Faydalı Bilgiler

Hazır Gıdalar Neler İçeriyorlar, Riskler Nelerdir? Ne Yapmalıyız?

Hazır Gıdalar Neler İçeriyorlar, Riskler Nelerdir? Ne Yapmalıyız | Susadınız ve size en faydalı olacağını düşündüğünüz sağlıklı elma suyunu market rafından alarak içmeye karar verdiniz! Güzel bir karar, şimdi size raftaki bu ambalajlı elma suyunun muhtemel macerasını anlatalım.

Hazır Gıdalar Ne İçeriyorlar ve Midemize Nasıl İniyorlar?

Güzel elmacık, böcek öldürücü ilaçların etkin koruması altında ve suni gübrenin desteğiyle büyüdü, serpildi, hasat olundu. Daha sonra kamyonlara doldurularak fabrikaya geldi. Klorlu su ile böcek öldürücü ilaç artıklarından toprak ve çamurlarından temizlendi.

Meyve suları sağlıklı mı?
Meyve suları sağlıklı mı?

Ardından kabuklarının rahatça soyulabilmesi için içine kadar nüfuz eden Sodyum Hidroksit içeren sıcak banyo aldı. Daha sonra yüksek hızdaki jet su püskürtücüler ile kabukları soyuldu. Ayrıca başka bir otomatik makinede çekirdekleri çıkartıldı, şimdi artık suyunun çıkarması lazım. Bunun için yüksek devirli ve basınçlı makineler ile sıkıldı.

Meyve Suyunun Macerası!

Bu sırada renginin kararmaması için kararmayı yaratan enzimleri ortadan kaldıran bazı sulfitleme işlemlerinden geçtikten sonra pastorize işleminin kapısına geldi. Yani burası oldukça sıcaktı 90-190 derecedir. Ayrıca burada 4-5 saniye kalarak içinde bulunması olası bakterilerden arınayım derken fedakarlık yapmak zorunda kaldı. Bununla birlikte içerdiği vitaminlerin önemli bir kısmının burada yok olmasına göz yumduktan sonra bir kaba girdi.

Elma mı, Elma suyu mu?

Şimdi biz neyi tercih etmeliyiz, elmayı mı? Yoksa elmanın suyunu mu? Kararı siz verin. Bezelye, konserve haline getirilirken içerdiği vitaminlerin %30’u, pişirilme işlemi sırasında, %25’ini kaybeder. Ayrıca sterilizasyon işlemi sırasında, %27’si pişirme suyu ile beraber atılır. Bunun yanında %12’sini konserve kutusunu açıp yemek için tekrar pişirdiğinizde kaybedersiniz. Sonuç olarak geriye kalan %6 ile kendinizi bezelye sebzesi yiyerek vitamin aldığınızı zannedersiniz.

Zamanımızda batı kültürü yemek tarzı ve yoğun iş temposu insanları işlenmiş yiyecekleri tercih etmek zorunda bırakıyor. Oysa doğal gıda maddeleri işlendiklerinde içerdikleri besin değerlerini ve lif miktarlarlarını önemli ölçüde kayıp ederler. Böylece yeterli beslenmeyi sağlayamıyorlar.

Hazır Gıdalar, Yetersiz Beslenme!

Bu yetersiz beslenme sonucunda kanser, kalp hastalıkları ve özellikle obesite gibi dejeneratif hastalıklar eskiye göre çok daha sık ve erken yaşlarda görülmeye başlanmıştır. Eskiye dönük geleneksel tarzda hazırlanan saf, tam, rafine edilmemiş, işlenmemiş gıda maddeleri ile yapılan beslenme yöntemleri çok daha sağlıklı bir yaşamı bize sağlayabilecek nitelikte olmaktadır.

Bilmemiz gereken bir diğer husus da gıda maddelerinin depolanmaları süresince besin değerlerini yitirdikleridir. Ayrıca aylarca evvel hasat olunmuş ve soğuk depolarda bekletildikten sonra market rafları ve sonrada yemek masalarımıza gelen elma yemekteyiz. Peki, hasadın akabinde yenilen elma arasında besin değeri açısından büyük fark olduğu açık değil midir?

Neden taze meyve sebze?
Neden taze meyve sebze?

Hazır Gıdalar, Taze Meyve Sebze!

Bu nedenle sebze ve meyveler yetiştikleri mevsimlerde yenilmelidirler ki azami faydayı sağlayabilelim. Sağlığımızı tehlikeye sokan sadece yiyeceklerimizi kirletmiş olan böcek ilaçları ve endüstri kirliliği değildir. Ayrıca yiyeceklerin hazırlanması sırasında ilave olunan kimyasal katkı maddeleridir.

Bugün hazır gıda sektöründe yaklaşık 3000 civarında kimyasal, katkı maddesi ve koruyucu adı altında kullanılmaktadır. Bunların bir çoğu tamamen güvenli olmasına karşın önemli bir kısmi-
da kötü rol oynayan aktörlerdir.

Bunlardan 1700 civarı doğal ve suni lezzet verici olarak, bazıları renk verici olarak, bazıları suni tatlandırıcı olarak kullanılır. Bunun yanında bazıları üretimi kolaylaştırıcı olarak, bazıları kabartıcı olarak, bazıları dondurulmuş gıdalardaki buz kristallerinin oluşumunu kolaylaştırıcı olarak eklenir. Bunun yanında bazıları sofradan evvel hazırlık faslını kolaylaştırıcı olarak kullanılırlar.

Hazır Gıdalar, Kimyasal Kokteyl!

Yiyeceklerimizi kimyasal bir kokteyl haline getiren bu katkı maddelerinin genelde sağlığımıza hiçbir faydası yoktur. Boşuna kalori almamıza neden oldukları gibi yedikten bir süre sonra tekrar acıkmamızın sebebidirler.

Tanınmış İngiliz Tıp mecmuası “Lanset “in yayınladığı bir belgeye göre. Suni renklendiriciler ve katkı maddeleri çocuklar da hiperaktiviteyi tetiklemektedir. 34 çocuk üzerinde yapılan testte “tartrazine yellow 5” suni boya maddesi ve koruyucunun hiperaktiviteyi, çocukların % 79’unda artırdığı görülmüştür.

Hazır gıdalar neler içeriyor?
Hazır gıdalar neler içeriyor?

Bu durum modern toplumlarda, hiperaktivite ile başlayıp ileri yaşlarda toplum düzenini sarsıcı hareket ve davranışlara neden olabilir. Ayrıca giderek büyük sorun olmaya başlayan düzensiz davranışların kaynağı belki de hazır yiyeceklerin içerdiği “BHA, BHT, TGHQ gibi koruyucu maddeler, suni boyalar, suni lezzet vericiler “olabilir.

Ne Yapabiliriz?

Bütün bunlar ortadan kaldırmamız gerektiği konusunda daha etkin çalışınalar yapılması gerektiğine inanıyoruz.
Yani doğal olarak her birimiz gerekli önlemleri kendimiz için almalıyız. Örneğin, hazır gıda maddelerinin etiketlerini iyice okumalıyız. Ne yememiz gerektiğini öğrenmeliyiz. Ayrıca yedikten sonra ne hissettiğimizi test etmeliyiz!

Önerileri takip ederseniz yaklaşık dört hafta sonunda neleri yememeniz ve içmemeniz gerektiğini keşfetmiş olacaksınız. Ayrıca bundan sonraki yaşamınız için sağlıklı bir adım atmış olacaksınız.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.