Bilim Teknoloji

En iyi tarayıcılar ve savaşları

En iyi tarayıcılar ve savaşları | Bir zamanlar tarayıcılarda gitmek istediğimiz web sitelerinin adreslerini tarayıcılardaki URL çubuğuna yazıyorduk. Ama daha sonra Google ve Mozilla tarayıcılardaki URL çubuğunun işlevselliğini ve gerekliliğini yeniden gözden geçirip üzerinde çalışmalar yaptılar ve böylece Yeni Nesil Tarayıcılar ve yani tarayıcı savaşları başlamış oldu.

En iyi tarayıcılar ve Tarayıcı Savaşları,

Chrome 2008 yılında piyasaya çıkmasıyla beraber, görsellik olarak hep minimalist bir yaklaşımı benimsedi. 2010′un başlarıyla beraber, Google Chrome 6 ile birlikte biraz daha görselliğe özen göstererek Chrome’un kullanıcı ara yüzünü ve menu çubuğunu geliştirdi.

Bununla birlikte Google zamanla tarayıcıdan bütün gereksiz alan ve butonları kaldırarak, web sitesi içeriğine olan alanı biraz daha artırdı. Mozilla ve Microsoft, Google’in başlattığı trendi takip ederek tarayıcılarında menu çubuğuna olan alanı kısaltmaya başlattılar.

1993 yılında üretilen ilk web tarayıcısından bu yana tarayıcılar arasında sürekli rekabet süregeldi.

Kıyasıya rekabet,

Bundan 18 yıl önce üretilen ilk tarayıcı olan NCSA windows 3.1 versiyonunda kullanılıyordu.

2010 un başlarında başlayan trendle, tarayıcılardaki araç çubuklarına ayrılan alanların azalmasıyla birlikte, Google yine başı çekerek Chrome 13 versiyonuyla yeni bir ara yüz fikrini ortaya attı. Ayarlar kısmından aktifleştirilen özellikle birlikte, kullanıcı URL çubuğunu isteğine göre gizleyebiliyor.

Gezilen sekmenin üzerine tıklanmasıyla beraber URL çubuğu geri geliyor, mouse URL çubuğunun dışına çıktığında ve kullanıcı adres girmediği zaman, URL çubuğu kayboluyor. Google’in tezine göre, araç çubuğunun ortadan kalkmasıyla birlikte web tasarımcıların görüntüleyebilecekleri ekstra 30 pixellik bir alan açılmış oldu. Ki bu 30 pixellik alan tablet pc ve netbooklar için çok ciddi bir rakam.

En iyi tarayıcılar
En iyi tarayıcılar

Google yine önde!

Chrome daki gizlenebilen URL çubuğu bazı durumlarda çok işlevsel olmayabilir. Özellikle, bazen hangi URL’de olduğunuzu bilmek istediğinizde her seferinde mouse işaretçisini sekmeler üzerine getirmek zorunda kalıyorsunuz.

Mozilla, Firefox 4 ve Firefox 5 için URL çubuğunu ortadan kaldırmayı amaçlayan deneysel bir add-on (eklenti) geliştirdi. İsmi ‘Less Chrome HD 1′ olan eklenti.

Yeni Nesil Tarayıcılar ve Savaşları;

Chrome daki gizlenen URL çubuğunun özelliklerine sahip fakat ekstra olarak mouse ekranın üzerinde geldiği zaman, URL çubuğu otomatik olarak gözüküyor. ‘Less Chrome HD 1′ eklentisi kullanıldığı zaman firefox menüsünün açılamaması dezavantajlarından.

Chrome un gizlenen URL çubuğunun yanında arama çubuğu olmaması da dezavantajı sayılabilir. Şu an gelişmekte olan yeni nesil tarayıcıların kusursuz olabilmesi için biraz zamana ihtiyaçları var.

Hiçbiri kusursuz değil!

Ufak tefek dezavantajları olsa da Chrome’un yeni ara yüzüyle biraz zaman geçirdikten sonra, yeni nesil tarayıcıların gittiği trendin bu olduğu konusunda hem fikir oluyorsunuz.

Gün geçtikçe artan interaktif ve hareketli uygulamalarla, görsel olarak alan ihtiyacı artışı yadsınamaz bir gerçek. Gitmek istediğiniz bir web adresini tarayıcı URL çubuğuna yazdıktan sonra herhalde kimsenin URL çubuğuyla işi kalmadığı da aşikar. Bu açıdan sürekli olarak URL çubuğunun görüntülenmesine gerek kalmaması oldukça mantıklı.

En iyi tarayıcılar. Microsoft ne yapacak?

Hal böyleyken Microsoft cephesinde bu trende karşı şu aşamada sessizlik sürüyor. Internet Explorer tarayıcı piyasasında kan kaybetmeye devam ediyor.

İstatistik sitesi Stat Counter’in verdiği verilere göre, Microsoft’un rakipleri Mozilla’nın tarayıcı pazar payı %15, Google Chrome 11′in pazar payı %16 iken, Inter Explorer 9′un tarayıcı pastasındaki payı %5 in kalıyor. Tarayıcıları bırakında bu yapay zekayla bizim sonumuz ne olacak onu düşünelim!

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.