Faydalı Bilgiler

Süt ve Süt Ürünleri, Zararları var mı? Ne gibi Önlemler Alabiliriz?

Süt ve Süt Ürünleri, Zararları var mı? Ne gibi Önlemler Alabiliriz | Süt hayvanlarının besiciliği sırasında hayvanlara verilen kimyasal ilaç ve antibiyotikler ile yemlerde bulunan böcek ilaçları artıkları kirlenmenin temel sebepleridir.
Genel olarak toksik maddeler yağ moleküllerinde toplanırlar. Bu sebeple az yağlı ürünleri tercih edin. Böylece en azından daha az toksik maddeyi vücudumuza almış oluruz.

Hayvanların beslenmelerinde kullanılan yemlerde “DDT, dieldrin, heptachlor “vs gibi böcek ilacı kalıntıları bulunabilir. Bunlara genelde tere yağ, dondurma, yağlı süt ve yağlı peynir gibi fazla yağlı ürünlerde rastlanmaktadır.

Pastörize süt mü çiğ süt mü?

Süt ve Süt Ürünleri Zararları var mı? Ne gibi Önlemler Alabiliriz?

Bazı kişilerin beslenmeleri sırasında yoğunlukla tercih ettiği süt ürünleri “BHC, chlordan, DDT, dieldrin, heptechlor ve HCB “gibi toksik kanserojen maddeleri içerebilirler. Yani toprağa atılan bu kimyasallar uzun süre toprakta kaldıklarından hayvanlara daha sonra da süt ürünlerini kirletebilirler. Böylece bu ilaçların kalıntılarına süt ve süt mamullerinde rastlanabilmektedir.

Örneğin, süt hayvanlarına verilen sülfatlı ilaçların kalıntısı olan “sulfamethazine” adlı kanserojen maddeye bazı süt örneklerinde rastlanabilmektedir.

Kanada’da yapılan çalışmalarda, Birleşik Amerika menşeli karton süt ambalajlarında çok az miktarda da olsa “dioksin” e rastlanmıştır ki dioksin bilindiği gibi önemli bir kanserojen maddedir.

Marketlerde bulunan süt ambalajlarına baktığımızda genelde üç değişik süt görürüz; pastorize olunmuş, homojenize olunmuş veya vitaminlerle takviye olunmuş süt.

Süt ve Süt Ürünleri, Süte uygulanan işlemler!

Homojenizasyon işleminde, süt basınç altında karıştırılarak yağ parçacıklarının dağıtılarak tadı ve rengi daha standart hale getirilir.

Pastorize işleminde, ise ısıtma uygulaması ile bakteriler imha olunur. Her iki işlem sırasında kimyasal maddeler kullanılmadığından süt kimyasal olarak kirlenmez. Ancak gerek pastorize gerek homojenize sütlerin çoğuna A ve D vitamini katkı olarak ilave olunur. Böylece bu arada devreye “propylene glykol, BHT ve alkol” girebilir.

Birleşik Amerika’da yapılan çalışmalarda sütün homojenizasyonu sırasında ortaya çıkan “xanthine oxidase” adlı maddenin kalp hastalıklarında payı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca artan kalp krizi olaylarının artan homojenize süt tüketimi ile ilgili olabileceği ifade olunmaktadır.

Süt ve hormonlar!
Süt ve hormonlar!

Süt ve Süt Ürünleri, Hormonlar!

Birçok ülkede süt hayvanlarına “BGH “adlı büyüme hormonu aşılanarak süt verimi iki kat artırılmaktadır. BGH, ineklerden doğal yollarla elde olunan hormondur. Ayrıca Birleşik Amerika’da gida maddelerine ilave olunmasına FDA’ca izin verilmektedir.

Buna ilaveten aynı FDA doğal oldukları ifade olunan biosentetik büyüme hormonlarının (BGH) moleküler yapısının, normal hormonların mölekül yapısından yüzde üç oranında değişiklik gösterdiğini ifade etmektedir.

Süt ürünlerinde ve özellikle peynirde çok tehlikeli olabilecek” listeria ve salmonella” bakterilerine rastlanabilmektedir.

Sert peynirlerde daha az rutubet ve fazla asidite olduğundan bakteri yoğunlaşması görece olarak daha azdır. Ancak Listeria bakterisine ıslak ve yumuşak peynirlerde daha çok rastlandığı ifade olunmaktadır. Yapılan araştırmalarda Listeria bakterisinin bağışıklığı zayıf olan kişilerde menenjit ve encephali hastalıklarına neden olabileceği açıklanmıştır.

Ne yapmalı?

Süt içecekseniz organik ve büyüme hormonu “(BGH) “içermeyen yağsız sütü tercih edin. Ayrıca Ambalaj olarak öncelikle cam şişeyi daha sonra karton ambalajlı olanı alın. Bunun yanında plastik kapları mümkün olduğunca tercih etmeyin.

Ham süt, kaynağına ve saflığına güvenebiliyorsanız en iyisidir. Kaynatarak bakterilerden ve üzerinde toplanan yağ
dan arındırarak içebilirsiniz. Organik yetiştirilmiş soya ve bademden üretilmiş olan (veya kendiniz yapabileceğiniz) soya sütü ve badem sütünü deneyebilirsiniz. Eminim ki çok seveceksiniz.

Süt ve Süt Ürünleri riskler
Süt ve Süt Ürünleri riskler

Peynir ve Yoğurt?

Soya sütü, kolestrol ve laktoz içermediği gibi genelde doymamış yağ içerir. Bunun yanında inek sütüne göre çok daha fazla demir, lesithin ve D. vitamini içerir. Ancak kalsiyum ile D ve A vitamini daha azdır.

Yağsız organik sütten evinizde toksik olmayan doğal lezzette yoğurt ve peyniri yapabilirsiniz. Tehlikeden uzakta kalabilmek için, hamile ve süt veren kadınlar, yaşlılar, hastalar. Ve ayrıca bağışıklık sistemi zayıf kişilerin, pastorize olunmamış süt mamulleri ve Brie, camamber vs. gibi yumuşak peynirleri tüketmemeleri tavsiye olunmaktadır.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.