Şampuanlar ve Kimyasal Tehlikeler ve Bunlara Karşı Doğal Öneriler!
Şampuanlar ve Kimyasal Tehlikeler ve Bunlara Karşı Doğal Öneriler | Şampuanlar sentetik deterjan içerdiklerinden saç derisinde doğal yağın kaybına neden olabilirler. Ayrıca göz yanması gibi tahrişlere de neden olabilir. Agresif şampuanlar saçınıza ve saç derinize zarar verebilir.
Bu nedenle içinde; “Laurylsulfat, EDTA (ethylendiaminetetracetic asit). DCgreen 5, DCred-33, FDCblue, gren 3, FDCyellow 6, FDCred 4 boyası, DEA (diethylamin). TEA (triethylenamin)” şampuanları tercih etmeyiniz.
Yumuşak bir şampuan için içinde; cocoyil veya lauroyil veya sodyum cocoyil, sodyum lauronyil sarcosyne, sodiumdioktil sulfosuccinat içerenleri tercih edebilirsiniz. Kepek önleyici şampuanlardan bazıları toksik “selenium-sulfit” içerdiklerinden özellikle dikkat olunması gereken ürünler olup yanlışlıkla içilmesi halinde organlarda dejenerasyona sebep olabilir.
Şampuanlar ve Kimyasal Tehlikeler:
“Recerchinol” içeren preparatlar cilt tarafından kolayca emilebilir ve baş dönmesi, yorgunluk, solunum zorluğu, göz kapaklarında şişkinlik, terleme yapabilir. Kepek şampuanları, formaldedit, deterjanlar, suni koku ve renk
vericiler ile kanserojen “kresol ve plyvinilprolidon” içerebilirler. Ayrıca Polisorbat 80 ve polisorbat 60 içeren preparatlar kanserojen “1,4-dioxan” ile kirlenmiş olabileceklerinden uzak durulmalıdır.
Sıradan şampuanlarda da bazı hallerde “quaternium-15” adı altında formaldehit, koruyucu madde olarak kullanılabilmektedir. Formaldehit potansiyel kanserojen madde olup düşük miktarları deri, göz solunum sis-
teminde tahrişlere neden olabilir.
Yine bazı şampuanlar kanserojen amin bileşikleri üremesine neden olan “2 bromo-2-nitroprono-1, 3 diol ve polyethilen glikol” kimyasalları bulunabilir. Ayrıca bu preparatlar ve içinde kömür katranı (coal tar: kepek için) ve “formaldehit” içeren şampuanlardan uzak durulmalıdır.
Şampuanlar ve Duş!
Duş sırasında suyun fazla sıcak olması saç derisinin emme niteliğini artırarak kimyasalların daha fazla absorbe olunmasına sebep olur. Sonuç olarak güvenli ve yüksek kaliteli şampuan kullanmanız gerek saçınızın formda kalması gerekse genel sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Ne yapmalı?
Şehir suyundaki klor kepeklenmenin önemli sebeplerinden biridir. Bunun yanında kloru ayrıştırarak ortadan kaldıran C vitamin kartuşlu duş başlıklarından kullanmak pratik ve geçerli bir çare olabilir. Evde bulunan ve mutfakta kullanılan pişirme tozu (sodyumbikarbonat) ile ıslak saça parmaklarınızla masaj yaptıktan sonra iyice durulayıp kurutun ve saçınıza kondisyoner, saç spreyi veya başka bir uygulama yapmayın. Bunun yanında ilk
uygulamada saçlar sert ve yapışkan olabilir. Ancak birkaç hafta sonra kepekli saç deri kabuğu kaybolur. Yani kafa derisi doğal yağ üretmeye başlar ve saçlar çok yumuşak hale gelir. Daha sonra doğal şampuan ile devam edebilirsiniz.
Eczahanelerde bulabileceğiniz 30 gr “kastiyle sabunu”nu (zeytinyağı ve sodadan yapılmış) bir bardak kaynamış su
ile iyice karıştırarak ve gerekirse içine faydalı bitki veya doğal esans koyarak kendi şampuanınızı yapabilirsiniz.
Ayrıca saçlarda oluşabilecek statik elektrikten kurtulmak için tahta tarak kullanabilirsiniz,!
Medikal Şampuanlar:
Kepek ile mücadele amacıyla kullanılan ve içinde kanserojen “lormaldehit, quaertium 15 ” içeren şampuanlardan kaçınılmalıdır. Formaldehit astım atakları, cilt tahrişleri ve bas ağrısına neden olabilir. Bu şampuanlardan bazıları kanserojen kömür katranı ile cilt tarafından kolayca emilebilen ve soluma güçlüğü, çarpıntı, cilt tahrişi, baş dönmesi, hafıza sorunlarına neden olabilen resorcinol içerebilirler.
Bu preparatlarda kullanılan diğer tosik kimyasallar, kanserojen “polyethylen glikol(PEG), Cocamid DA, mantar ilacı olan ketokonazol, toksik cinko pyrithion ve kanserojen selenyum-sülfit”tir.
Ne yapmalı?
Saç sirkesi ve biti için kimyasal madde kullanmak istemiyorsanız. Saçı ve kafatası derisini zeytin yağına
sokarak bitlerden kurtulabilirsiniz. Bitler yağda “Boğulur”. Yumurtalardan kurtulmak için sivri dişli bir tarakla
da dikkatlice taramanız gerekir.
Saçınızı eşit miktarda su ve sirke karışımına da sokabilirsiniz. Yumurtalardan kurtulmak için sivri dişli bir tarakla
tarayın. Ardından şampuanla duş yaptırın.
Kepek için Bitkisel uygulama: Şampuanlandıktan sonra saç diplerinize uygulamak için lavanta veya biberiye kaynatın. Sonra oluşturacağınız karışım ile masaj yapabilirsiniz. Veya 1 litre suya 15 gr. adaçayı koyup 5 dakika kaynatın. Daha sonra ateşten indirip 5 dakika daha bekletin. Suyu süzerek saç diplerinize bununla masaj yapın.
Kepek için Aromaterapik uygulama: 7 damla sedir ağacı uçucu yağı ve her birinden 10’ar damla Selvi ve Ardıç yağını temin edin. Daha sonra bunları 50 ml. taşıyıcı yağa karıştırın. Saç diplerinize bu karışımla iyice masaj yaptıktan sonra 1 saat bekletin. Bunun ardından durulamak için yumuşak bir şampuanı sulandırmadan saç diplerinize sürün ve ılık suyla akıtın. Saç kepeğini kontrol etmek için yukarıdaki miktarlardaki uçucu yağları, 600 ml. ılık suyla iyice karıştırın. Daha son durulama olarak bu karışımı kullanın.