İnsan

İnsan ve Hayvan ilişkisinin tarihi

İnsan ve Hayvan ilişkisinin tarihi | Bildiğiniz gibi evcil hayvanlar ve insanlar arasındaki bağa giderek daha fazla odaklanıyoruz. Belki de insan ilişkilerimizden daha fazla… Şimdi görevimiz, bu değerli bağı savunmak ve korumak için tasarlanmış yeni sosyal yaklaşımı kapsıyor. Bununla birlikte yakın tarihli bir toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı ilginç bir düşünceyi gündeme getirdi.

İnsan ve hayvan bağının, zamanın başlangıcına kadar uzandığını ve yüzyıllar boyunca nasıl dönüştüğünün büyüleyici olduğunu söyledi. Nereye gittiğinizi bilmek için, nerede olduğunuzu anlamalısınız. Bu yüzden insanları, evcil hayvanları ve arkeolojiyi biraz araştırmaya karar verdim.

İnsan ve Hayvan ilişkisinin tarihi!

Belli ki, hayvanlar her zaman etrafımızdaydı. Hangi dine veya bilim biçimine dahil olursanız olun bizden önce bu dünyadaydılar. Ama 12.000-10.000 B.C’e kadar uzanan evcil hayvanların kanıtı var. Bu çok uzun bir zaman önceydi!

İnsan ve vahşi hayvanlar
İnsan ve vahşi hayvanlar

Hayvanların evcilleştirilmesi türümüzün hayatta kalmasına izin verdi. Onları kendimizin uzantısı ve araç olarak kullanabildik. Onları avlamamıza ve yakalamamıza yardımcı olmak, süt, kürk, et ve koruma sağlamak için kullandık. Hayvanlar sayesinde göçebe bir yaşam tarzından kabileye dönüştük. Ayrıca daha büyük bir av avlamamıza ve stoklarımızdan faydalanmamızı sağladılar. Bir ilişki simbiyotik olduğunda bir bağ oluşması doğaldır. Ancak insan ve köpek bağı çok özeldir.

Köpekler bir başkadır! Kuşlar ve balıklar bambaşkadır!

Smithsonian, köpeklerin ilk evcil hayvan olduğunu ve tüm dünyada farklı zamanlarda evcilleştirilmiş olduklarını bildirse de. Eski Romalılar oyuncak köpekleri seviyordu. Ayrıca Avrupa kraliyet ailesi sadece küçük köpekleri taşımak için özel ceplerle tasarlanmış giysilere sahipti. Küçük köpekler faydalanmak için değil tamamen başka bir şey için yetiştirildi. Aslında, kediler ve köpekler 12.000 yıl önce insanlarla birlikte gömüldüğü biliniyor. Bunun yanında evcil hayvanların ve insanların o zamanlar bile çok özel bir bağa sahip olduğu ispatlanmıştır. Hayvanlar genellikle antik sanata ve dünyanın her yerinden hiyerogliflere dahil edildi. Yani bu da insan hayvan bağının önemini ve oynadığı rolleri gösteriyordu.

Hiçbir insan ve hayvan bağı, en iyi arkadaşımız kedi köpeklerde olduğu kadar özel değildir. 2015 yılında yapılan bir çalışma, köpekler ve insanlar göz teması kurduğunda. Her iki türün de anne bağlanmasındaki gibi bir kimyasal olan oksitosin seviyelerinin arttığını gözlenmiştir. Sadece Amerikalıların 75 milyon köpek ve 85 milyon kediye sahip olduğunu düşünün. Yani insan ve hayvan bağının zamanla daha da güçlendiğini söyleyebiliriz. Ve hayatımızı zenginleştiren tek hayvan kediler ve köpekler değildir. Ayrıca insanlar kuşlardan balıklara kadar birçok hayvan türüne sahip olmaktan hoşlanıyorlar.

Hayvanlarla ilişkimizin tarihi
Hayvanlarla ilişkimizin tarihi

Karşılıklı Paylaşım ve Saygı,

Köpekler, körler için rehberdir ,tıbbi acil durumlar için köpekler uyarıcıdır. Ayrıca polis köpekleri olarak yıllar boyunca insanlara benzersiz şekillerde hizmet ettiler. Hiçbir görüntü, 11 Eylül’den sonra kurtarma personeliyle birlikte çalışan arama kurtarma köpeklerinin resminden daha dokunaklı değildir.

Ve bir K9 subayı görev başında öldürüldüğünde, iş arkadaşları tarafından hissedilen saygı ve kederin aynısı köpeğine de sunulur.

Arama kurtarma ve polis çalışmalarının dışında, her türden evcil hayvan birçok yeni şekilde hayat kurtarıcı olduğunu kanıtlıyor. Evcil hayvanların sahiplerinin kardiyovasküler sağlığı üzerindeki olumlu etkisi vardır. Kan basıncını düşürmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olmak da bunlara dahildir. Araştırmalar her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Bir çalışma, köpekli evlerde yaşayan insanların kalp hastalığı sonucu ölme olasılığının neredeyse % 15 daha az olduğunu buldu. Ayrıca TSSB, anksiyete ve depresyonu ele almak için duygusal destek olarak evcil hayvanları kullanabilirsiniz.

Hayvanların faydaları,

Hastalık kontrol ve önleme Merkezi, evcil hayvan sahibi olmanın zindeliği artırabileceğini, stresi azaltabileceğini ve sahiplerine mutluluk getirebileceğini belirtmektedir. Evcil hayvan sahibi olmanın sağlığa yararlarından bazıları şunlardır:

  • Kan basıncında azalma
  • Kolesterol seviyelerinde azalma
  • Trigliserit düzeylerinde azalma
  • Yalnızlık duygularının azalması
  • Egzersiz ve açık hava etkinlikleri için artan fırsatlar
  • Sosyalleşme için artan fırsatlar

İnsan ve hayvan ilişkisi, ihtiyaç ve sevgi!

İnsan hayvan bağı hayatta kalma ihtiyacımızdan doğmuştu. Ancak şu anda hayatımızda birçok nedenden dolayı hayvanlardan zevk aldığımız oldukça açıktır. Evcil hayvanlarımı düşünmek bile bizi mutlu ediyor. Horlamalarını dinlemek ya da rüyalarını izlemek kalbimizi eritiyor. Ayrıca birçok gece sadece birbirlerini kovalamalarını ve güreşmelerini izlerken eğleniyoruz.

İnsan ve hayvan
İnsan ve hayvan

Sonuçta, evcil hayvanlar hayatımızı daha iyi hale getirir. Onların koşulsuz sevgisini her zaman hak etmiyoruz ama hepsi sevgi dolu bir yuvayı hak etmiyor mu?

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.