Eğitim

3 Aylık Bebek Anne ilişkisi

3 Aylık Bebek Anne ilişkisi | 0-3 Ay Oyunları bir bebeğin hayatındaki en önemli iletişim aracıdır ki iletişim önce anneyle kurulur.

“Dünyaya Yeni Geldim nesneleri ve sizi anlamaya çalışıyorum!”

Bebek dünyaya geldiğinde ilk algıladığı nesne annesinin memesidir. Bir bebek için dünya memeyle başlar. Sonrasında annenin sıcak yüzüne ve gülümsemesine dönüşür. Yeni doğan bir bebek için en güçlü iletişim ve oyun aracı öncelikle beslenmedir.

Bebeğe Gülümse
Bebeğe Gülümse

3 Aylık Bebek Anne ilişkisi!

Bebeğin annesiyle kurduğu ilk ilişki, yani dünyayla kurduğu ilk ilişki, aynı zamanda annesiyle arasındaki güven ve sevgi bağını da inşa eder. Böylece ilk oyun denemeleri de başlamış olur. Oyunlar, bir bakışla başlar.

GÜVENİ DESTEKLEYEN OYUNLAR

İlk Oyun: Emzirme

Bir bebek için dünya memeyle başlar demiştik. O halde bakışla başlayan ilk oyunumuza geçebiliriz.
Bebeğini farklı pek çok sebeple emziremeyen anneler var. Öncelikle şunu bilmenizi isteriz. Emzirme, bebekle anne arasındaki güven ve sevgi ilişkisinin kurulmasını sağlayan bir araçtır sadece. Emzirme gerçekleşmese de anne olarak bebeğinizi sakin ve şefkatli kucağınıza alarak onu emzirme pozisyonunda tutup beslemeniz de bebeğinizle aranızdaki güven ilişkisini destekler.

Emzirmek, anneyle bebek arasındaki tek seçenek olamaz. Sadece ilk tercihimiz olabilir.

3 Aylık Bebek! Birinci Kural!

Bundan sonra her oyunda sakin ve hevesli olman, oyuna davetkârca yaklaşman çok önemli.
Kuralları baştan koyalım. Bebeğinizi kucağınıza alın. Emzirme karşılıklı göz teması kurma ve dokunma ihtiyacının karşılanması için önemli bir fırsattır.

Emzirme zamanında bebeğinizin rahatlıkla emebilmesi için ona göre şekil alın, ikiniz de rahat olun. Memenizi bebeğinize yaklaştırın ve önce dudağının kenarına değdirin. Bu temas bebeğin arama refleksini harekete geçirecek ve memeyi bulup istekle emmesini kolaylaştıracaktır.

Bebekle konuş
Bebekle konuş

Bebeğiniz emmeye başladığında onunla öncelikle göz kontağı kurun ve avuç içine parmağınızı yerleştirin. Bebeğinizin parmağınızı refleksle sıkıca tuttuğunu gözlemleyeceksiniz. Bebeğinizin emzirme sürecinde onu rahatsız etmeyecek şekilde dokunun.

Bebeğinize Gülümseyin!

Emzirme sırasında bebeğinize gülümseyin, yumuşak bir sesle kısa kısa konuşun. Onunla emzirme sırasında iletişimde olun. Bebeğinizin emzirme/beslenme süreci böylece ruhsal ve fiziksel doyuma ulaşmış bir
süreç olacaktır.

Bu oyunda bebeğin neler hissediyor:

• Dünya güvenilir bir yer.
• Beslenmek keyifli ve sıcaklığı hissettiğim bir fırsat.

Unutmayın!

Hiçbir zaman bebeğinizin başını memenize yaslamayın! Bebeğin emmeyi reddetmesinde yapılan en büyük hata annenin kaygıyla bebeğin başını memesine yaslaması ve zorla meme başını bebeğin
ağzına dayamasıdır.

3 Aylık Bebek! Rahatlayın çözümü var!

Emzirme odasında etrafınızda kim varsa herkesi dışarı çıkarın. Bebeğinizle yalnız olun.
Birlikte yatağa uzanın. Göğsünüzü açın. Uzandığınız yerden bebeğinize sakince gülümseyin, onunla iletişime geçin.

Arama refleksini harekete geçirmek için göğsünüzü bebeğinizin ağız kenarına dokundurun ve memeyi yakalamasını izleyin. ilk denemede başaramayabilir.
Kendini geri çek ve 10-20 saniye kadar bekle. Ardından yine sakin bebeğine yaklaş ve ısrarcı olmadan memeyi bulup yakalamasına fırsat verin.

3 aylık bebek ve anne
3 aylık bebek ve anne

3 Aylık Bebek! Karşılıklı Gülümseme!

0-3 aylık bir bebek yüzünüze bakar, inceler ve size gülümser. Burada deneyimsel olarak bebek tarafından fark edilen bu davranış sizin iletişime devam ettirmenizle bir oyuna ve iletişim modeline dönüşür. Bu oyunda bebeğinizle göz teması kurmanız, ona karşı kapsayıcı bir şekilde sessizce gülümsemeniz, mutlulukla karşısında durmanız bebeğinizi harekete geçirecektir. Hatta aranızdaki bu sessiz iletişim bebeğinizin ses çıkarmasını bile sağlayabilir.

Emzirme sürecinden sonra karşılıklı gülümseme oyununu oynamanızı öneririm. Karnı yeterince doyan bir bebek iletişime tamamen açıktır. Bebeğinizi karşınıza alın. Ona gülümseyin. Bebeğinizin neşeli mimiklerinize tepki vermesini bekleyin. Ara sıra onu hareketlendirmek için kısa cümlelerle konuşun.

Gülümseyen Anne!

Annesinin gülümseyerek ona baktığını fark etmesi bebeğin daha fazla hareketlenmesini sağlayacaktır. Böylece oyununuz da kolayca başlar. Bebeğinizin davranışlarını ve duygu değişimlerini gözlemleyin. Siz gülümseyerek bebeğinize baktığınızda (sessiz olmanız daha fazla harekete geçirir) harekete geçecek ve size ulaşmak için çaba sarf etmeye başlayacaktır!

Bu çaba her zaman bebeğinizi geliştirir. Bebeğiniz sizinle kurduğu bu iletişim sırasında kollarını ve bacakları hareket ettirebilir hatta sesler çıkarabilir. Çıkardığı seslerle, göz temasıyla ve hareketliliğiyle sizinle karşılıklı diyaloğa geçtiğini düşünmelisiniz.

Unutmayın!

Bebeğiniz size seslerle ve hareketlerle ulaşmaya çalışıyorsa bilin ki oyuna davet ediliyorsunuz.
Bu nazik davete “Efendim tatlım?” diyerek katılın. Sürekli konuşarak bebeğinizin seslerini susturmayın.

Bebeğinizin yaşamla kurduğu ilk ilişkilerde onun kendi bilmesi için boşluklar yaratın ve onu dinleyin.

3 Aylık Bebek! Bu oyunda bebeğin neler hisseder:

• Annem benimle olmaktan mutlu. Ben değerliyim.
• Kendimi güvende hissediyorum.
• Yaşam (dış dünya) eğlenceli.
• Annem beni görüyor.
• Annem beni anlıyor. Annemle iletişime geçiyorum.

Bebeği doğru emzirmek
Bebeği doğru emzirmek

Anneye Dönük Sohbetler!

(İlk Ayrılma)

Bir bebek dünyaya geldiğinde ilk kurduğu ilişkinin anne memesi olduğunu ifade etmiştik. Bu dönemde bebeğinizin tüm dikkati ve algısı anneye dönüktür. Yani 0-3 aylık bir bebeğin dış dünyayı gözlemlemesi annenin yüzüne, anneden gelen seslere ve hareketlere odaklanmasıdır.

Bu dönemin öncelikli getirisi anneyle kurulan güven ilişkisidir. Bebeğin odağının annede olması, bu dönemde anneyle oynanan oyunların önemli olduğunu bize gösterir. Anneye dönük sohbetler oyunu, bebeğinizle göz kontağı kurduğunuz an başlar.

Bu oyunun bir diğer özelliği de artık bebeğinizle ilk ayrılışın gerçekleşmesidir. Anneyle bebek arasında kurulan güven ilişkisiyle birlikte adım adım anne ve bebeğin arasındaki mesafe açılır.
Bu oyunda bebeğinizle aranıza ortalama 2 metre mesafe koyun. Aldığınız mesafeyle bebeğinize sadece kucağınızdayken değil karşınızdayken de “güvendesin’ mesajını vereceksiniz.

3 Aylık Bebek! Bebeği Rahatlat

Bebeğinizi rahat edebileceği bir yere bırakın. (Yatağına ya da ana kucağına.) İlk tercihiniz tabii ki ana kucağı olsun. Ana kucağının karşısına geçtiğiniz zaman bebeğiniz sizi çok daha rahat görecektir ve böylece aranızdaki mesafeyi daha sağlıklı yönetebileceksiniz.

Bebeğinizin karşısına geçin ve göz teması kurun. Bebeğinize şefkatle gülümseyin, onunla konusun. Konuşurken kısa cümleler kurun.

Örneğin:

Evet bir tanem
Ben buradayım!
Uzun bir sessizlik…
Ve şimdi bebeğinizin hareketlenmesini gülümseyerek gözlemleyin.

Bugün hava çok güzel sessizce gülümseyerek beklemeye devam edin. Bebeğiniz hareketleriyle size tepki verene kadar bekleyin. Ardından kısa cümleler kurarak karşılıklı iletişime geçin.

3 aylık bebek anne ilişkisi
3 aylık bebek anne ilişkisi

Oyunun gelişimsel faydaları:

Göz teması kurma. Sesi takip etme. Bebeğiniz ile iletişime geçtiğiniz zaman karşısında sizi gözleri ile takip edebilmesi için yavaş hareketlerle sağa ya da sola ilerleyin. Böylelikle bebeğiniz sizinle birlikte “nesneyi takip etme” çalışması yapacaktır.

Nesne takibinin bebeğinizin zihinsel ve motor becerilerini geliştirmek için sağlıklı bir çalışma olduğunu belirtmeliyiz.

Bu oyunda bebeğin neler hissediyor:

• Yalnızca annemin kucağında değil annem karşımdayken de güvendeyim.
• Annem benimle iletişime geçiyor. Ben değerliyim.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.