Faydalı Bilgiler

Ramazan Nedir? Yabancıların Gözünden!

Ramazan Nedir? Yabancıların Gözünden | Ramazan ayı İslam kültüründe yılın en kutsal ayıdır. Müslümanlar, Allah’ın 610 yılında Hz. Muhammed’e indirdiği Kur’an’da olanı yerine getirmek için Ramazan ayını beklerler. Ramazan ayında Müslümanlar oruç tutar, dünyevi zevklerden uzaklaşır ve Allah’a yakınlaşmak için dua ederler. Aynı zamanda iftar yemeği, ailelerin bir araya geldiği bir kutlama zamanıdır.

Ramazan ayı, ayın döngülerine dayanan bir ay takvimi olan İslami takvimin dokuzuncu aydır. Yani gözlemler, hilal ayın gözle görülür bir şekilde görülmesinden sonraki sabah başlar. Ayrıca bu yeni ayın başlangıcını işaret eder. Geleneksel olarak, insanlar hava veya coğrafya nedeniyle Ramazan için farklı başlangıç saatlerinin ilan edilmesine yol açan çıplak göz ile hilal aramışlardır. Bununla birlikte, dünyadaki Müslümanlar için Ramazan daha tutarlı bir başlangıç zamanına sahip olmalıdır. Bu yüzden artık astronomik hesaplamalar da kullanılmaktadır. Ancak Holidays.net göre, bilimi bu ayın başlangıcını işaretlemek için kullanmak tartışmalıdır.

Ayrıca dünyanın birçok yerinde, dini liderler hilal ayını bizzat gördüklerini açıklayana kadar Ramazan hala başlamamaktadır. Şimdi Ramazan nedir sorusunun derinlerine inelim!

Yabancıların Gözünden! Ramazan Nedir?

Emory Üniversitesi Oxford Koleji’nde din doçenti olan Florian Pohl, bir demeç verdi. Buna göre Ramazan’a uyulmasının çok kişisel ve bireysel olgu olduğunu belirtti. Ayrıca “Fedakarlık ve feragatin yanı sıra, yansıma ve ruhsal büyüme dönemi” olduğunu söyledi. Pohl, Ramazan ayının aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların aile ve arkadaşlarını bir araya getirdiğini söyledi. Aynı anda oruç tutmanın birlikteliğin güçlü bir sembolü olduğunu da sözlerine ekledi.

Nashville İslam Merkezi’nin yerleşik bilgini İmam Usame Bahloul, Ramazan’ı duyduğunda “Annem ve babamın anıları ve bunun evimiz üzerindeki etkisiyle aklıma neşe geliyor… Ayrıca mutlak bir sevinç olmaya devam ediyor.”

Texas Christian Üniversitesi’nde din ve İslam araştırmaları doçenti Yushau Sodiq; Ramazan ayı geldiğinde “Heyecan duyuyorum çünkü diğer Müslümanlar gibi bekliyorum” diyor. Ayrıca kutlamayı kendisini Tanrı’ya ve topluma hizmete daha fazla bağlamak için kullanıyor.

Ramazan, dünyanın dört bir yanından Müslümanların bir araya geldiği bir zamandır. Ayrıca Sodiq, örneğin ABD’de bazı cemaat camilerinin 30 veya 40 kadar ülkeden Müslümanları ağırladığını belirtti. Pohl, ramazan ayında çeşitli dinlerden insanların birbirlerinin kültürleri hakkında daha fazla bilgi edindiğini bildirdi. Ayrıca bunun için bir araya gelen toplulukların da giderek yaygınlaşmakta olduğunu söyledi.

Oruç: İslam’ın dördüncü ayağı:

Ramazan ayında oruç tutmak İslam’ın Beş Şartı’nın dördüncüsüdür. Yani bu şartlar veya görevler, Müslümanların dinlerini nasıl uyguladıklarının temelini oluşturur. İslam Rehberi’ne göre İslam’ın Temel Direkleri şunlardır:

  • Şahada: İslam dinine iman,
  • Salat: Mekke yönüne bakarak her gün dua etmek,
  • Zekat: İhtiyaç sahiplerine destek vermek,
  • Oruç: Ramazan ayında oruç tutmak.
  • Hac: Mekke’de en az bir kez hac ibadetini yapmak.

Ramazan ayında Müslümanlar gün doğumundan gün batımına kadar oruç tutarlar. Ayrıca oruç sadece yiyecek ve içecekten uzak durmakla ilgili değildir: Müslümanlar sigara içmekten, ağızdan ilaç kullanmaktan ve cinsel aktivitelerde bulunmaktan da uzak dururlar. ayrıca dedikodu, kavga ve yalan söylemekten de kaçınmalıdır. Bahloul; 17 veya 18 saate kadar (dünyanın neresinde Ramazan’ın kutlandığına bağlı olarak) yemekten uzak durmak zor görünebilir. Ancak birkaç gün sonra normal haline geldiğini ve bir kişinin sadece fiziksel bir beden değil, aynı zamanda bir ruhtan da oluştuğunu hatırlattığını söyledi.

Müslümanlar ergenliğe ulaştıktan sonra oruç tutarlar. Bunun yanında hasta veya zayıf olanlar gibi bazı insanlar muaftır. Yani hamile, emziren veya adet gören kadınlar ve gezginler gibi… Bahloul, geleneksel olarak oruç tutamayan birinin özlediği her gün için bir fakiri beslemesi gerektiğini söyledi.

Ramazan Nedir? Büyük Dua Dine Saygı:

Sodiq’e göre, Ramazan ayında oruç tutmak, Müslümanların kendilerini Allah’a daha fazla adamalarıdır. Ayrıca “Yoksullara yardım etmek, muhtaçlara yardım etmek ve varsa başkalarıyla paylaşmak açısından topluma büyük hizmetler” yapma zamanıdır. Müslümanların Ramazan ayında genellikle daha nazik, hoşgörülü ve aktif oldukları görülür. Çünkü her Ramazan Allah’ın işledikleri günahları affetmesi için bir şanstır dedi. Bu sebeple her Ramazan’ı son Ramazanlarıymış gibi kutlama eğiliminde olduklarını da sözlerine ekledi.

Pohl’a göre, bazı Müslüman topluluklarda, halkın farkındalığı ve dindarlığındaki artış nedeniyle dine saygı artıyor. Yani Ramazan’da toplum içinde yemek yemeyle ilgili giderek artan bir bilinç oluşuyor. Böylece oruç tutmanın yanı sıra dindarlık, günlük namaz da dahil olmak üzere diğer uygulamalara katılımla da ölçülmektedir. Ayrıca zekat veya iyilik ya da sadaka eylemleri de diğer ibadetlerdir.

Orucun bozulması:

Oruç tutmak isteyen Müslümanlar erken uyanırlar. Daha sonra şafaktan önce sahur olarak bilinen hafif bir yemek yerler. IslamiCity haber sitesine göre sahur genellikle şafaktan yaklaşık yarım saat öncedir. Yani fecr veya sabah namazı zamanına kadar yemek yemek ve bir şeyler içmek devam eder. Her günün sonunda güneş tamamen battıktan sonra kişi genellikle orucunu su ve hurma ile açar. Hemen ardından dualar ve ardından iftar adı verilen bir yemek yenir.

Pohl’a göre, dünyadaki birçok cami orucu bozmak için dinler arası kutlamalara ev sahipliği ediyor. Yani bu, herkesin ruhsal büyüme ve sosyal sorumluluk bilincine katkıda bulunuyor. Ayrıca böylece oruçla ilgili kendi gelenekleri dahilinde paylaşılan deneyimleri paylaşılması sağlanıyor. Pohl, “Birçok kez, bu etkinliklere katılan Hristiyan katılımcılar olduğunu belitti”. Ayrıca “Advent mevsimi veya Lent gibi kendi inanç geleneklerinde benzer olan Ramazan’ı takdir ettiklerini ve daha derinden anladıklarını söylediler.” dedi.

BAYRAM:)

Üç gün boyunca Müslümanlar sabah namaza katılırlar. Daha sonra aileyi, arkadaşları, komşuları, hastaları ve yaşlıları ziyaret eder. Bunun yanında şölenler aile ve arkadaşlarla paylaşılıyor ve küçükl hediyeler veriliyor. Pohl’a göre, Sosyal olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Noel‘e benziyor.

 

 

 

 

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

İlgili Makaleler

Reklam Engelleyici Algılandı

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.