Bilim Teknoloji

Çip Krizi Nedir? Nasıl Biter? Mühendislikle Çözüm Bulmak

Çip Krizi Nedir? Nasıl Biter? Mühendislikle Çözüm Bulmak | Yarı iletken çip tedarikindeki sorunlar dev işletmelere bile ciddi zararlar veriyor. Bu sıkıntıyı azaltmak için firma ekipleri yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Ancak bu sarsıntılı dönemde, dalgaları aşmak için gereken en önemli unsur unutulmaktadır. Yani Mühendislik kadrosu!

Çiplerin artık her türlü üründe kaçınılmaz bir rol oynamasıyla beraber pek çok farklı sektör darbe aldı. Şirketlerin çip açığının etkilerine karşı koymak için gösterdiği üstün çabalara rağmen, bazı üreticiler yıllık üretim hacimlerini yüzde 25’e kadar azaltmak zorunda kaldı.

Çip Krizi Nedir? Nasıl Biter? Mühendislikle Çözüm Bulmak!

Çoğu yöneticinin acı bir şekilde farkında olduğu gibi kestirme ve hızlı çözümlerin olmaması sorun teşkil ediyor. Artık tünelin sonunda bir ışık görünse de mevcut açığın en azından 2022’nin ilk üç ayında sürmesini bekliyoruz. Ayrıca, gerçek şu ki dünyada bu türden küresel tedarik zinciri aksamaları görmeye devam edeceğiz. Bu aksamalar sadece yarı iletkenlerle sınırlı kalmayacak.

Çoğu yönetim ekibi, açığın ani etkilerini ele almak için bir dizi taktik kullanıyor. Bazı ekipler çip açığının yeni ortaya çıktığı zamanlarda, yanıtlarını tasarlamak ve tedarik zinciri stratejilerini yenilemek için “savaş odaları” oluşturdu. Birçoğu, eksikliklere karşı bir tampon oluşturmak için ürün stoklarını genişletti. Şirketler ayrıca talep tahminlerinin isabetliliğini artırdılar ve daha uzun vadeler için tahmin yapabilmeye başladılar. Bazı şirketlerse müşterileri daha yaygın bulunan ürünlerine yönlendirmek için fiyatlandırmalarını yeniledi.

Yeni Satış Taktileri

Bu taktikler kesinlikle bir fark yarattı ancak sorunun kökenine yönelik değillerdi. Lider şirketler bundan bir adım daha ileri gidiyor. Tedarik zinciri şoklarını daha hızlı ve etkili bir şekilde azaltmak adına, şirketin ürünlerini tasarlama şeklini hızla ayarlamak amacıyla mühendislik ekiplerine yöneliyorlar. Bu süreçte iki temel yeterliğe odaklanıyorlar: Dayanıklılık için tasarım ve bulunabilirlik için tasarım.

Dayanıklılık için tasarım yapmak, önleyici bir harekettir. Mühendisler bunu, şirket yakında bir tedarik kesintisiyle karşı karşıya olmadığında yapar. Ancak yine de şirketin bu olasılığa hazırlanmak için bir nedeni vardır. Bu süreçte, şirketin bulunması güçleşebilecek bileşenlere güvenmekten kaçınarak daha fazla esneklikle bir ürün tasarlaması için yeterli zamanı vardır. Bu tür tasarım yenilikleri, bir ürün piyasaya çıkmadan önce yapılabilir. Bir ürün zaten piyasadayken ve daha temel ve derinden yenilenmiş bir tasarımdan fayda sağlanacağı düşünüldüğünde de bu türden bir yeniliğe gidilebilir.

Bulunabilirlik için tasarım, bir tedarik kesintisi olduğunda devreye girer. Bu durumda, şirketin hızla yanıt vermek için mevcut bileşenleri kullanarak acil ve hedefe yönelik olarak ürünlerde ayarlamalar yapması gerekir.

Çip Krizi Nedir? Dayanıklılık için Tasarım

Önde gelen şirketler, ideal olarak ürün geliştirmenin başlarında ve bir tedarik kesintisi yaşanmadan önce yılmazlıklarını artırmak için ürünlerini sürekli olarak iyileştirirler.

Bir şirket, esnekliği henüz mühendislik yaklaşımının merkezi bir parçası haline getirmediyse, ürünlerde daha derin ve temel bir yeniden tasarım mantıklı olabilir. Şirketler şu hususları göz önünde bulundurmalı: Mühendislik ekibi, özel yapım veya az sayıda tedarikçiye bağlı tükenebilecek bileşenlere bağımlılığı azaltmak adına ürün mimarisini yeniden düşünmek için gereken yeterlik ve becerilere sahip mi? Şirket, bulunması zor bileşenlere bağlı olan herhangi bir özelliği feda etmeye istekli mi? Şirket, yeniden tasarımın gerektirdiği süre boyunca gerekli bileşenleri tedarik etmek için yeterli zamana sahip olduğundan emin mi?

Esnek Ürün Portföyü!

Daha esnek bir ürün portföyü olan şirketler, gelecekteki arz sıkıntılarını rakiplerinden daha etkili bir şekilde atlatabilir. Esnek ürünler kesintiye maruz kalmaları en aza indirmeye olanak tanır ve gerektiğinde ürünlerde hızlıca ayarlamalar yaparak hızlı yanıt vermeyi kolaylaştırır. Aslında, yılmazlık için tasarım çabasının en başarılı olduğu durumlarda bu çaba dış dünya tarafından hiç fark edilmeyebilir. Çünkü bileşen eksiklikleri şirketin ürününü veya işini etkilemiyor gibi görünür.

Müşterilerimizle yaptığımız çalışmalarda ve küresel ortamı incelediğimiz analizimizde, bir yılmazlık stratejisinin başarı şansını artırma eğiliminde olan belirli birkaç özelliği olduğunu keşfettik.

İlk olarak, önde gelen şirketler yazılımı donanımdan ayırır. Örneğin bir çip kıtlığı durumunda ürünün silikona ne kadar az bağımlılığı varsa o kadar iyidir. Donanım parçaları üzerinde kontrol sağlamak mümkün olmadığında, önde gelen firmalar donanımı ürün için daha az önemli hale getirir. Bellenimin üzerine esnek bir ara katman ekleyerek yazılıma daha çok bel bağlar.

Çip Krizi Nedir? Modüler Tasarım

İkincisi, ürünün her birimine ayrı ayrı odaklanan modüler bir tasarım büyük kazançlar sağlayabilir. Önde gelen şirketler, mümkün olan her yerde standart yaklaşımları ve esnek ürün mimarisini kullanır. Örneğin bir ürün için uygun olan birçok parçayı test etmek ve çalışır hale getirmek için belirli bir zaman ayırırlar. Tayvanlı donanım ve elektronik şirketi Acer, Ekim ayında yaptığı açıklamada, mevcut çip kıtlığını ve artan yarı iletken fiyatlarını karşılamaya çalıştığı için, kendisine daha geniş bir cihaz bileşeni kaynağı seçimi sağlayacak “farklı türde bir ürün” tasarlamayı amaçladığını söyledi.

Üçüncüsü, şirketler bir ürünün bileşenlerini bağımsız hale getirmenin yollarını arar. Ekipler ve ürünler arasında daha az bağımlılık olduğunda, bir eksiklik durumunda tek bir parçayı yeniden tasarlamak için gereken iş, başka uzmanları ve parçaları gerektirmeden daha az göz korkutucu hale gelir.

Sadeleşme!

Son olarak, bir ürünün parça sayısını azaltmak ve bileşenlerin mümkün olan her yerde yeniden kullanılabilmesini sağlamak, ürünü tedarik zinciri aksaklıklarına karşı daha az duyarlı hale getirebilir.

Önde gelen şirketler, bu dayanıklılık ilkelerini ürün tasarımına yerleştirir. Bu şirketler, standart, onaylanmış parçaları ürün tasarımına ve bilgisayar destekli tasarım araçlarına entegre eder. Bir ürünün yeniden kullanılabilen parçalarının veya özel parçalarının yüzdesini belirleyerek istenen sonuçlarla uyumlu teşvikler belirlerler. Mühendislik, satış ve tedarik ekipleri arasındaki işbirliğini güçlendirirler. Ürünlerin bulunabilirliğini ve güvenilirliğini sağlamak adına önemli bileşenleri tasarlamak için doğrudan tedarikçilerle birlikte çalışırlar.

Tüm bunların sonucunda, uzun vadeli bir yol haritası çizilmeli ve ürün mimarisinin nasıl basitleştirileceğine ve tedarik zincirinde darboğaz oluşturabilecek parçalardan veya bileşenlerden nasıl uzaklaşılacağına dair bir anlayış geliştirilmelidir.

Çip Krizi Nedir? Bulunabilirlik için Tasarım

Dayanıklılık için ürünler tasarlamada etkili olan şirketlerin satışları halihazırda azalıyor olduğu için veya yakın zamanda azalacağı için ürünlerde acil ayarlamalar gerektiren tedarik zinciri sıkıntılarına yanıt verme konusunda iyi hazırlandılar. Bu ayarlama başarılı olduğunda, şirket hemen hemen aynı ürünü pazara hızlı bir şekilde tekrar sunar. Tek bir basit ayar bile fark yaratabilir. Son zamanlardaki çip sıkıntısı sırasında otomobil üreticisi Stellantis, Peugeot modellerinin birindeki dijital hız göstergelerini analog versiyonlarıyla değiştirdi ve böylece şirketin önemli bir üretim engelini aşmasını sağladı. Ancak bulunabilirlik için tasarım yapmak, farklı bir dizi yeterlik gerektirir.

En başarılı şirketler, hızlı ve etkili bir şekilde yeniden tasarımı gerçekleştirmek için doğru becerilere sahip çevik bir ekip görevlendirerek işe başlar. Projeyi gerçekleştirmesi için ekibe bir dizi net hedef ve teşvik verilir. Bu tür bir çaba, yalnızca tedarik sıkıntısından etkilenen alanları iyileştirmeye odaklanmalıdır. Genellikle tüm boyutlarıyla yeniden bir ürün tasarımı ekibine ihtiyaç duyulmaz.

En etkili çevik mühendislik ekipleri, yeni parçaları barındıracak şekilde yazılımı hızla değiştirir, daha önemli özellikler için kaynakları müsait hale getirmek üzere mevcut ürünü ayarlar ve yeni tasarımları doğrulamak için hızlı prototipleme ve testler kullanır.

Tesla ne yaptı?

Şirketler bulunabilirlik için tasarım kaslarını nasıl güçlendirebilir? Yararlı bir taktik, arz sıkıntısı geçtikten sonra bile çevik ekipleri başka stratejik amaçlarla kullanmaya devam etmektir. Örneğin, maliyetleri düşürmek için ürünleri sürekli olarak geliştirmelerini sağlamak önemlidir. Bu şekilde ekipler, bir sonraki kriz ortaya çıktığında harekete geçmeye hazır olurken bir yandan değer katmaya devam ederler.

Tesla’nın ürün tasarımında hem dayanıklılık hem de bulunabilirlik için yaptığı yatırımlar mevcut çip sıkıntısı sırasında sonuç verdi. Şirketin deneyimi, iki mühendislik yeteneğinin birbirini nasıl güçlendirebileceğini gösteriyor. Elektrikli araç üreticisinin standart yarı iletken donanımı kullanıp bu çipler üzerinde çalışan yazılımı şirket içinde geliştirme kararı, şirkete araçlarını üretmek için bileşenlerde daha fazla esneklik kazandırdı.

Tipik mikrokontrolör birimlerinde bir eksiklikle karşı karşıya kaldığında, şirketin çevik yazılım geliştirme yetenekleri ve modüler teknoloji mimarisi, 19 yeni alternatif mikrokontrolör birimini hızla geliştirmesine ve doğrulamasına yardımcı olurken, aynı zamanda yeni tedarikçiler tarafından yapılan yeni çipler için ürün yazılımı geliştirdiler.

Çip Krizi Nedir? Bulunabilirlik!

Yöneticiler, hem bulunabilirlik hem de dayanıklılık için tasarım yapabilmenin, şirketlerinin kısa vadeli tedarik krizleriyle başa çıkmasına ve gelecekteki krizlere hazırlanmasına yardımcı olabileceğinin giderek daha fazla farkına varıyor. Ancak en başarılı şirketler, dayanıklılık için tasarım yapma konusunda o kadar etkili olacaklar ki, nadiren bulunabilirlik için tasarım yapmaları gerekecek.

Bulunabilirlik için tasarım yapmaları gerekse bile bu çok daha hızlı ve sorunsuz bir süreç olacak. Sonuç olarak bu şirketler, önlerine çıkan herhangi bir tedarik zinciri kesintisiyle başa çıkmak için daha donanımlı olacaktır.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.