Nasıl

Takvim bilgisi, Önemli günler, Mevsimler, Devamlı takvim

Takvim bilgisi, Önemli günler, Mevsimler, Devamlı takvim | Zamanın sular seller gibi akıp geçtiği ve her zaman kazandığı günümüzde. Takvimler bize neleri anlatıyor. Takvim çeşitlerini, devamlı takvimi, önemli günleri ve mevsim aralıklarını öğreneceğiz.

TAKVİMLERLE İLGİLİ BİLGİLER

Kameri Hicret Takvimi: Muharrem ayının başı Yılbaşıdır. Ayın ilk görünüşü o ayın ilk günüdür. Her sene 10 gün geri gider. Başlangıç tarihi Hz. Muhammed’in Medine’ye vardığı yılın Muharrem ayının ilk Cuma günüdür.
Şemsi Hicret Takvimi: Güneşe göre hesaplanır. Başlangıcı Hazreti Muhammed’in Mekke’den hicretle Medine’ye vardığı (20 Eylül 622) gününe isabet eder.
Miladi Takvim: Hazreti İsa’nın doğum tarihini başlangıç alır. Dört senede bir gün ilave ile sene 366 gün olarak hesaplanır. Diğer seneler 365 gün devam eder. Papa 12 Greguvar 1582 yılında bugün kullanılan şekline getirmiştir.
Rumi Takvim: Mart ayı yılbaşı kabul edilir. Hazreti İsa’nın doğumundan 40 sene evvel Roma İmparatoru J.Sezar döneminde kullanılmaya başlanmıştır.
Uluslararası Takvim: Cumhuriyet döneminde resmen kabul edilmiştir. 365 gün olup (her yıl 6 saat fazlalıkla dört senede bir gün farkı ile 366 gün olur. O zaman Şubat 29 gün devam eder.

Takvim bilgisi
Takvim bilgisi

Takvim bilgisi! MEVSİMLER

İLKBAHAR: 21 Mart gününden, 22 Haziran akşamına kadar 93 gündür.
YAZ: 22 Haziran gününden, 24 Eylül akşamına kadar 94 gündür.
SONBAHAR: 24 Eylül gününden, 23 Aralık akşamına kadar 90 gündür.
KIŞ: 23 Aralık gününden, 21 Mart gününün akşamına kadar 88 gündür.

ÖNEMLİ GÜNLER

NEVRUZ: Mart’ın 21’inci günüdür. Gece-gündüz eşittir. İlkbahar başlangıcıdır. “Yeni gün” anlamındadır.
KASIM VE HIZIR: Eskiler yılı “Yaz” ve “Kış” olarak ikiye ayırırlardı. Yaz ayları Mayıs’ın 6’sına rastlayan Hıdrellez’den , kış ayları da Kasım’ın 8’inden başlar. Yaz aylarına “Hızır”, Kış aylarına da “Kasım’ denir.
ERBAİN VE HAMSİN: Kışın en şiddetli olduğu 22 Aralık 22 Mart arasındaki üç aylık zamana verilen addır. Bu dönemin ilk 40 gününe Arapça kırk anlamına “Erbain” ikinci 50 gününe elli anlamına “Hamsin” adı verilmiştir.
CEMRE: Yanmış ateş anlamına gelir. Havanın suyun toprağın ısınmaya başladığını anlatmak için kullanılır 20 Şubat’ta havaya, 27 Şubat’ta suya, 6 Mart’ta toprağa cemrenin düştüğü söylenir.
EN UZUN GÜN: 21 Haziran’dır.
EN KISA GÜN: 21 Aralık’tır.

Devamlı takvim tablosu
Devamlı takvim tablosu

Takvim bilgisi! DEVAMLI TAKVİM

Bu takvimin yardımıyla herhangi bir yılın aranılan günlerini bulmak mümkündür.

1- Yukarıdaki tabloda gösterildiği gibi, bir tablo yüzyılları ve yılları gösterir.
2- Diğer 2. tablo ayları gösterir. Seneyi kesibe (artık seneler) mevzuu bahis olunca B ile gösterilen ocak ve şubat ayları kesimindedir. Senei kebise dörde bölünebilen senelerdir.
3- Üçüncü diğer bir tablo günleri gösterir. Yani bu üç tablo kullanılarak herhangi bir senede ayın hangi gününün haftanın hangi gününe gelebileceği bulunabilir.

Örnek:

1945 yılı Eylül’ün dördünün hangi güne rastladığı şu şekilde bulunabilir. Cetvelin yüzyıllar kısmında 19’u, senelerden ve 45’i buluruz. Bu iki kolonun birbirini kestiği yerdeki sayıyı okuruz, bu sayı 2’dir. İkinci tabloda 2 sayısı ile eylül kolonunun birbirini kestiği yerde 0’i görürüz. Üçüncü tablonun 0 kolonu ile 4 kolonunun birbirini kestiği yerde de salı işaretini görürsünüz. 1945 senesi Eylül’ün dördü salı günüdür.

Takvim bilgisi 2022

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.