Bilim Teknoloji

Formula 1 ve inovasyon! Nasıl Bu Kadar Hızlı Olabiliyorlar?

Formula 1 ve inovasyon! Nasıl Bu Kadar Hızlı Olabiliyorlar | Bir Formula 1 takımı, yaklaşık 1.88 saniyede 4 lastik değiştirerek, pistlerden sonra pit alanında da bir rekora imza attı. Bu başarıyı aynı zamanda organizasyonel inovasyon kategorisinde değerlendirmemiz mümkündür. Çünkü organizasyonel inovasyonun bileşenlerini şunlar oluşturuyor:

Formula 1 ve inovasyon! Nasıl Bu Kadar Hızlı Olabiliyorlar?

Yeni bilgi (yeni bilginin bulunması için gerekli tüm aşamaların tamamlanması)
Sermaye (inovasyon için yeterli harcamanın yapılması)
Yetkin ekip (inovasyona uygun ve bu konuda eğitilmiş insan kaynağının sağlanması)
Organizasyonel destek (kurumun yukarıdan aşağıya bir bütün olarak konuya adapte olması)

Formula 1’in ekip başarısının parçalarının ise şunlardan oluştuğunu görüyoruz:

  • Yüksek motivasyon
  • Sıfıra yakın hata hedefi
  • Esnek davranış (inisiyatif alma)
  • Yüksek hız

“Formula 1” takımlarının organizasyonel inovasyon başarısının temelinde bu dört parçanın birbiriyle örtüşecek şekilde dizayn edilmesi yatıyor. “Formula 1” deki her çalışma dudak uçuklatsa da asıl başarı, lastik değiştirme hızında gelinen nokta.

Formula 1 ve inovasyon! Bu konuda yapılan bir haber şöyle:

Formula 1’de rekor: 4 lastik 1,88 saniyede değişiyor!

Formula 1 Almanya Grand Prix’inde, Red Bull-Honda ekibi, yarışı ilk sırada tamamlayan Max Verstappen’in 4 lastiğini rekor sürede değiştirdi.

Red Bull-Honda ekibi, Hockenheim pistinde bir de rekor kırdı. Yarışta 5 pit stop yapan Verstappen’in 20 kişilik ekibi, lastik değişiminde, 4 lastiği 1,88 saniyede değiştirerek rekor kırdı…

Gördüğünüz gibi “Formula 1”in, firmaların insan kaynağının rehabilitasyonu konusunda örnek alması gereken modellerden birisi olması gerektiği oldukça açık.

Çalışanlarımızın “hata oranını sıfıra yakın” hale getirmenin yolu, bu konuda dünya standartlarının geldiği noktayı iyi kavrayıp ona göre çalışma prensipleri oluşturmaktan geçiyor.

Esnek Hareket

Ekiplerimizin “esnek hareket” etmesini sağlamanın yolu ise onlara özgün hareket etmeleri için alan tanımak ve böylelikle özgüven oluşturmalarını sağlamaktan geçiyor çünkü bu durum, onların inisiyatif almasının temelini oluşturacak.

Çalışanlarımızın yaptıkları işte “yüksek hızı” yakalamaları içinse yeteneklerinin elverişli olduğu konuları anlamamız ve ilgili konuda en iyi olmalarını sağlamamız gerekiyor.

Ve hepsinden önemlisi ve/veya hepsini de etkileyen şey, “yüksek motivasyon.” Kurum ve kuruluşlarımızda minimum düzeyde olan motivasyonu yukarılara çıkarmadan saydığımız hiçbir maddenin yerine getirilmesi söz konusu olamaz.

Formula 1 ve inovasyon! Dünya Çapında Başarı!

Aslında dünya çapında başarılı olmanın yolunun bilinmeyen bir tarafı yok. Formula 1 ve yine farklı sektörlerde zirveye çıkan kurum ve kuruluşların tek yaptığı şey, sürekli bir sonraki adıma odaklanmak ve bunu yaparken de bütün ekibi tek vücut gibi ele almak.

Örneğin Formula 1’de lastik, bir somun ile sabitleniyor. Saatte 300 km’nin üzerinde bir hıza ulaşabilen bir yarış arabasının direksiyonu üzerinde söz sahibi olan tek bir somundan bahsediyoruz. Her şey o kadar hassas ki hata kabul etmiyor.

Bu hassasiyet ekseninde ekibin yaptığı ise az buz bir iş değil: Bir anahtarla somunu sök, tekerleği kaldır, kenara koy, yeni bir tekerlek al, aks üzerine yerleştir, somunu bir anahtarla sık.

Formula 1 ve inovasyon! 1.88 saniye!

Ve bunların hepsini 1,88 saniyede yap!

Peki, ekibe tüm bunları 2 saniyenin altında yapması nasıl öğretildi?

Bu işe en uygun kişiler seçildi. Seçilmişler, ekip çalışmasına adapte edildi ve bu kişilerin operasyonlar için önemi büyük gözleri ile tüm kasları, eğitimlerle azami seviyede geliştirildi.

Neredeyse İmkansız!

“Öznemiz Red Bull Racing”… Red Bull Racing, İngiltere’nin güneyinde yer alan Berkshire’daki Bisham Abbey National Sports Centre’da uyguladığı bu prosedür kapsamında, çalışanlarını işlerinde mükemmel hale gelmeleri için aylar süren yoğun bir eğitimden geçirdi. Bu sonuca ulaşmaları, hiç de kolay olmadı. Örneğin, Ferrari F138 üzerindeki tespit somunu üç tam turda tamamen sıkılır. Somunu senkronik ve dengeli bir şekilde bu kadar kısa sürede sıkmak, neredeyse imkansızdı.

Formula 1’de ayrıca, kullanılan krikoların harici bir güç kaynağından güç alması yasak. Bu nedenle takımlar, fiziksel yeterliklerine güvenerek mekanik krikolar kullanmak zorunda. Krikoyu doğru yere yerleştirip aracı hızlı şekilde kaldıramazlarsa diğer ekip üyelerinin somunları merkezlenmede sıkıntı yaşaması hiç de sürpriz olmaz. İşte Red Bull Racing, yaptıkları idmanlarla bu “imkansız” eşiğini aştı ve beklenmedik sürprizleri geçmişte bıraktı.

Formula 1 ve inovasyon!

Formula 1 ideal örnek olsa da aslında dünya çapında başarının ölçütleri elimizde mevcut. Bu ölçütlere ne kadar yakın olursanız ideale de o kadar yakın olursunuz çünkü bu başarıların ardında ciddi emek var. Yüksek aidiyet var, sıkı bir inanç var, önemli derecede yetenek var, sürekli bir teşvik var ve bitmek tükenmek bilmeyen motivasyon var.

Liderlerin, kendi ekipleri için bu bileşenleri bir araya getirdiklerinde firmalarını zirveye taşıyacaklarına inanmaları gerekir.

Ayrıca şunu da düşünün: Ekiplerinizin, tıpkı bir somunu sıkma esnasında müthiş uyum sağlayan Formula ekipleri gibi olması için sizler nerelerde inovasyon yapabilir ve nasıl öne geçebilir siniz?

Ve yine düşünün: Ekibinizi daha fazla nasıl motive edebilir ve hep birlikte neler yaparak liderliğe oynayabilirsiniz?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.