yağı gece uygulanır

Yüz Yıkamak! Cilt lekeleri cilt sorunlarına ve cilt yaşlanmasına yol açar!

Kir cilde bağlı kalırsa, bakterilerin üreme olasılığı daha fazla olacak ve akne gibi pürüzlü bir cilde yol açacaktır. Ayrıca yağ bezesi lekeleri zamanla oksitlenirse donukluk, izler, kırışıklıklar gibi cilt yaşlanmalarına neden olabilir.

Ayrıca sabahları yüz yıkamanız seyrek ise cilt lekeleri üzerinde cilt bakımı ve makyaj yapmış olursunuz. Cilt bakım malzemeleri nüfuz etmez makyajım gittikçe kötüleşiyor.
Makyajın parçalanma eğiliminde olması gibi şeyler olur. Cilt kirleri ve makyaj lekelerinin karışımı da cilt ortamının bozulmasına yol açar.

Yüz yıkamak ve cilt lekeleri

Yani sabah yüz yıkama ile gece başınıza gelen kiri temizlemezseniz sıkıntılı cilt sorunlarına ve cilt yaşlanmasına yol açacaktır.

Yüzünü temizle
Yüzünü temizle

Yüzünüzü yıkamanın güzel bir cilt yapmanın temeli olduğunu görebilirsiniz. Sadece su ile çıkarılması zor kirler de vardır. Sabahları yüzünüzü suyla (ılık su) yıkamanın yeterli olduğuna dair bir görüş vardır. Ancak burada dikkat etmek istediğiniz şey, sadece yüzünüzü suyla yıkayarak çıkarılması zor olan kalıntılarında olduğudur.

Yüz Yıkamak! Yüzünüzü suyla yıkayarak giderilebilen kir nedir?

Terlemek, atıklar, toz vesaire. Su tek başına cilt yağını çıkaramaz. Yani sebum lekeleri, tek başına su ile giderilmesi için oldukça rijittir. Zubu adından dediği gibi, Sebum = Yağdır. Bu nedenle gerektiğinde bir yüz yıkama solüsyonu kullanmak daha iyi olabilir.

Sabahları cildin nemi, denatüre sebum adı verilen yağ lekelerinden kaynaklanabilir. Bununla ilgili olarak “sabahları yüz yıkama gereksizdir” görüşünün arkasında “çünkü sabahları kalkınca cilt sebum zarı ile nemlendirilir” diye bir neden vardır. Fakat zaten yüz yıkamada amaç yüzü nemlendirmek değildir.

İlk etapta sebum zarı cilt yüzeyi yağları ve ter karışımıdır. Cilt esnekliği, cilt yüzeyi nemi
normal cilt bariyeri fonksiyonunu gibi etkenler çok fazla yağ çıkmasına neden olabilir. Bunun da kesinlikle cildiniz için iyi olmadığı söylenebilir.

Bununla birlikte,”denatüre sebum” adı verilen yüzün yıkanmasıyla çıkarılması gereken yağ lekelerini inceleyelim.

Denatüre sebum nedir?

Sebum “trigliserit”, “balmumu ester”, “yağ asidi”, “squalene” vb. içerir. Sebumun bileşenlerinden biri olan “trigliseritler”, ciltte bulunan yerleşik bakteriler tarafından ayrışır ve “balmumu esterinin” bir kısmı ile değiştirilir. Denatüre sebumdur (doymamış yağ asidi) oluşur, bu dejenerasyon sebumu ciltte kalırsa, aşağıdaki cilt hasarına yol açacaktır.

Cilt bariyeri işlevini azaltır.
Azaltılmış cilt cirosu.
Su tutma azalır.
Gözenekler artar.
Cildin dokusu bozulur.
İltihaplanmaya daha yatkın hale getirir.

Cildi temizlemek
Cildi temizlemek

Sonuç olarak lekeler, kırışıklıklar, sarkmalar gibi cilt yaşlanma riskini arttırdığı için denatüre sebumun uzak durmak istediğiniz bir yaz lekesi olduğu söylenebilir.

Yüz Yıkamak! Sebumdan kaçış!

Yani sabah yüzündeki sebum lekesi, denatüre sebum olabilir ve bu her zaman cildi nemlendiren doğal bir krem değildir.

Cilt hasarına ve cilt yaşlanmasına yol açan sebum lekeleri uygun temizleme yöntemleri ile düzenli bir şekilde çıkarılmalıdır.

Ama çok fazla yıkamamaya dikkat edin! Çok fazla cilt yağı kaldırırsanız, nem çok azalacaktır.
Tamam yüz yıkamaya ihtiyacımız olduğunu bulduk. Ancak diğer yandan, aşırı yıkama veya çok güçlü temizlik malzemeleri de cilt üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Az sebum kuru cildin kaynağıdır!

Yağlı cilde sahip insanlar çok miktarda sebuma sahiptir. Ancak kuru cilde sahip insanlar başlangıçta az miktarda sebum salgılarlar.

Başlangıçta az miktarda sebum salgılanan bir kişi yüzünü sık sık yıkarsa, cildi nemli tutmaya ve kuruluğu önlemeye yardımcı olur,

DOĞAL NEMLENDİRİCİ FAKTÖR (NMF)

Hücreler arası lipitlerin
erime ve stratum kornea fonksiyonu ile nemlendirici faktörleri azalır. Boylece cilt  nemi tutamadığı için giderek daha kuru olan cilde dönüşür.

Sebum kirini iyice çıkarmak istiyorsanız,  cildinizi çok fazla yakmayın! Bunu yapmamaya dikkat edin. Bunun yanında alkali temizleme malzemeleri oldukça rahatsız edicidir.

Kolayca bol köpük yapabilen yüz temizleyicilerin ilk bakışta cilde iyi geldiği düşünülse de aslında, iyi köpürmeye sahip yüz temizleyicilerinde birçok alkali temizleme Kimyasalları vardır. Bu yüzden dikkatli olun.

Cilt nemlendirme
Cilt nemlendirme

Yüz Yıkamak! Cilt alkali ile temas ettiğinde!

Nem tutma fonksiyonu
bariyer işlevi gören “lamel yapısı” tarafından bozulabilir.

Lamel yapısı nedir? Stratum korneada, cildin nemlendirici faktörleri olan hücreler arası lipitler düzenli olarak dizilir ve nem ve yağın birden fazla katman üzerine
bindirildiği yoğun bir yapıdır.

Ayrıca akne ve pürüzlü cilde neden olan akne bakterileri gibi kötü bakterilerin de yaşaması kolay bir ortam yarattığı söylenir.

İnsan derisi alkali stimülasyondan sonra bile zamanla hafif asidik bir duruma geri döner. Bununla birlikte, yüzünüzü yıkamanın ideal yolu, cildinizi mümkün olduğunca zorlamadan sadece gereksiz kiri temizlemektir.

Hassas Cilt

Özellikle cilt hassas olduğunda veya kuruluk konusunda endişe varsa, cilde yük olması muhtemel alkali yüz temizleyicilerden kaçınmak daha iyidir.

Sabahları yüzünüzü, cilt durumunuza ve cilt kalitenize göre yıkamak en iyisidir.
Şimdiye kadarki açıklamayı özetlemek gerekirse, sabahları yüzünüzü yıkamak için aşağıdaki iki nokta önemlidir.

Uyurken sebum lekeleri de dahil olmak üzere cilt lekelerini ortaya çıkar.. Cildi tahriş etmeden veya cilde yük olmadan yıkamalı. Bunun yanında sebum salgısı ve cilt lekelerinin miktarında bireysel farklılıklar vardır ve cildin durumu mevsime, fiziksel duruma ve yaşa bağlı olarak değişir. Bu nedenle yüzünüzü yıkamanın en iyi yolu cilt durumunuza ve günün cilt kalitesine göre muamele etmektir.

Cilt tipini nasıl tanıyacağız!

Yüzünüzü yıkayın ve nemi bir havluyla hafifçe silin. Cilt bakımı olmadan yaklaşık 10 dakika bekleyelim. Zamanla cildin sıkılığını ve parlaklık durumunu kontrol edeceğiz.

Yüz yıkamak ama nasıl
Yüz yıkamak ama nasıl

Cilt kalitesi özellikle tekrar tekrar düzenli kontrollerle belirlenir.
Normal ciltte ciddi seviyede yapışkanlık ya da parlaklık hissetmeiz.

Kuru cilt ・ tüm cilt sıkıdır ・ gözler, ağız ve yanakların üst kısımları özellikle kurudur.
Karışık cilt ・ Gözler ve ağız sıkı kurudur ・ T bölgesi parlaktır ve yağlıdır
Yağlı cilt ・ Hafif yapışkanlık hissedilir ・ cilt nemli ve parlaktır.

Yüz Yıkamak! Cilt tipine ve cilt durumuna göre sabah yüzünüzü nasıl yıkarsın!

Öncelikle her sabah cilt durumunuzu kontrol edin. Cilt tipine ve cilt durumuna göre sabah temizleme yöntemini belileyelim.

YAĞLI CİLT: T BÖLGESİNDEKİ YAPIŞKANLIK KONUSUNDA ENDIŞELERİNİZ VARSA!
Yağlı cilde sahip insanlar daha yüksek miktarda sebum salgılama eğilimindedirler. Fazla sebum ciltte kalırsa, akne gibi iltihaplanmaya neden olur. Bu yüzden yüz yıkama ile bunların düzgün bir şekilde çıkarılması önerilir.

Bir şekilde cildim yapış yapış oluyor!

T BÖLGESİDE KAŞLARDAN BURUNA KADAR YAPIŞKANLIK BENİ ENDİŞELENIYORUM.

Sabahları yüz temizleyici kullanarak yüzünüzü yıkamanız önerilir. Yapışkanlık yüzün tamamından ziyade kısmi ise, sadece o kısım için yüz yıkama solüsyonu kullanmak daha etkilidir. Nemlendirici etkisi olan hafif temizlik ürünleri ve yüz temizleyicileri seçerek, çok fazla sebum kaybını önleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, sürtünmeye dikkat edin çünkü yüzü şiddetli ovma kesinlikle sakıncalıdır. İyi köpürtme ve yüzünüzü nazikçe yıkama konusunda bilinçli olun.

Kuru ve hassas cilt:

Kuru ve hassas ciltler için yanaklarınızın sıkılığından endişe ettiğinizde ne yapmalıyız?

Kuru ve hassas cilt daha az sebum salgılanmasına sahiptir. Sadece sıcak su ile bir yüz yıkama kullanmak sorunları arttırabilir. Çünkü cildin nemini korumak için gerekli nemi ve sebumu yıkayarak daha da fazla uzaklaştırma riski vardır. Bu nedenle yüzünüzü hafif ılık suyla yıkamak iyidir.

Ayrıca kuru veya hassas cildiniz olmasa bile mevsime ve fiziksel duruma bağlı olarak yanakların sıkılığı, cildin kuruluğu, gözlerin dış köşesindeki kırışıklıklar gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunlar cildin dışarı verdiği kuruluk belirtileri olabilir. T bölgesinde kullandığımız suyun sıcaklığını ve geri kalan bölgenin su sıcaklığını değiştirebiliriz.

Yüz yıkamak ve T Bölgesi
Yüz yıkmak ve T Bölgesi

T BÖLGESİ: YAKLAŞIK 35 DERECE ILIK SU ILE DURULANABİLİR.
YÜZÜNÜZÜN T BÖLGESI DIŞINI YAKLAŞIK 30 DERECE ILIK SUYLA YIKAYINIZ.

Yüz Yıkamak! Karışık cilt:

Cilt durumu güne bağlı olarak değiştiğinde ne olacak?

Yüzünüzdeki sebum, yapışkanlık hissi ve kuruluğu içeren karışık bir cildiniz varsa, yüzünüzü kısmen yıkama şeklinizi değiştirmeyi deneyin.

Her parça için yüzünüzü nasıl yıkarsınız?

Sebum ile yapışkan olan kısım…

T BÖLGESI VE ÇENE GIBI SEBUM SALGININ AKTIF OLDUĞU ALANLAR SU İLE YÜZ YIKAMA KULLANILARAK YIKANIR.

Kuruma eğiliminde olan kısım göz ve yanak gibi az sebum salgısının olduğu kısımların köpükle hızlı bir şekilde yıkanması tavsiye olunur. Ek olarak, sabahları ayna ile kontrol edildiğinde hem kuru hem de parlaklık olduğu görünen kısımlar yüz, yukarıda açıklandığımız gibi parçalara göre yıkama yöntemi ile yıkanmalıdır.

Yüz Yıkamak! Normal Cilt:

Hafif kuruluk ve parlaklığı önemsemiyorsanız normal cilt idealdir. Ciltte kuruluk eğilimi yoksa ve aşırı sebum salgısı yoksa, mevcut temizleme yönteminin cildinize uygun olduğunun kanıtıdır. Yıkama yöntemi olduğu gibi sürdürülmelidir.

Cilt bölgeleri
Cilt bölgeleri

Bununla birlikte cilt durumu, mevsime, yaşa, diyete ve yaşam tarzına bağlı olarak da değişir. Lütfen düzenli olarak cilt durumunuzu kontrol etmeye çalışın.

Sabah yüz yıkamanın riskleri nelerdir?

Her sabah bol bol su ile yüz yıkama eğilimindeyiz. Ancak bu her aman cilde iyi gelmez!
Farkında olmadan yaptığımız ancak aslında cilt için bir yük oluşturan bir temizleme yöntemi vardır.

Sabah duş alırken, yüzünüzü yıkarken dikkatli olun! Bazı insanlar sabahları duş alır ancak doğrudan duşun sıcak suyuyla yüzümüzü yıkamanın aşağıdaki dezavantajları vardır.

Duştaki su basıncı cildi uyarır!

Duşun su basıncı yüksektir bu nedenle cilt için çok rahatsız edicidir. Duşu doğrudan uygulamayın ancak ılık suyu musluktan elle kullanarak yıkayın. Ayrıca arınmamış bölge bırakmayı kolaylaştırır. Yüz temizleyiciler burun delikleri gibi küçük alanlarda birikme eğilimindedir. Bu da atık kalmasını kolaylaştırır. Yüzünüzde bir yüz kalıntı bırakırsanız, sivilceye neden olabilir. Bu yüzden ellerinizi kullanarak düzgün bir şekilde yıkayın. özellikle, saç çizgisi ve yüz çizgisinde kabarcıklar bırakmak kolaydır. Bu neden dikkatli olun.

Sabahları temizlik maddeleri kullanmaktan kaçının!

Genel olarak, temizlik ajanları makyajı çıkarmak için kullanılır. Ancak son zamanlarda sabah yüzünüzü yıkarken bir temizleyici madde kullanarak “sabah temizliği” bir trend haline gelmiştir.

Ancak uyumadan önce cilt lekeleri için yüz yıkamayı doğru kullanırsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.

Temizlik ajanları makyajı çıkarmak için kullanılır. Bu nedenle makyaj yapmadığınızda kullanmanıza gerek yoktur.

Yüzünüzü yıkarken önlemler!

Son olarak yüzünüzü yıkarken dikkat edilmesi gereken noktaları özetlemeye çalıştık. Yüzünüzü doğru yıkayalım ve cilt lekelerini düzgün bir şekilde temizleyelim.

Yüzünü yıkamadan önce ellerini yıkayın! Su veya sıcak su ile giderilemeyen bir kir varsa sabun ve el sabunu kullanılarak çeşitli bakteriler giderilebilir.

İyice köpürt! Yetersiz köpürme sürtünmeye neden olabilir. Sıkıca köpürmek ve yüzünüzü köpükle yıkamak için bir çırpma ağı kullanın. Daha sonra ılık suyla sıkıca durulayın.

Yüz yıkamak ve kuru cilt
Yüz yıkamak ve kuru cilt

Çok Sıcak Su Out!

ÇOK SICAK SU UYGUN DEĞİLDİR! ÇÜNKÜ CİLDİ SEBUMDAN MAHRUM EDER. 32 ILA 34 SANTIGRAT DERECE ILIK SUYU REHBER OLARAK KULLANALIM. BÖYLECE BIRAZ SOĞUK HISSEDERSİNİZ. CİLDİ OVALAMAMAYA DIKKAT EDİN! CİLDİN ILIK SUYA UZUN SÜRE MARUZ KALMASI VE YIPRANMAMASI İÇİN İYİCE DURULAYIN.

Yüz Yıkamak! Yumuşak bir havlu ile hafifçe silin!

Yüzünüzü yıkadıktan sonra, nemi  silmek için havluyu sert bir şekilde itiyor veya sürüyor musunuz? Sürtünme ve basınç da cilde zarar verir. Yüzünüzü yumuşak ve temiz bir havlu ile hafifçe silin. Yüzünüzü yıkamak güzel bir cilt yapmanın ilk adımıdır! Sabahları yüzünü cildine uygun yıkayan insan güzel bir insandır. Yani sabahları yüz yıkamak güzel bir cilt oluşturmanın ilk adımıdır.

Güzel bir yüz için cilt bakımı yapan birçok kadın vardır. Ancak cilt ne kadar güzel olursa olsun, bakım yapmak yerine yüzümüzde istemediğimiz fazlalıkları atmak daha önemlidir. Bunun en pratik ve doğal yolu da yüz yıkamaktır.

Yüzünüzü özellikle her gün yıkayın. Ayrıca sabah doğru yüz yıkama, makyajı da büyük ölçüde etkiler.

Günlük sabah yüz yıkama önerilerimizi gözden geçirelim ve güzel bir cilt hedefleyelim!

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.