Eğitim

Önce Sağlık Sözleri! Sağlık Nedir? İçinde sağlık geçen deyimler

Önce Sağlık! İçinde sağlık geçen deyimler | Önce Sağlık Nedir? Bu, sadece hastalık veya hastane ihtiyacının yokluğu değildir. Aynı zamanda tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal refah durumudur. Sağlığın açıkça tanımlanabilir üç yönü vardır:

Sıhhat Zenginliktir
Sıhhat Zenginliktir

Önce Sağlık!

1. Duygusal veya Zihinsel Sağlık:

Sağlıklı düşünceler ve tutumlar. Bazen duygusal zeka olarak da adlandırılan duygusal sağlığımız, birinin genel sağlık ve fitness durumunda muazzam ve çoğu zaman kalıcı bir rol oynar. Birisi zihinsel sağlık zorlukları yaşıyorsa, önceki duygusal çalkantıların ‘kilidini açmak’ için danışmanlık veya psikoterapiye katılabilir. Ve ayrıca daha sonra duygusal zekalarını büyütmek ve geliştirmek için geçmiş duygusal travmalarını kullanabilir. Böylece genel duygusal sağlıklarını geliştirebilirler.

2. Yapısal Sağlık:

Vücudun sağlığı yapısal olarak sağlamlığıdır. Kemikler, kaslar, organlar vb. Yapısal veya fiziksel sağlık, birinin boy/kilo oranı, vücut kitle indeksi (VKİ), dinlenme kalp atış hızı ve egzersiz sonrası iyileşme süresi göz önünde bulundurularak belirlenebilir. Not: Dinlenmiş kalp atış hızı ne kadar düşükse, kalp o kadar sağlıklıdır. Çünkü bu, kalp kasının gücünün vücudun etrafına kan pompalama için iyi durumda olduğunu gösterir.

3. Kimyasal Sağlık:

Vücudumuzdaki kimyasallar – toksik kimyasallar – dokular uygun besin dengesi vb. Hem doğal olarak meydana gelen hem de insan yapımı olan kimyasallar genellikle insan vücuduna girer. Onları soluyabilir, yutabilir veya bazı durumlarda deriden emebiliriz. Genellikle vücut kimyasalları parçalayabiliyor veya atabiliyor böylece kimyasalların birikmesini ve ‘toksik aşırı yüklemenin’ genellikle zararlı sonuçlarını azaltıyor.

HERKES FARKLI

Bazı insanlar sıhhat sorunlarına diğerlerinden daha duyarlıdır. Bazı insanlar, diğerlerinin sahip olmadığı fiziksel veya zihinsel hassasiyetlere sahiptir; mesela:
  • Bir kişi glüten veya şekere karşı hoşgörüsüz olabilir, diğerleri ise değildir.
  • Bir kişinin diğerlerinden daha fazla uykuya ihtiyacı olabilir
  • Bir kişi bazı bitkilere alerji yaşayabilir ki diğerleri bunu yapmaz.

Hepimiz aramızda var olan farklılıkların farkına varmalıyız. Yani bu, örneğin, şu anlama gelebilir:

  • Bir iş ekibinin veya ailenin bir üyesi belirli bir parfüme (veya başka bir kokuya) duyarlı olduğunda; gruptaki diğer kişilerin, bir tanesinde sıhhati korumak için bu kokudan kaçınmaları gerekebilir.
  • Bir ailede bir kişinin sıhhati nedenleriyle diyetini değiştirmesi gerekiyorsa; aynı sıhhat sorunları yoksa, ailedeki diğer kişilerin aynı diyete başlaması tehlikeli olabilir.

Her şeyin başı sağlık!

Kış mevsimi gelip havalar iyiden iyiye soğuyunca hastalıklar artar, sağlığımız bozulur. İşte o zaman içinde sıhhat geçen deyimler aklımıza gelmeye başlar. Ve o zaman anlarız sağlıklı günlerimizin kıymetini.

Sağlık kelimesinin kökü sağ. Yok canım, yön olan sağ değil. Canlı, diri, dinç, sağlam anlamına gelen sağ sözcüğüdür.

Bak, sağlam sözcüğü de sağlıkla aynı kökenden geliyor. Sıhhat ile sağlamlık arasında yakın bir ilişki olduğu çok açık.

Önce Sağlık
Önce Sağlık

Üstüme iyilik sağlık,

Üstüme İyilik Sağlık gibi içinde sıhhat geçen deyimler ve atasözleri o kadar çok ki…

Biri güzel bir şey söylediğinde ağzına sağlık, yanımıza geldiğinde ayağına sağlık deriz. Lezzet bir yemekten sonra yemeği yapan kişiye ellerine sağlık demeyi unutmayız.

Bunların hepsi birer iyi niyet sözüdür. Ağzın, ayağın, ellerin sağlıklı olsun ki sen de güzel şeyler söylemeye, iyi
şeyler yapmaya devam edebilesin.

Bir de üstüme iyilik afiyet diye bir söz var. Daha önce duymuş muydun? O da genelde çok şaşırılan zamanlarda
söylenen bir iyi dilek sözüdür.

Afiyettesinizdir İnşallah!

Afiyettesinizdir İnşallah, peki ya ellerine sağlıklar olsun diyen birine ne karşılık verilir? Tabii ki afiyet olsun. Afiyet olsun sözcüğündeki afiyet kelimesinin sıhhat anlamına geldiğini biliyor muydunuz?

Eskiler daha çok kullanırmış afiyet kelimesini. Birisine nasıl olduğunu sormak için “Afiyette misiniz?” derlermiş. İyileşmek anlamında afiyet bulmak sözünü kullanırlarmış.

Bunu bilebilir misin?

“Her şeyin başı sıhhat” anlamına gelen bir söz daha var. Bakalım aklına gelecek mi? İşte aşağıda…

A … … … K     … … SN  

semihbulgur.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.