Gazlı İçecekler Meyve Suları Enerji İçecekleri Riskler ve Önlemler!
Gazlı İçecekler Meyve Suları Riskler ve Önlemler | İçecek, Meşrubat ve Gazlı İçecekler: NSDA (Amerikan Ulusal Gazlı içecek Birliği) açıklamasına göre ABD’de gazlı içecek tüketimi yılda kişi başına 600 kutudur. Ayrıca 1978 yılından beri gazlı içecek tüketimi kızlarda iki, erkeklerde 3 katına çıkmıştır. Bunun yanında 12-29 yaş arası erkekler en büyük müşteri kitlesidir.
Büyümekte olan bir delikanlının günlük kalori ihtiyacının % 10’unu bu içeceklerden karşıladığı söylenmektedir.
Gazlı içeceklerde şeker yerine kullanılan yüksek “fruktoz” içeren mısır şurubu büyümekte olan hayvanlarda bakir eksikliğine sebep olmaktadır. Bu yüzden sağlıksız kolajen gelişimi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Yani fruktozun tamamının karaciğer tarafından yakıldığı ve yüksek fruktozlu diyetlerle beslenen hayvanlarda alkoliklerde rastlanana benzer karaciğer sorunları yaşadıkları ifade olunmaktadır.
Gazlı İçecekler Meyve Suları Enerji İçecekleri Riskler ve Önlemler!
Ayrıca diyet içeceklerde kullanılan “aspartam”ın potansiyel bir nörotoksin olduğu ve endokrin salgılarını etkileyebileceği söylenmektedir. “Kafein” adrenal salgıları uyarır. Yani yüksek miktarlarda alındığında özellikle çocuklarda aşın adrenal sarfına neden olabilir. Gazlı içeceklere eklenen fosforik asit, kalsiyum kaybı ile ilişkili olabilir. Sitrik asit, bir nörotoksin olan “MSG (monosodiumglukomat)” içerebilir. Yapay aromalar “MSG” içerebilir.
Ayrıca gazlı içeceklerde katkı maddesi olarak “asetik, fumarik, glukonik ve fosforik asit” gibi, her biri sentetik olarak elde edilmiş birçok kimyasal asidin kullanıldığı bilinmektedir.
Gazlı İçecekler ve Katkı Maddeleri,
Suni renk verici maddeler özellikle “E102” bazı çocuklarda astım, alerji ve hiperaktiviteye sebep olabilmektedir.
Meşrubatlarda kullanılan koku ve tat verici maddeler, yağ cinsi maddeler olup bunların içeceğin içinde homojen olarak eriyebilmesi için ve ucuz olması nedeniyle etil alkol kullanılabilir. Yani bu durumda alkolsüz içeceklerde
de alkol bulunabilir anlamına gelmektedir.
Meyve Suları nasıl yapılır? Sağlıklı mı?
Genel yaklaşım olarak gazlı içeceklerden daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle meyve sularını tercih ediyoruz.
Ancak meyve suyu üretimi son derece endüstriyel bir işlemdir. Yani örneğin portakal suyu, devasa miktarlarda üretilmek üzere, portakallar bütün olarak sıkılıp tankın içine alınır. Böylece portakal kabuğundaki kimyasal “böcek ilacı kalıntılarını da tankın içine girer. Meyve suları pastörize edilmelerine rağmen ısıya ve basınca dayanıklı mantarlar meyve suyunda yaşayabilir.
Soya proteini ve pektinden yapılan bir karışım portakal suyuna opak bir görünüm vermek ve tortunun dibe çökmesini engellemek için kullanılır. Üzüm gibi diğer meyvelerin suları, meyve üretiminde kullanılan kimyasal toksik böcek ilaçları nedeniyle daha büyük risk taşır. Meyve sularının seker içeriği yüksektir ve dişlere en az
gazlı içecekler kadar zararı vardır!
Meyve Suyunu Kendin Yap!
Eğer meyve suyu içmek istiyorsanız, kendi meyve suyunuzu, kimyasal böcek-tarım ilacı kullanılmamış, organik olarak üretilmiş meyvelerden, kendiniz sıkın. Yani ayrıca elde ettiğiniz meyve suyunu su veya maden suyu ile hafif inceltebilir. Lokantaya gittiğinizde ise maden suyunu içine bir dilim limon atarak içebilirsiniz.
Bunlara ilaveten, ayran gibi mayalı içecekleri bol bol tüketebilirsiniz. Bu tür içecekler bağırsak yapısına yardımcıdır. Bağırsak ve peklik sorunlarına iyi gelir. Ayrıca emzirme döneminde sütü çoğaltır. Hastaları güçlendirir ve tüm vücuda kuvvet verir.
Gazlı İçecekler ve Enerji içecekleri sağlıklı mı?
Enerji içeceklerinin içindeki maddeler: “Kafein“. Kafein miktarı diğer bir çok yiyecek ve içeceğin için
deki kafeine göre oldukça yüksektir. Hatta bazı enerji içecekleri kolalı içeceklerdeki kafein miktarım iki misli kafein icerir. Şeker, Inotisol (suda çözülebilen Vitamin B), Taurin (basit bir aminoasit olup bazı içeceklerdeki oran oldukça yüksektir) ve Glukpronolak ton (gereğinden fazla miktarda karbonhidrat) dan oluşmaktadır
“Kafein ve taurin” beyni uyararak kan basıncını ve dolayısı ile metabolizma hızını artırmaktadır. Böylece yağ yakımı meydana getirip vücuttaki enerji depolarını boşaltabileceği ifade olunmaktadır.
Kabuklu Yemiş ve Tohumlar
Meşrubat deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri onların yanında lezzetli giden kuru yemişler gelmektedir. Yani bazı kabuklu yemişlerde bulunan kanserojen “allatoksin’ maddesi bir mantar oluşumudur. Susam, stik gibi bazı tohumlarda zaman zaman aşırı miktarda böcek ilacı kalıntısına rastlandığı ifade olunmaktadır. Organik tohum ve kabuklu yemişler tercih olunmalıdır.