Faydalı Bilgiler

Ramazan ve Sağlık! Oruç ve Beslenme

Ramazan ve Sağlık! Oruçlu iken nasıl beslenmeliyiz | Bu aralar Ramazan’ı gözleyen dünyadaki milyonlarca Müslümandan biri misiniz? Her gün şafaktan gün batımına kadar oruç tutuyor olacaksınız. Ama bu aç kalmak değil aslında gün boyu süren… Ramazan gönlü doyurmaktır iftarı beklerken. Ve işte bu mübarek gönül ayını sağlıklı geçirmek için beslenme ip uçlarını paylaşıyoruz!

Oruç birçok dini geleneğin önemli bir parçasıdır. Ve genellikle güvenli bir şekilde geçirilmektedir. Bununla birlikte, hamilelik, emzirme, diyabet veya başka bir hastalık dahil olmak üzere herhangi bir sağlık sorununuz varsa dikkatli olmalısınız! Ayrıca bu tür durumlarda oruç tutmanız gerekip gerekmediğini veya zarar görmeden oruç tutup tutamayacağınızı belirlemelisiniz. Bunun için Kur-an’ı Kerim’e ve/veya doktorunuza danışmak en iyisidir.

Ayrıca herhangi bir ilaç kullanıyorsanız uzman tavsiyesi alın! Sağlık uzmanınıza bunları güvenle bırakıp bırakamayacağınızı veya yiyecek ve sıvı olmadan sağlık durumunuzun ne olacağınızdan emin olun. Oruç esnasında uzun bir  süre boyunca kendinizi iyi hissetmiyorsanız önlem almalısınız. Önce dinlenin, biraz meyve suyu yudumlamayı düşünün veya semptomlarınız düzelmezse bir kliniğe danışın.

"<yoastmark

Ramazan ve Sağlık için Oruç:

 

Ramazan ayı boyunca oruç tutmak fiziksel olduğu kadar zihinsel bir egzersizdir. Zihinlerimizi ve bedenlerimizi nasıl hazırladığımız konusunda farklılık gösterebiliriz. Ancak Müslümanların günlük oruçlara uyum sağlamalarına yardımcı olabilecek uzman diyetisyenler tarafından verilen bazı ipuçları var:

1. Susuz kalmayın. Çok susamasanız bile gece boyunca birkaç kez sıvı almayı unutmayın. Ayrıca susuzluk hissi vücudunuzun zaten su kaybettiğinin bir işaretidir. Kafein içermeyen sıvıları seçin. Çünkü kafeinli içecekler susuz kalmayı arttırır. Unutmayın, iftarda orucunuzu (gün batımından sonraki akşam yemeği) suyla açmak sadece geleneksel bir ritüel değil. Aynı zamanda yiyeceklerle dalmadan önce, vücudunuza en iyi hidrasyon kaynağını almanızı sağlar.

Ancak, dikkatli olun ve aynı anda çok fazla su içme konusunda aşırıya kaçmayın. Aynı anda birkaç galon içmeye çalışmak vücudunuzun elektrolitlerini seyreltebilir. Yani su zehirlenmesi adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir duruma neden olabilir.

Ramazan ve Sağlık, ne yemeli, nasıl yemeli!

 

2. Çeşitlilik yaşamın baharatıdır. Akşamları çeşitli yiyecekler yiyin. Çünkü vücudunuzun her zamankinden daha fazla oruç stresini telafi etmek iyi beslenmeye ihtiyacı var. Kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler, yağsız protein, sağlıklı yağ (zeytinyağı ve fındık gibi bitkilerden elde edilen yağ) kullanın. Ayrıca bunların hepsi vücudunuza ihtiyaç duyduğu tüm besinleri vermek için önemlidir.

3. Porsiyon boyutu önemlidir. Bedenin yeterince yediğini anlaması yaklaşık 20 dakika sürer. Bu yüzden iftar sırasında yemek yeme konusunda aşırıya kaçmayın. Dikkatli beslenmek ve açlığınızın gerçekten tatmin olduğu anlamak için vücudunuza zaman verin. Yani yavaş yemek vücudunuza daha az stres yükler. Ayrıca aynı anda büyük miktarlarda yemekten daha fazla enerji verir.

4. Harekete devam edin. Oruç tutmak fiziksel olarak yorucudur. Ama tamamen hareketsiz olmamaya çalışın. Genellikle sabahları egzersiz yapıyorsanız Ramazanda bunu değiştirin. Yani orucunuzu bozduktan sonra hafif yürüyüş ve egzersiz yapın. Daha sonra vücudunuzun nasıl hissettiğini görün. Yorucu egzersiz gün içinde iyi bir fikir değildir. Çünkü hızlı bir şekilde susuz kalabilirsiniz. Küçük düşünün, kısa kolay yürüyüşler (parka gitmek ev işleri yapmak) yapın. Ya da birkaç esneme gün boyunca enerjinizi yüksek tutmada size yardım edecektir.

Ramazanda sağlıklı beslenme
Ramazanda sağlıklı beslenme

Sahur için bazı ip uçları:

Sahurunuza dahil edilmesi gereken öğelerden bazıları:

Kepekli tahıllar – kaynaklar arasında tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi bulunur.
Taze meyve ve sebzeler – onlarca fikir için pazarlara ve marketlere göz atın!
Protein – kaynaklar arasında süt, yoğurt, yumurta, fındık bulunur.
Sağlıklı yağlar – kaynaklar fındık ve zeytindir.

5. Sahur sırasında içme suyuna ek olarak bu kolay kombinasyonları deneyin:

  • Yulaf ezmesi, az yağlı sütle yapılmaktadır. Ayrıca yulaf ezmesini meyve ve fındık ile kaplayabilirsiniz.
  • Meyve ve fındıkla kaplanmış, bir kase tam tahıl ve az yağlı süt hazırlanabilir.
  • Bir parça tam tahıllı tost, haşlanmış yumurta ve bir parça meyve.
  • Tam tahıllı ekmek üzerine fıstık ezmeli sandviç ve bir bardak az yağlı süt.
  • Fıstık ezmesi ve bir bardak az yağlı süt ile bir muz veya elma.
  • Bir kase sebze çorbası, bir parça tam tahıllı tost ve bir bardak az yağlı süt.
  • Karışık sebzeler, zeytinyağı ve konserve ton balığı ile tam buğday kuskus salatası.
Ramazan ve sağlık!
Ramazan ve sağlık!

Ramazanı iyi geçirmek için:

 

6. Sizin için neyin işe yaradığını bulun. Uyku programınıza bağlı olarak, enerjinizi yüksek tutmak için ne sıklıkta ve ne zaman yemek yediğiniz konusunda denemeler yapabilirsiniz. Hangi durumda daha iyi hissettiğiniz bulun!

7. Vücudunuzun nasıl hissettiğine güvenin. Her insan bir bireydir ve farklı yemek yeme yöntemleriyle kendini en iyi hissedebilir. Oruç tutmakta sorun yaşıyorsanız ve bu ipuçları sizin için işe yaramazsa, durumunuza göre daha spesifik tavsiyeler almak için bir diyetisyen veya başka bir sağlık kuruluşuyla konuşun.

Son söz:

8. Kutlayın! Aslında Ramazan ve sonunda ki bayram yılın en neşeli zamanlarıdır! Başkalarıyla yemeklerin tadını çıkarın, iyi niyet gösterin, vücudunuza ve başkalarına karşı sabırlı olun.

Not: Aşağıdakiler genellikle Ramazan ayında oruç tutmaktan muaf kabul edilir:

  • Küçük çocuklar
  • Adet gören, hamile olan veya emziren kadınlar
  • Uzun mesafeler kat eden insanlar
  • Akut hastalığı olanlar
  • Kronik hastalığı olanlar, oruç tutmakla zarar görebilirler (örneğin, diyabet)
  • Orucun manasını bilemeyen, akli dengesi yerinde olmayanlar
  • Zayıf veya yaşlı insanlar

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.