Faydalı Bilgiler

Zehirli Mantarlar ve Deniz Hayvanları! Risklere Karşı Ne Yapmalı

Zehirli Mantarlar ve Deniz Hayvanları! Risklere Karşı Ne Yapmalı | Doğal Olarak Zehirli Gıdalar. Bazı gıda maddeleri ağır, hatta ölümcül sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilen zehirler içerirler. Örneğin, bazı
mantar çeşitleri, en yaygın olarak “amanita” ailesinden olanlardır. Yani göz yaşarması, aşırı tükürük salgılanması, terleme, baş dönmesi, zihin bulanıklığına neden olabilirler. Bunun yanında koma ve ağır bağırsak rahatsızlıklarına neden olan zehirler üretebilirler. Ayrıca Amanita mantarları yetiştirilmez, yalnızca ormandan toplanabilirler.

Zehirli Mantarlar ve Deniz Hayvanları! Risklere Karşı Ne Yapmalı?

Mantarların yenilebilir olduklarından emin değilseniz asla yemeyin. Patatesin yararlarını biliyoruz. Ancak patatesin toksik bir madde geliştirebileceğini. Ve ayrıca bu toksik maddenin bağırsak rahatsızlığına yol açabileceğini herkes bilmez. Patates filizlerini ve patates tomurcuklarını yemeyin. Ayrıca yeşil patates yemeği yaparken, yeşil rengin bulunduğu tüm kısımları soymaya dikkat edin.

Yerfıstığı doğru bir şekilde saklanmazsa zararlı bir küf geliştirebilir. Yani küflenmiş veya büzülmüş yerfıstıklarını yemeyin.

Zehirli Balıklar!
Zehirli Balıklar!

Diğer Zehirleyiciler:

Gıda maddelerinin üretimleri sürecinde böcek öldürücü kimyasal maddeler ve başka insan yapımı toksik maddelerle temas ettiğini biliyoruz. Bu nedenle meyveleri ve sebzeleri her zaman özenle yıkamalıyız.

Alfatoksin: “Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus “adlı mantarlar alfatoksin olarak adlandırılmaktadırlar. İnsanlarda hepatit ve karaciğer kanserine neden oldugu ifade olunur. Ayrıca alfatoksin mantarlarına mısır, buğday, pirinç, incir, arpa, dan, pamuk çekirdeği, yer fıstığı, bazı baharatlardan (kırmızı biber wb) rastlanabilmektedir.

Balıklar: Balıklar mikrobiyal kirlenmeye ve enzimatik parçalanmaya müsaittirler. Dolayısı ile balıklarla ilgili işlemlerin her aşamasında hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Ayrıca balık kılçıklarının ayrılması sırasında balık eti baliğin dışkısı ile kirlenmiş olabilir. Bunun yanında bu aşamada kullanılan suyun kalitesi de önemlidir. Kirletilmemiş sulardan yakalanan balıklar genelde insanlar için toksik mikroorganizma içermezler. Ancak kıyı ve sahil kesimlerinde yakalanan balıklarda mikroorganizmalara rastlanmaktadır.

Balık yenmesi sırasında rastlanılan en sık zehirlenmeler “histamin” zehirlenmesi ve “toksik alglerle (yosun)” ile beslenen balıkların yenmesiyle görülen zehirlenmelerdir.

Kabuklu Deniz Hayvanları:

Istiridye, midye gibi kabuklu deniz ürünlerinin kontrolü üzerinde özellikle durulmalıdır. Çünkü hayvanın tümü (organlar da dahil) çiğ veya kısmen pişmiş olarak tüketilmektedir.

Bunun yanı sıra kabuklu deniz hayvanları “bakteri, virüs, kimyasal maddeler “ve küçük partikülleri beslenmeleri sırasında vücutlarında depolamaktadırlar. Dolayısı ile bunların kalitesi toplandıkları suların kalitesi ile ilgilidir. Yani bu hayvanlar atık suların boşaltıldığı sulardan toplanmamalıdır. Kirli sulardan toplanarak temiz sulara bırakılan kabuklu deniz hayvanlar 14 günde kendilerini temizleyebilmektedirler. Kabuklu deniz hayvanlarından artık tifo bulaştığına nadiren rastlanmaktadır. Ancak dünya genelinde kabuklu deniz hayvanlarından kaynaklanan “viral
hepatit ve V. vulnificus septisemisi” sıklığı artmaktadır.

Zehirli Mantarlar
Zehirli Mantarlar

Zehirli Mantarlar ve Balıklar, Bu Risklere Karşı Ne yapmalıyız?

Gıda maddeleri, üretim ve işlenme proseslerinin hemen her safhasında bakteriler tarafından kirlenebilirler. Satın aldığınız her tür gıda maddesinin kirlenmiş olabileceğini kabul ederek ise başlamalıyız. Alış veriş yaparken hiçbir zaman son kullanım tarihini geçirmiş, ambalajı bozulmuş ve hasar görmüş gıda maddelerini almayın. Şismis konserve kutularımı sepetinize katiyen koymayın.

Ayrıca özellikle et ve kanatlı hayvan ürünleri ile dondurulmuş gıda maddelerinin uygun soğutma dolaplarında muhafaza edildiğine dikkat edin! Bunun yanında ürünleri en son marketten çıkarken alın ki evdeki buz dolabına girene kadar uzun süre beklemesin. Ve ayrıca eve gelince etleri +4C buzdolabı veya -18C deki buzluğa beklemeden koyun ki bakteri üremesine mani olun.

Donmuş ürünler!

Donmuş ürünlerin buzunu çözmesini açıkta yapmayın. Su geçirmez bir plastik torbaya alıp soğuk suya batırarak yaparak ortamdaki bakterileri toplamayın. Kesme için kullandığınız kesici aletleri ve kesme tablasını çok temiz tutun. Bununla birlikte başlamadan önce ve sonra sirkeli su ile iyice yıkayın.

Kabuklu yemiş diyetinizin bir parçası ise Alfatoksin üremesini engelleyin. Bunun için kapalı kap içinde ve buzdolabında tutun. Herhangi bir küflenme veya renk değiştirme gördüğünüzde tüketmeyin, çöpe atın.

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.