Faydalı Bilgiler

Hibrit Çalışma Nedir? 5 Önemli Model

Hibrit Çalışma Nedir? 5 Önemli Model | Yaklaşımlar değişse de bugün hemen hemen her lider aynı soruyu soruyor: Esnekliğin ve iyi yaklaşımın artık önemseniyor oluşu, geçici bir süreç mi yoksa yeni normalin başlangıcı mı?

Hibrit Çalışma Nedir? 5 Önemli Model

Microsoft’un en son İş Trendleri Endeksi, önümüzdeki yılı mercek altına almak, çalışanların gerçekten ne istediğini ortaya çıkarmak ve liderlerin gelecek planlamasına yardımcı olmak için 31 ülkeden 31 bin kişiden gelen girdileri, LinkedIn’den işgücü trendlerini ve Microsoft 365’ten trilyonlarca üretkenlik göstergesini bir araya getirdi.

Bulgularımıza göre, son iki yıl çalışanların psikolojisinde silinmez bir iz bıraktı, beklentileri değiştirdi ve çalışma şeklini temelden değiştirdi. Üç ya da altı ay süresince uzaktan çalışmak geçici olsaydı göz ardı edilebilirdi. Ancak kolektif deneyimimizin süresi, geri dönüş olmadığı anlamına geliyor.

Liderlik daha önemli!

Şu anda liderliğin her zamankinden daha önemli olduğu bir değişim zamanındayız. Yeni bir anlayış benimseyip kültürel normları değiştirenler, çalışanlarını ve işlerini uzun vadeli başarıya en iyi şekilde hazırlayacaklar. Bu iş ortamındaki değişim akışına uyum sağlamak kolay bir iş değil. Raporumuz, liderlerin ekiplerini önümüzdeki yılda başarılı olmaları için güçlendirmelerine yardımcı olacak beş temel trend ortaya koyuyor.

Hibrit Çalışma Nedir? Çalışanların iş ve yaşam öncelikleri değişti.

İş söz konusu olduğunda, çalışanlar “buna değer” denklemini, yani işten ne bekledikleri ve karşılığında ne vermek istediklerini yeniden tanımlıyor. Pandemi öncesine kıyasla, çalışanların yüzde 47’si için aile ve özel hayatları iş yerinden daha öncelikli. Çalışanların yüzde 53’ü içinse sağlık ve iyi oluş, işten daha öncelikli. Bu oran ebeveynler için yüzde 55’e, kadınlar içinse yüzde 56’ya yükseliyor.

Bunlar önemli bulgular. Büyük Değişim henüz bitmedi. Z Kuşağı ve Y kuşağının yüzde 52’si bu yıl işlerini değiştirmeyi düşünüyor ve hatta çalışmamayı (geçtiğimiz yıla göre yüzde 3 daha fazla) ve tüm katılımcıların yüzde 18’i son yıl işini bıraktı. Bunun en önemli nedenleri, iyi oluş, akıl sağlığı, iş yaşam dengesi ve esnek çalışma saatlerinin olmaması.

Hibrit Çalışma Nedir? Yeni iş veren

Yeni bir işverenden ne istedikleri sorulduğunda, listenin başında pozitif kültür (yüzde 46), refaha yönelik yardımlar (yüzde 42), amaç ve anlam duygusu (yüzde 40), esnek saatler (yüzde 38) ve iki haftadan fazla tatil (yüzde 35) sayılıyor.

Bu yeni beklentilere uyum sağlamak çalışanlara fayda sağlayacağı gibi aynı zamanda karlılığı artıracaktır ve kuruluşların mevcut çalışanlarını güçlendirmesine ve yeni yetenekleri saflarına çekmesine olanak tanıyarak rekabet avantajı doğuracaktır.

Yöneticiler, liderlik ve çalışan beklentileri arasında kalmış hissediyorlar.

Çalışanların benzersiz ihtiyaçlarını en yakından bilen kişiler olarak yöneticilerin kilit bir rolü var. Ancak, çalışanların yeni beklentileri ve liderlerin kararları arasında kalmış hissediyorlar. Ankete katılan yöneticilerin yarısından fazlası (yüzde 54) liderlerin çalışanlardan kopuk olduğunu düşünüyor.

Örneğin, 2021 çalışmamıza göre çalışanların yüzde 73’ü uzun vadede işte kalabilmek için esnek çalışma seçenekleri istediğini söyledi. Ancak bu yıl, liderlerin yüzde 50’si, çalışanların tam zamanlı olarak ofiste olmalarını talep ettiklerini ya da bunu zorunlu kılmayı planladıklarını belirtti.

Hibrit Çalışma Nedir? Hibrit şekilde çalışanlar

İki yıldan uzun süredir uzaktan veya hibrit şekilde çalışanlar, esnek çalışmaya dayanabildikleri gibi bu konuda oldukça başarılı olduklarını düşünüyorlar. Çalışanların yüzde 80’i üretkenliklerinin aynı kaldığına veya arttığına inanıyor. İş liderlerininse yüzde 54’ü, ekiplerinin uzaktan veya hibrit çalışmaya geçtiğinden beri daha az üretken olduğundan endişe duyuyor.

Yöneticiler, denklemin her iki tarafını da görüp anlayabilecekleri önemli bir konumda. Ancak harekete geçme yetkileri yoksa, içgörülerin bir faydası olmuyor. Yöneticilerin yüzde 74’ü, ekiplerinin yararına değişiklik yapmalarını mümkün kılacak nüfuz veya kaynakları olmadığını söylüyor. Dolayısıyla, ele alınması gereken bir boşluk olduğu açık.

Liderler, ofisten çalışmayı yolda harcanan süreye değer hale getirmeli.

Eskiden ofis ve işi birbiriyle bağdaştırırdık. Ancak şimdi hemen hemen her yerden çalışılabileceği kanıtlandığına göre ofis nasıl bir rol oynuyor? Birçok kuruluş, çalışanları ofise geri gelmeye teşvik etme konusunda net olsa da bunun nedeni konusunda pek net değillerdi. Liderler bu noktada doğru hareket etmezse, çalışanların hibrit kavramından tamamen vazgeçmelerine yol açabilirler.

Aslında, şu anda hibrit modelde çalışanların yüzde 51’i, önümüzdeki yıl tamamen uzaktan çalışmayı düşündüklerini söylüyor. Hibrit benzeri bir modelle geçen bir yılın ardından, çalışanlar hibrit çalışmanın işe yarayıp yaramadığından emin değiller. Çalışanların yüzde 38’i en büyük zorluğun ofise ne zaman ve neden geleceğini bilmek olduğunu söylüyor ve sadece yüzde 28’inin ekibi bu temel soruları yanıtlayan bir anlaşma sunuyor.

Hibrit Çalışma Nedir? Çalışanları ofise getirmek

Burada mesele sadece çalışanları ofise getirmek değil, ofisteki zamanlarından en iyi şekilde faydalanmak, özellikle de hibrit toplantılarda. Hibrit çalışanların yüzde 44’ü ve uzaktan çalışanların yüzde 43’ü toplantılara dahil edilmediklerini hissediyor. Buna rağmen, kuruluşların yalnızca yüzde 27’si herkesin dahil olup katılımını sağlamak için yeni hibrit toplantı kuralları oluşturdu.

Liderler ofisteki çalışmanın yolda geçen süreye değmesini ve herkesin ilgisini çeken bir deneyim sağlamalı. Bunun için yüz yüze toplantıların kimlerle, nerede ve neden yapıldığı konusunda bilinçli olmalılar ve masada herkesin yeri olduğu bir toplantı normu yerleştirmeliler.

Esnek çalışma, “her zaman erişilebilir” olmayı gerektirmez.

Birçoğumuz 2020’nin başından beri her zamankinden daha fazla çalışıyoruz gibi hissettik ve verilerimiz bunu destekliyor. Microsoft 365’teki anonimleştirilmiş üretkenlik modellerine baktığımızda, ortalama iş günü süresinde (+ yüzde 13), mesai sonrası ve hafta sonu iş süresinde (sırasıyla + yüzde 28, + yüzde 14), toplantı süresinde (+ yüzde 252) ve gönderilen mesajlarda (+ yüzde 32) artış var. İş süresinde sürdürülebilir olmayan bir yükseliş dalgası görüyoruz.

Ancak, çalışanların zaman yönetimi yapmaya ve çalışma zamanlarını yeniden şekillendirmeye daha istekli olduklarına dair umut veren işaretler var. Geçen yıla kıyasla, toplantılar pazartesi günleri daha geç başlıyor, cuma günleri daha erken bitiyor ve öğle saatlerinde daha az toplantı yapılıyor. Çok ihtiyaç duyulan izin konusunda da gelişme var. Çalışan takvimlerindeki izin günlerinde yıldan yıla yüzde 10 artış gördük. Ayrıca, 15 dakikalık geçici aramaların süresi arttı ve bu süre tüm Teams toplantılarının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu bulgu, çalışanların iş yerindeki kısa konuşmaların değerini yeniden yaratmanın yollarını bulduğunu gösteriyor.

Bu veriler, dengeyi korumak ve esnek çalışmayı sürdürülebilir kılmak yönündeki bireysel çabalara dair umut vadeden işaretler olsa da ekipler bir kişinin esnekliğinin diğer bir kişinin “her zaman erişilebilir” olmasını gerektirmemesi için sınırlar oluşturan yeni normlar belirlemelidir.

Hibrit Çalışma Nedir?
Hibrit Çalışma Nedir?

Sosyal sermayeyi yeniden inşa etme süreci hibrit dünyada farklı görünüyor.

Hepimiz uzaktan çalışmanın iş yerindeki ilişkilerimize etkilerini hissettik ve verilerimiz bunu doğruluyor. Hibrit çalışanların yüzde 58’i geçtiğimiz yıl ekipleriyle iyi ilişkiler sürdürürken, tamamen uzaktan çalışanların yalnızca yarısı bunu yapabildi ve daha da az çalışanın (yüzde 42) şirkette ekip dışındaki kişilerle güçlü ilişkileri var. Yeni işe alınan çalışanlar da daha fazla desteğe ihtiyaç duyacak bir grup olarak öne çıkıyor. Yeni çalışanların iş yeri ilişkileri daha zayıf ve yüzde 56’sı önümüzdeki yıl işlerini değiştirmeyi düşündüklerini belirtti.

2020 martında evden çalışmaya geçip şimdi ofise dönen çalışanlar çok değişti ve en büyük değişiklik beklentileri. Son iki yıl, gelecek yıllarda da hissedilecek kalıcı bir iz bıraktı. Liderlerin dalgalanma etkileri arasında yolunu bulmaya çalıştığı bu dönemde, yeni düşünme ve çalışma biçimleri benimseyip kucaklamaya istekli olmak, gelişen organizasyonların rekabet avantajı olacak.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.