Faydalı Bilgiler

Tuvalet Kağıtları ve Kağıt Havlular Riskler ve Dioksinlerden Korunma

Tuvalet Kağıtları ve Kağıt Havlular Riskler ve Dioksinlerden Korunma | Tuvalet kağıtları ve kağıt havlularla ilgili problem en başta dioksinlerin varlığından kaynaklanıyor. Yani 75 üyeden oluşan kimyasal ailesine Dioksinler adı veriliyor. Ayrıca Dioksinler, kağıt sanayinde, klorla ağartma işlemi sırasında oluşuyor. Bunun yanında yapılan araştırmalar evlerimizde kullandığımız ürünlerde dioksinin izlerine dikkat çekiyor.

Araştırmacılar zehirli kimyasallar sıralamasında başı çeken dioksinlerin, östrojen gibi doğal steroid hormonlarını taklit ederek birçok biyokimyasal reaksiyonu başlattığından söz ediyor. En ufak miktarlar bile, akne ve eklem ağrılarından uykusuzluğa, kansere, doğum bozukluklarına sebep olabiliyor. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıflığına kadar çeşitli rahatsızlıklara da sebep olabiliyorlar. Bunun yanında dioksinler ve yakın akrabaları olan “furan”lar yağda çözünür olduklarından bedenimizdeki yağ hücrelerinde birikme eğilimi gösterirler.

Kağıt havlular riskler
Kağıt havlular riskler

Tuvalet Kağıtları ve Kağıt Havlular Riskler ve Dioksinlerden Korunma:

Bebekler yetişkinlere göre 200 kat fazla dioksine maruz kalabiliyor. Satın aldığımız tuvalet kağıtları, kağıt mendiller, süt veya meyve suyu kartonlar, tamponlar, kahve filtreleri, tek kullanımlık çocuk bezleri, peçeteler, kağıt tabakalar vs. eğer klorlu ağartma işleminden geçiyorlarsa düşük dozlarda dioksin içeriyorlar denilebilir. Dioksinler bu ürünlerin herhangi birinden yiyeceklere ve vücudumuzun duyarlı kısımlarına geçebiliyorlar.

Bu bileşiklerin laboratuvar hayvanlarında kansere sebep olduğu belirtiliyor. Ayrıca ABD Çevre Koruma Bürosu dioksinleri “olası insan kanserojeni” sınıfına alıyor.

Kullandığımız tuvalet kağıtları gibi ürünler çöplüklerde yakıldığında. Dioksinler, hava yolu, sanayinin kirlettiği su kaynakları, bu su kaynaklarıyla sulanan tarım ürünleri ve su ürünleri yoluyla da bize ulaşabiliyor. Bu arada kağıt hamuru ve kağıt fabrikalarının atık sularının içerdiği tek zehirli madde dioksin değildir. Ayrıca Dioksine ilaveten Ontario Çevre Bakanlığı’nın 1986 yılında yaptığı araştırmada alüminyum ve çinko dahil dikkat edilmesi gereken 41 madde (benzen, kadmiyum, kurşun, civa PCB’ler, tölüen vs.) de bu artıklarda tespit edilmiştir.

DİOKSİNLERDEN KORUNMA:

Tuvalet kağıtları ve riskler!
Tuvalet kağıtları ve riskler!

İyi haber; dioksinlerden, ağartılmamış veya klor içermeyen kağıt ürünleri kullanarak kurtulabilirsiniz. Kötü haber ise; düşük talepten dolayı bunları piyasada bulunmalarının zor olmasıdır. Diğer bir çözüm ise geri dönüşümlü kağıt kullanmak olabilir. Geri dönüşümlü kağıtlarda diğer ürünlere göre daha az ağartma yapılmaktadır. Böylece geri dönüşümlü kağıtta dioksin oluşumunu azalmaktadır.. Önce sağlık bunun için de doğru tüketim gerekiyor.

Avrupa’da birçok kağıt fabrikasında, ağartma işlemlerinde artık klor yerine “oksijen”, “peroksit” ve “sodyumhidroksit” kullanılmaktadır. Ancak teknoloji değişimindeki yüksek maliyetler kağıt sanayini bu alternatiflerden uzak tutmaktadır.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.