Faydalı Bilgiler

Dövmenin Zararları Nelerdir? Hangi önlemleri almalıyız?

Dövmenin Zararları Nelerdir? Hangi önlemleri almalıyız | Dövmeler günümüzde vücut süsü olarak oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Fakat sağlık açısından risklerini de göz ününde bulundurmalıyız. Dövme yaptırırken ve yaptırdıktan sonra güvenlik ve bakım önlemleri konusunda bilinçli olmamız gerekiyor.

Kısa bir süre içinde yeni bir dövmeniz olabilir. Ayrıca bu size müthiş bir gurur da verecektir. Ancak bu sürecin basit gibi görünmesi, kalıcı izler bırakan dövmeler hakkında dikkatli davranmanızı engellemesin! Dövme yaptırmadan önce, olası riskleri nasıl azaltabileceğinizi bildiğinizden emin olun.

Deleted Tattoo View!

Dövme ve tehlikeler!
Dövme ve tehlikeler!

Dövmenin Zararları Nelerdir? Hangi önlemleri almalıyız?

Dövmeler nasıl yapılır?

Dövme, cildinizin hemen üst tabakasına iğneler yardımıyla emdirilen pigmentlerle yapılan kalıcı izler bırakma tasarımdır. Tipik olarak, dövme yapanlar cildi tekrar tekrar delip geçen bir veya daha fazla iğnesi olan makineler kullanırlar. Yani bu dikiş makinesi gibi davranan bir el aletidir. Ayrıca her delmede iğneler, cildinize küçük mürekkep damlacıkları yerleştirirler.

Anestezi olmadan yapılan işlemdir. Bununla birlikte az miktarda kanamaya ve hafif veya potansiyel olarak önemli ağrılara neden olabilmektedir.

Dövmenin Zararları: Riskleri fark edin:

Dövmeler cildi tahriş eder. Yani bu da cilt enfeksiyonlarının ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer komplikasyonların mümkün olduğu anlamına gelir:

Dövme ve riskler
Dövme ve riskler
  • Alerjik reaksiyonlar. Dövme boyaları, özellikle kırmızı, yeşil, sarı ve mavi boyalar. Dövme yerinde kaşıntılı döküntü gibi alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Bu, dövmeyi yaptırdıktan hemen sonra veya uzun yıllar sonra bile ortaya çıkabilmektedir
  • Cilt enfeksiyonları. Dövmeden sonra cilt enfeksiyonu mümkündür.
  • Diğer cilt problemleri. Bazen dövme mürekkebi etrafında granülom adı verilen bir iltihaplanma alanı oluşabilir. Ayrıca dövme keloidlere de yol açabilir. Yani dokusunun aşırı büyümesinin neden olduğu kabarmış alanlar.
  • Kan hastalıkları. Dövmenizi oluşturmak için kullanılan ekipman enfekte kanla kirlenmiş ve temizlenmemişse.  Metisiline dirençli Staphylococcus Aureus (MRSA), hepatit B ve hepatit C dahil olmak üzere çeşitli kan kaynaklı hastalıklara yakalanabilirsiniz.
  • MRI komplikasyonları. Nadiren, dövmeler veya kalıcı makyajlar manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sorun yaratabilirler. Yani MR görüntüleme sırasında etkilenen bölgelerde şişme veya yanma olabilir. Bazı durumlarda, dövme pigmentleri görüntünün kalitesini engelleyebilir.

Dövme mürekkebine karşı alerjik reaksiyon yaşarsanız. Ayrıca dövme alanının yakınında bir enfeksiyon veya başka bir cilt sorunu geliştiyse tıp uzmanlarına başvurmanız gerekebilir.

Hazır olduğundan emin ol!

Dövme yaptırmadan önce iyice düşünün. Emin değilseniz veya pişmanlık duyacağınızdan korkuyorsanız biraz daha düşünün. Dövme yaptırmak için kendinize baskı yapılmasına izin vermeyin. Ayrıca alkol veya uyuşturucu etkisi altındaysanız dövme yaptırmayın.

Dövme alnını seçerken özen gösteri, iyi düşünün. Dövmenizi saçınızla veya kıyafetlerle kapatabilme imkanınızın olması size daha fazla konfor sağlayabilir. Ayrıca, gebelik veya kilo alıp vermek dövmenizi deforme edebilir ve görselliğini zayıflatabilir, unutmayın!

Güvenli Dövme için Önlemler Nelerdir?

Dövmenizin güvenli bir şekilde uygulanacağından emin olmak için şu soruları sorun:

  • Dövmeyi kim yapıyor? Sadece profesyonel eğitimli çalışanları olan tanınmış bir dövme stüdyosunda dövmenizi yaptırın. İşletme kurallarının ve lisanslarının bulunduğundan ve doğru olduğundan emin olun. Yerel lisanslama ve düzenlemeler hakkında resmi kurumlardan bilgi alın.
  • Dövmeci eldiven takıyor mu? Dövmecinin ellerini dezenfekte ettiğinden ve her işlemden önce steril eldivenler giyip giymediğini kontrol edin.
  • Dövme sanatçısı uygun ekipman kullanıyor mu? Dövme başlamadan dövmecinin iğne ve mürekkepleri yeni paketlerden çıkarması konusunda hassas olun. Açık bir kapda veya bardakta kullanılmamalıdır.
  • Dövmeci, ortam ekipmanları sterilize ediyor mu? Özelikle bulunduğumuz dönemde dövmeci genel kullanılan ekipmanları temizlemek için otoklav kullanıyor mu bakın. Koltuklar, kanepeler ve lavabolar da dahil olmak üzere otoklavla temizleniyor mu? Ayrıca her dövme işleminden uygun dezenfektan temizlik yapılıyor mu kontrol edin.
  • Dövmenin zararları nelerdir?
    Dövme zararlı mı?

Dövmenize iyi davranın:

Dövmeniz gıcır gıcır parlıyor ve yeni alınmış araba gibi kokuyor, onunla gurur duyuyorsunuz! Peki yeni bir dövmeye nasıl bakacaksınız? Bu dövmenin büyüklüğüne ve cinsine göre değişir. Ancak genellikle şunlara dikkat edin:

  • Dövmeli cildi steril tut. Sabun ve su ile fazla bastırmadan yıkayın. Duşta nazik davranın tazyikli suyu üzerine vurmayın!
  • Nemlendirici sürün. Dövmeli yüzeye her gün yumuşak bir nemlendirici sürün. Güneşe direkt temastan kaçının. Dövmeli alanı en az on gün güneşten maruz bırakmayın.
  • Denizden uzak durun. Dövmeniz düzelirken denizden, havuzlardan, spadan, ırmaklardan, göllerden ve diğer su birikintilerinden koruyun.
  • Uygun kıyafet seçimi. Dövmeyi sıkıp yapışan kıyafetleri kullanmayın!

İyileşmek için 2 haftaya kadar izin verin. Ayrıca enfeksiyon riskini artıran ve tasarıma zarar veren ve yara izlerine neden olabilen herhangi bir sert takı kullanmayın.

Dövmenizde enfeksiyon belirtileri hissediyorsanız veya dövmenizin düzgün iyileşmediği konusunda kaygılarınız varsa bir uzman doktora başvurun. Maalesef dövmenizden mutlu olmadıysanız ve zorlu da olsa dövme silme işlemlerini düşünebilirsiniz.  Dermatologlardan lazer ameliyatları veya dövme silme işlemleri hakkında bilgi alın!

 

 

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.